Вечерен виц: Пратили две кучета и една блондинка

Пратили две кучета и една блондинка в Космоса. На всеки час повикване от Земята. - Шаро! - Бау! - Натисни червеното копче! Шаро натиска червения бутон. След час. - Черньо! - Бау! - Натисни синьото копче! Черньо натиска синия бутон. След час. - Блонди! - Бау! - Недей ми лая, ами нахрани кучетата! И нее пиипааай нииищооо...!!!

text

Денят по диагонал – 2 септември 2023 г.

Алексей Петров осигури логистиката за кабинета, заяви Борисов

Основателят на “Лев Инс” Алексей Петров осигурил “единствено логистиката за кабинета”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти при посещение на болница в Бургас. “В разговорите за състава на правителството участвахме само аз, Кирил Петков и баща му – Петко Петков. Алексей Петров не е участвал в тези разговори. Спекулация, е че той е създал правителството”, допълни Борисов.

БСП официално издигна Ваня Григорова за кмет на София

Коалиция “БСП за България” официално издигна кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София. “Тръгваме в нелека битка за София. Ние ще се борим най-вече за това “сглобката”, която се получи на национално ниво, да не позволим да се получи отново и в София”, заяви председателят на БСП-София Иван Таков.

Министерството на финансите очаква дефицит от 100 млн. лева през август

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към август 2023 г. да бъде близко до балансирано (минимален дефицит в размер на около 100 млн. лева или 0,05 на сто от прогнозния БВП), съобщава Министерството на финансите.

Тодоров твърди, че в МВР се назначават хора, обслужващи етнически махали

“С цената на всичко не приех да подам оставка, когато ми беше поискана от вътрешния министър Калин Стоянов, за да покажа до какви крайности са способни политическите сили само и само да изпълнят плана си. Включително да посегнат на правомощията на президента, да променят Конституцията, тоест да не се спират пред нищо.” Това заяви пред bTV главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров. “От страна на президентство има съгласувателна процедура, моята оставка е приета от президента, след което е изпратена към Министерския съвет. Предстои издаване на акт на Министерския съвет и съответно указ, което ще стане буквално до дни”, уточни той.

Денков увери, че никога не се е срещал с Алексей Петров

Премиерът Николай Денков увери, че никога по никакъв повод не се е срещал с основателя на “Лев Инс” Алексей Петров. Думите му бяха по повод твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е имало срещи заедно с представители на “Продължаваме промяната” с Петров покрай сформирането на редовното правителство. В интервю за bTV премиерът подчерта, че не знае за задкулисни разговори. “Даже не ме интересуват. Мислейки за Божков и Алексей Петров, си дадох сметка, че са сенки от миналото. Това са хора, които не познавам. Хората в кабинета също не ги познават. Смятам, че съвсем умишлено се вадят тези сенки от миналото, за да се попречи да се види какво правим в момента“, посочи Денков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министерството на финансите очаква дефицит от 100 млн. лева през август

Министерство на финансите сграда табела

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към август 2023 г. да бъде близко до балансирано (минимален дефицит в размер на около 100 млн. лева или 0,05 на сто от прогнозния БВП), съобщава Министерството на финансите.

Основните причини за очакваното влошаване на бюджетната позиция през август са свързани с по-високите разходи през месеца, включително поради одобрени със Закона за държавния бюджет за 2023 г. плащания, дължими за вече изминали периоди (през август Националният осигурителен институт изплати увеличения размер на паричните обезщетения за отглеждане на дете (780 лв.) за юли, както и доплащането до новия размер за периода януари-юни), по-високи здравноосигурителни плащания, разходи за издръжка и други.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към август 2023 г. са в размер на 42,4 млрд. лв. (61,1 % от годишния разчет) и нарастват с 3,1 млрд. лв. (8 на сто) спрямо отчетените към края на месец август 2022 година. Данъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 3,0 млрд. лв. (9,8 на сто), неданъчните – с 0,6 млрд. лв. (8,6 на сто), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на Европейския съюз) – са по-малко с 0,4 млрд. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към август 2023 г. са в размер на 42,5 млрд. лв. (57,4 % от годишния разчет). За сравнение, разходите по КФП към август 2022 г. бяха в размер на 37,6 млрд. лв., което означава, че разходите нарастват номинално с 13,1 на сто. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при разходите за пенсии, както и в частта на разходите за персонал, капиталовите разходи и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.08.2023 г. от централния бюджет, възлиза на 1,1 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към август 2023 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец септември 2023 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

БСП официално издигна Ваня Григорова за кмет на София

Коалиция “БСП за България” официално издигна кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София. “Тръгваме в нелека битка за София. Ние ще се борим най-вече за това “сглобката”, която се получи на национално ниво, да не позволим да се получи отново и в София”, заяви председателят на БСП-София Иван Таков.

На заседанието на Градската конференция на БСП-София беше утвърдена коалиционната формула за участие в местните избори и беше подредена листата за общински съветници. Григорова ще оглави и листата за общински съветници на лявата коалиция. БСП ще се яви на местните избори в столицата заедно с коалиция “Левицата!”, коалиция “Неутрална България”, ПП “Европейска сигурност и интеграция”, ПП “Бг социалдемокрация и евролевица”, ПП “Атака”, Отечествен съюз и Земеделски съюз “Александър Стамболийски“.

“Градската конференция утвърди Ваня Григорова по мое предложение да бъде и водач на листата за общински съветници”, каза Таков, който ще бъде на второ място. “Първият ни коалиционен партньор е на шесто място в листата, имаме гражданска квота на десето и 13-о място. От 20-о място нататък имаме още десетина места, запазени за гражданска квота и коалиционни партньори”, допълни той.

Григорова благодари за единодушната подкрепа от Градската конференция на БСП-София за номинацията ѝ за кмет и за категоричната подкрепа да води листата за общински съветници. “Очаквам подкрепа и от останалите коалиционни партньори, тъй като целта ни е обединение на левите сили, които са със социална насоченост в София, така че да можем да преборим нашите опоненти, чиято единствена цел е да продължат грабежа в София, който продължава 33 години и чиято основна идеология е „всичко е пазар. Взеха водата, взеха планината, не забравиха да заграбят и боклука“, посочи тя.

“Сглобката” е тази, която ще се опита и на местните избори да вземе в ръцете си втория по големина бюджет в България. Първият вече е в техни ръце. Ние ще се опитаме да дадем кураж на истинското коалиционно мнозинство в София, а именно работещите софиянци, които трябва да кажат как трябва да се управлява столицата в интерес на обикновените граждани”, отбеляза кандидат-кметът.

На въпрос за общинската жилищна политика, Григорова отговори, че има множество механизми, които могат да се приложат. Тя даде за пример Германия и австрийската столица Виена, където имали най-големия общински жилищен фонд. “Когато един частен инвеститор строи блок и то особено на общинска земя, никак не е невъзможно част от жилищата, които се строят, да отиват за общински нужди – дали за жилищни такива, или за обществени, няма значение. Ние имаме огромна нужда от социална инфраструктура в София”, допълни тя.

Иван Таков изтъкна, че групата на БСП от години настоява най-накрая Столична община да има жилищна политика. През 1989 година Столична община “се събужда” със 120 хиляди общински жилища, в момента те са под 7000, посочи той. По думите му проблемът е не по-малко сериозен отколкото проблемът с детските градини и с яслите. Има проблем и с кварталната инфраструктура и затова от години социалистите настоявали да има децентрализация на бюджета на СО, както и повече пари да отиват към кварталите и към районните кметове.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Книжна вселена “завладява” бул. “Витоша” от 4 септември

От 4 до 10 септември булевард “Витоша” и парка пред НДК ще се преобразят в книжна вселена, населявана само от книжари и читатели, захранвани само с книги от над 140 бългаски издателства.

Едно от най-големите изложения на книги в страната се завръща! “Алея на книгата” ще се проведе в София, с цяла седмица срещи с автори, събития за деца, премиери на книги и дискусии.

Неизменна част от “Алеята на книгата” е “Литературният кът”, където протича специална литературна програма. Официалното откриване е на 4 септември от 11:00 часа, в шатра 40, пред Националния дворец на културата.

Началото ще бъде поставено от министър-председателя акад. Николай Денков и Десислава Алексиева – председател на Управителния съвет на Асоциация “Българска книга”.

През следващите дни ще последват срещи с писатели като Захари Карабашлиев, Йоанна Елми, Тихомира Панайотова, Георги Константинов, Петя Русева, Аманда Проуз, Алина Нелега, Александър Арнаудов, Иван Ланджев, Марин Бояджиев, Здравка Евтимова, Едвин Сугарев, Димитър Шумналиев, Петя Кокудева, Георги Гаврилов, Емануил Видински, Костадин Костадинов, Тони Николов, Калин Терзийски и много други.

Издателство “Лемур” ще ви представи най-новото от италианската литературна сцена, а издателство “Персей” – десет книги от десет европейски страни.

За децата ще има конкурс с подаръци, куклено шоу, детски концерт, игра с интерактивни карти и много занимания с книжки.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Книжна вселена “завладява” бул. “Витоша” от 4 септември

От 4 до 10 септември булевард “Витоша” и парка пред НДК ще се преобразят в книжна вселена, населявана само от книжари и читатели, захранвани само с книги от над 140 бългаски издателства.

Едно от най-големите изложения на книги в страната се завръща! “Алея на книгата” ще се проведе в София, с цяла седмица срещи с автори, събития за деца, премиери на книги и дискусии.

Неизменна част от “Алеята на книгата” е “Литературният кът”, където протича специална литературна програма. Официалното откриване е на 4 септември от 11:00 часа, в шатра 40, пред Националния дворец на културата.

Началото ще бъде поставено от министър-председателя акад. Николай Денков и Десислава Алексиева – председател на Управителния съвет на Асоциация “Българска книга”.

През следващите дни ще последват срещи с писатели като Захари Карабашлиев, Йоанна Елми, Тихомира Панайотова, Георги Константинов, Петя Русева, Аманда Проуз, Алина Нелега, Александър Арнаудов, Иван Ланджев, Марин Бояджиев, Здравка Евтимова, Едвин Сугарев, Димитър Шумналиев, Петя Кокудева, Георги Гаврилов, Емануил Видински, Костадин Костадинов, Тони Николов, Калин Терзийски и много други.

Издателство “Лемур” ще ви представи най-новото от италианската литературна сцена, а издателство “Персей” – десет книги от десет европейски страни.

За децата ще има конкурс с подаръци, куклено шоу, детски концерт, игра с интерактивни карти и много занимания с книжки.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]