Мария Габриел присъедини България към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи

България официално е страна участник в Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи. Това стана на официална …

Радостин Василев: МЕЧ трябва да отреже главата на ламята, която 20 години източва ресурса на българския народ

Една партия се строи изключително трудно – нашата политическа платформа ще бъде изградена стабилно и ще бъде устойчива. Това заяви в предаването …

Земеделците в протестна готовност след решението за отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна

Националната асоциация на зърнопроизводители обяви протестна готовност след решенията на Икономическата комисия днес, която прие забраната за внос на …

Венеция смята да въведе дневна такса от 5 евро за туристите

Очаква се италианският град Венеция да одобри въвеждането на дневна такса от 5 евро за посетителите в опит да контролира туризма, съобщава BBC.
Всички посетители над 14-годишна възраст ще трябва да плащат таксата и да резервират предварително влизането си в града.
По думите на члена на градския съвет, отговарящ за туризма, Симоне Вентурини пробната мярка ще се прилага през пиковите туристически периоди през следващата година. „Венеция е сред най-посещаваните европейски градове и затова страда най-много от прекомерния туризъм“, отбелязва той.
Прекомерният туризъм е признат за сериозен проблем за Венеция.

Градът е с големина едва 7,6 кв. км, но през 2019 г. е посрещнал почти 13 млн. туристи, сочат данни на Италианския национален статистически институт. Очаква се броят на посетителите да надхвърли нивата отпреди пандемията през следващите години.
„Целта е да приканим еднодневните туристи да изберат непиковите дни. Искаме да тестваме таксата и ако е нужно, да я подобрим. Не можем да обсъждаме още 40 години какво е най-добре да се направи“, казва Вентурини.
По-рано тази година ЮНЕСКО заяви, че градът трябва да бъде добавен в списъка на застрашените обекти на световното наследство, тъй като въздействието на климатичните промени и масовия туризъм заплашват да предизвикат необратими промени в него.
През 2021 г. на големите круизни кораби беше забранено да влизат в историческия център на Венеция през канала Джудека, след като един кораб се разби в пристанището. Критиците също твърдяха, че корабите причиняват замърсяване и подкопават основите на града, страдащ от редовни наводнения.

Не е ясно обаче дали планът за въвеждане на дневна такса ще възпре туристите. Все повече жители на Венеция решават да напуснат града, тъй като туристите заплашват да завладеят историческия островен град.
Гражданските сдружения Ocio и Venissa са започнали проучвания, за да проследят броя на леглата за туристи и броя на леглата за жителите на града.
Според последната актуализирана информация, докато леглата за туристи са 49 693, то за жителите са 49 308 – т.е. леглата за туристите са повече от леглата за жителите.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Една от най-популярните забележителности в Рим става платена
Поредна популярна екзотична дестинация въведе туристическа такса
Популярна екзотична дестинация въвежда входна такса за чуждите туристи