Климатичните промени разкриват нови хоризонти на круизните кораби в Аляска

Заради климатичните промени ледът в Арктическия океан се отдръпва и дава път към доскоро трудно достъпни дестинации. Това, заедно с планове за изграждане на ново пристанище за 600 млн. долара, прави привлекателно за круизните кораби и градчето Ноум в Аляска, пише АР.
Доскоро в основаното през 1898 г. заради златотърсаческата треска градче трудно пристигаха луксозни лайнери. През 2016 г. например подобен кораб с над 1000 пасажели пусна котва в открито море, а желаещите да посетят градчето с около 3500 души население бяха превозвани към брега с лодки. Сега това ще се промени с разширяването на пристанището, но проблемът не се решава напълно – доковете няма да могат да поемат всички кораби.
Разширяването на пристанището не се прави само заради големите круизни кораби, но и за тези, които доставят стоки за живеещите в региона и за военните кораби, патрулиращи в близост до границите с Китай и Русия.

Коренното население в региона е доволно от плановете за разширяването на пристанището, които ще се случат най-рано в края на това десетилетие, допълва още АР. Това ще означава повече посетители, които да се запознаят с местния начин на живот и култура.
По данни на властите пасажерите от круизните кораби харчат по средно 100 долара на ден в Ноум. Целта е броят на посетителите да нарасне и да прекарат повече време в града. Местните могат да предложат интересни преживявания, включително и почерпка в 123-годишна кръчма в града, известен и със състезанията с кучешки впрягове в миналото.
Тази зима Ноум отбеляза шестата най-топла зима в историята си, а круизните компании – един от най-натоварените си сезони в Берингово море.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Оставаме без алкохол заради климатичните промени
Как изменението на климата застрашава българското розово масло?
Русия развива нов морски маршрут за доставките си