Регионалният министър: Има системен проблем с планирането на поддръжката и изграждането на мостовете и пътищата

"Има системен проблем в държавата с планирането на поддръжката и изграждането на мостовете и пътищата. Независимо от проверките, които ...

Мила Кунис и Ащън Къчър се обясняват защо подкрепят изнасилвач

Известната двойка актьори Мила Кунис и Ащън Къчър заявиха, че “подкрепят жертвите” на Дани Мастерсън, след като стана публично известно, че са пращали специални писма в подкрепа на актьора с цел смекчаване на присъдата му за изнасилване.

Мастерсън е участвал във филма “Шоуто на 70-те” заедно с Мила Кунис и Ащън Къчър.
В ново видео в “Instagram” Ащън Къчър и Мила Кунис поправят грешката си.
На 7 септември Дани Мастерсън получи 30-годишна ефективна присъда, след като през май бе осъден за две изнасилвания.

Двойката, написала писмата в негова подкрепа, остана близка с актьора и в годините след края на ситкома, излъчван по Fox през 2006 година. През 2016 г. Къчър и Мастерсън се снимаха заедно в ситкома на Netflix “The Ranch”. Година по-късно – през 2017 г. Мастерсън беше уволнен от сериала, тъй като се появиха обвиненията в сексуално посегателство.
На 8 септември в публичното пространство бяха разпространени “писмата в подкрепа” до съдията по делото на Мастерсън, в които Къчър и Кунис молят за снизходителност при произнасянето на присъдата.

В двете си отделни писма двойката описва Мастерсън като “модел за подражание” и чудесен баща, като го хвалят за позицията му срещу употребата на наркотици по време на участието им в “Шоуто на 70-те”.
След като съдържанието на двете писма стана известно, отзвукът в социалните медии беше мълниеносен. Мнозина обвиниха Къчър и Кунис за това, че подкрепят човек, осъден за изнасилвания, а в същото време развиват обществени дейности, които защитават жертвите на насилие. Тези дейности включват организацията на Къчър за борба с трафика на хора “Thorn” и ангажимента на Кунис като продуцент и актьор в “Най-щастливото момиче на света” – филм, в който тя играе ролята на девойка, оцеляла след изнасилване.

Къчър, който също участва заедно с Мастерсън в ситкома на Netflix “The Ranch”, сподели в профила си в “Instagram” видео, в което заедно с Мила Кунис заявяват:

Мастерсън
Дани Мастерсън

“Наясно сме с болката, която сме ви причинили с писмата в подкрепа, които написахме в полза на Дани Мастерсън. Но ние подкрепяме жертвите. Правили сме това през годините чрез работата си и ще продължим да го правим и в бъдеще.”
Къчър добавя, че писмата са били написани преди два месеца по молба на семейството на Мастерсън, което ги помолило да изпратят “писма в подкрепа” на подсъдимия, като го представят в светлината, в която са го познавали още преди 25 години, така че съдията да може да вземе под внимание и тяхната оценка при произнасянето на присъдата.
Кунис отбеляза, че писмата не са написани, за да поставят под въпрос легитимността на съдебната система или валидността на решението на съдебното жури.

“Те бяха предназначени за съдията, който само да ги прочете. Те нямата за цел да подкопават показанията на жертвите или да ги травматизиран наново по някакъв начин. Ние никога не бихме искали да направим това. И съжаляваме, ако се е случило”, заяви Къчър.
Кунис завърши видеото с думите: “Сърцето ни е с всеки един човек, който някога е бил жертва на сексуално посегателство или сексуално насилие.”
Къчър и Кунис не са единствените звезди, които писмено изразиха позицията си в подкрепа на Мастерсън.
Колегите им от “Шоуто на 70-те” Къртууд Смит и Дебра Джо Руп също изпратиха писма, в които написаха топли думи за Мастерсън. Същото направи и дългогодишният му приятел актьорът Джовани Рибизи и зетят на Мастерсън – Били Болдуин.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Проф. Бурназки от БАН предупреди къде определени райони ще изпитат воден стрес

Емил Бурназки

До средата на века се очаква средните температури да се повишат с до три градуса. Това ще доведе до зачестяване на случаите на засушавания и на внезапни порои, предупреди проф. Емил Бурназки от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към Българската академия на науките. В интервю за Българското национално радио ученият посочи, че очакваните промени налагат навременна подготовка от страна на институциите.

На първо място трябва да се има предвид, че при затоплянето водните ресурси на страната ще са най-уязвимите.

Проф. Бурназки прогнозира, че Северна България, като и Дунавският район и Западнобеломорският район няма да бъдат толкова повлияни от липсата на водни ресурси. Проблем ще има за Източнобеломорския район – с център Пловдив и за Черноморския район, където в бъдеще местните ще изпитват определен воден стрес.

Ученият добави, че могат да бъдат взети мерки, така че реките в рисковите зони да бъдат поддържани.

На първо място трябва да се изградят и възстановят крайречните заливни равнини, което значи, че при силно наводнение край реката ще има своеобразен резервоар, който ще поеме излишната вода, тя ще се филтрира в почвата и съответно ще се задържи. Освен това при порой тя няма да тече с катастрофална сила надолу по течението и тези крайречни заливни равнини поне частично ще убият скоростта й.

На второ място професорът препоръча изграждане на ретенциозни басейни, които да задържат високите води и след това регулирано да се изпускат.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 10 септември 2023 г.

Пострадалите от потопа ще получат държавната помощ до 1 октомври

Домакинствата, които са пострадали от наводненията по Южното Черноморие, ще получат най-късно до началото на октомври държавната помощ от 1512 лева. По думите на премиера Николай Денков до края на септември всички подадени заявления на пострадали ще бъдат обработени, а сумите изплатени.

Министър Динкова: За възстановяване на инфраструктурата са предвидени 30 млн. лева

Министърът на туризма Зарица Динкова обяви, че държавата е в готовност да помогне за възстановяването на инфраструктурата в пострадалите общини по Черноморието. За целта са предвидени 30 млн. лв. от Фонда за бедствия и аварии.

Протестиращи затвориха Е-79 – искат бърз ремонт на пътя до Видин

Пътят Е-79 в района на Видин бе затворен в двете посоки за един час заради автомобилно протестно шествие, в което се включиха стотина автомобила. То бе организирано от гражданската инициатива „Единни за промяна“.

Основните искания на протестиращите са да получат гаранции от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, че строителството на новия път Видин-Монтана ще приключи до края на 2025 г., а участъкът Мездра-Ботевград да бъде пуснат до края на 2024 година.

Животновъди и земеделски производители в готовност за протести

комбайн

Няколко различни сектора в земеделието обявиха, че са в готовност да излязат на протести, защото земеделският министър Кирил Вътев отказва да се срещне с техни представители.

Първи за протест заговориха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, които настояват за незабавно изплащане на цялата сума от 213 млн. лв. по помощта за Украйна.

Другите недоволни са браншовата камара “Плодове и зеленчуци”, Националната асоциация на картофопроизводителите и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

На 19 септември – национален митинг за запазване на въгледобива

Миньори и енергетици излизат на 19 септември на национален протестен митинг-шествие в София за запазване на въгледобива. Причината е, че структурите на КНСБ и на Конфедерацията на труда “Подкрепа” не са съгласни с предложените за обществено обсъждане териториални планове за справедлив преход в трите въглищни района на страната – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]