Предстоят нови законодателни промени след срещата на Денков с почернени родители

“Това е най-тежката и тъжна среща, която съм имал от години”, призна академик Николай Денков след извънредната среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет, на която участваха и родители на деца, загубили живота си заради катастрофи. В срещата участваха представители на Министерството на вътрешните работи, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Агенцията за пътна безопасност, на Софийска община, на Сдружението на общините.

Той благодари на родителите заради готовността им чрез наученото покрай личната им трагедия да помогнат, така че тя повече да не се повтаря.

“Онова, около което се обединихме, е, че чувството на безнаказаност трябва да изчезне сред тези хора, които управляват автобомили. Това чувство е прояло цялата система”, изрази възмущението си академик Денков.

Ето защо по време на срещата било обсъдено в най-кратки срокове да бъде премахната практиката изготвянето на резултатите от пробите за алкохол и дрога да се бави с месеци, а делата – да се влачат с години.

“Всеобщо е мнението, че измененията, свързани с отнемането на превозните средства, всъщност вече дават сериозни резултати. Трябва да търсим точно такива мерки, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след 5 минути ще получат съобщение, в което ще пише – ти направи нарушение и ще бъдеш глобен,” обясни премиерът.

От думите му стана ясно, че е било обсъждано как МВР да работи с общините, които отдавна имат предложение да помогнат, като предоставят камерите си и помогнат за обработката на глобите.

По време на срещата е било обсъждано и как да се ускори вземането на пробите – при тежък инцидент те да се обработват с предимство и до седмица резултатите да са ясни.

По време на срещата били засегнати и други проблеми, свързани с техническите експертизи, и с обезопасяването на градската среда там, където кръстовищата са по-рискови.

“Но и с всички тези мерки, взети в цялата им съвкупност, няма да можем да решим проблемите, ако не се обърнем към обществото”, посочи Денков и подчерта:

“Като общество трябва да се излекуваме – ние сме болни с това, че смятаме за нормално да сядаме зад волана с 1 или 2 промила и така да излагаме на риск живота на нашите близи, на нашите деца, на нашите роднини”, обърна внимание Денков и се обърна за помощ към медиите и към гражданите, предупреждавайки ги, че утре и техните деца могат да загинат при катастрофи.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов призна, че след поредната среща с родители на деца, загинали при катастрофи, той е убеден, че убийство при катастрофа след употреба на алкохол или дрога е умишлено престъпление.

След това се обърна към всички, които са коментирали нововъведената мярка за отнемане на автомобили, че разколебават българските граждани, а в действителност мярката работи и всеки, който управлява своя автомобил под въздействие на алкохол или наркотици, ще остане без него.

“Вече има осъдителни присъди, има отнети автомобили и има случаи, в които е платена стойността на колата ,защото човекът, който е установен, че е карал пил, не е неин собственик”, обясни вътрешният министър.

Той призова битката, която институциите водят с войната по пътищата, да бъде на всички.

Председателят на Столичния общински съвет – Георги Георгиев подчерта, че само когато се знае, че едно наказание е неизбежно, то е ефективно. Заради това от Сдружението на общините настояват за законодателни промени, които да дадат възможност с хилядите камери за контрол на трафика, които са поставени от българските общини, МВР да глобява, така както е по целия свят.

Той бе категоричен, че няма маркировка или инфраструктура, която да спре пиян или дрогиран шофьор или някой, който тероризира хилядите столичани, карайки с 240 км или с 220 км по бул. “България” и по “Ботевградско шосе”.

Георгиев благодари на премиера, че е прил предложението за сформиране на работна група от съдии, прокурори, университетски преподаватели, които спешно да прегледат законодателството и да предложат по-строги санкции, които после да бъдат предложени на народните представители

Той благодари на министър Калин Стоянов за увеличения брой полицаи по софийските улици, но настоя за по-голям бюджет за МВР, за да бъдат назначени допълнителни представители на органите на реда. Накрая Денков завърши пресконференцията, заявявайки, че обсъдените мерки не са само кампанийни.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Представители на бизнеса са против увеличение на МРЗ на 933 лв. от 1 януари 2024 г.

пари

Представители на бизнеса се обявиха против предвиденото от правителството увеличение на минималната работна заплата от сегашните 780 на 933 лева от 1 януари 2024 година.

Преди дни проектът на правителствено постановление за повишението беше публикуван за обществено обсъждане.

Според разпространена от Съюза за стопанска инициатива позиция ръстът на минималната заплата ще увеличи сивата икономика, а в редица региони на страната ще стане близка до средната в тях. 

Предложението на кабинета за ръст от над 150 лева на най-ниското възнаграждение е в изпълнение на новия механизъм за определянето му, който влиза за първи път догодина.

Според него минималната заплата е 50 процента от средната за период от 12 месеца.

От Съюза за стопанска инициатива обаче смятат, че прилагането в практиката на новия механизъм може да се окаже пагубен за голяма част от малкия и среден бизнес в цели региони у нас, както и да доведе до фалити на фирми.

Това повишение засяга поне 20% от наетите у нас и ще се отрази негативно на работодателите в малките населени места и в сектори с ниска добавена стойност.

От Съюза предупреждават, че за работодателите освен разхода за самата заплата, нарастват и вноските за осигуровки.

При повишаване на МРЗ до 933 лв. и запазване на данъчно-осигурителната тежест разходите за труд на работодателя ще се повишат до 1109,51 лв.

Тоест нарастването на разходите за труд ще бъде 181,93 лв. на месец (2 183,16 лв. на година).

Минималната заплата не трябва да изпълнява социални функции и се определя от производителността на работниците и служителите, а не от необходимата им покупателна способност, посочват представителите на бизнеса.

Синдикатите обаче настояват дори за още по-висока минимална заплата.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]