След падането на забраната за украинското зърно: Искат се оставки, земеделците готвят протести, премиерът ги нарече „терористи“

Тази седмица бе белязана около родното земеделие и по-конкретно – отпадането на забраната за внос на украинското зърно. Първоначално решението бе ...

Как Cartier въплъти красотата на света в една колекция

В последния 70-и брой на списание “Banker Special” Силвия Джагарова представя колекцията на Cartier – Beautés du monde (“Красотата на света”).

Брандът Cartier сякаш е в постоянно търсене на красота. Всичко може да бъде източник на вдъхновение за дизайнерите на модната империя. Това е особено очевидно в ослепителната  колекцията от бижута Beautés du monde, представена през лятото на 2022 година. Изтънченият ценител на филигранната изработка ще открие в нея луксозния блясък на крилото на пеперуда, и великолепието на кораловия риф, и блестящите люспи на игуаната, и грациозната спирала на черупка, и изтънчеността на кимоното, и калейдоскопичния ефект на китайски пъзел и много, много повече. 

Основателят на марката Луи Картие прославя техниките на други бижутерски традиции и ги възхвалява с помощта на модерни за онова време техники, повтарящи обичайни декоративни или символични мотиви. Този негов стремеж се усеща и до днес, например в трайната привлекателност на колекцията Tutti Frutti, с шлифовани скъпоценни камъни, изработени в съответствие с великите традиции на Индия.

В новата си колекция High Jewelry Beautés du Monde, дизайнерите на Cartier са превели това любопитство към света на езика на бижутата. Създателите ни приканват да направим пътешествие, а в ролята на водачи, придаващи допълнително очарование на това странстване, са  най-ценните материали, които могат да се намерят на земята.

Фауната и флората винаги са били основните източници на вдъхновение за Cartier. Това емблематично желание за пресъздаване на естествената красота е реализирано чрез технически постижения, адаптирани към всяка от основните творчески посоки на модния бранд. Доказателство за това са специалните техники. Например, така наречените вибриращи диаманти, които позволиха на брошките от 50-те години да оживяват при най-малкото движение. Същата техника е използвана и в колекцията Beautés du monde. По този начин Cartier разкрива и развива своя опит, използвайки методи, създадени през годините, като същевременно се обръща към съвременните технологии.

Колието Apatura е абстрактна интерпретация на хроматичната палитра от пеперудени крила, подчертаваща играта на живи цветови комбинации, които в Cartier ценят толкова много. Изработено от платина украшението включва три австралийски опала с общо тегло 21.86 карата, оранжев сапфир от Източна Африка, цветни сапфири, сапфирени мъниста и диаманти. Висулката на колието може да се сваля и да се носи отделно като брошка.

Огърлицата от бяло злато Rituel съчетава 25 овални рубини от Мозамбик с общо тегло 23.27 карата, с мъниста от халцедон, оникс и диаманти.

Вдъхновено от морската екосистема, колието Recif възхвалява красотата на кораловите рифове, като дизайнерите са се вдъхновили от пресечната точка на флората и фауната. Емблематичната комбинация на Cartier от зелен изумруд и оранжев корал този път се появява под формата на  мъниста, обрамчващи диамантения „атол“. Украшението впечатлява и със 17.20-каратовия замбийски смарагд. 

Огърлицата NOUCHALI е вдъхновена от красотата на водната лилия. Специалната система за закрепване „съживява“ венчелистчетата, позволявайки им да трептят леко при най-малкото движение, като живо цвете под поривите на вятъра.

Iwana е бижу, което сякаш празнува майсторството на шлифовката и изкуството на композицията. Прецизната изработка на детайлите и гъвкавостта на украшението напомнят кожата на влечуго. Въпреки геометричната му форма, дизайнът на колието е умело адаптиран към заоблените линии на изумрудите в центъра му.

Колекцията Beautés du Monde High Jewelry Collection включва и капсулна колекция от уникални пръстени, които сякаш концентрират невероятното богатство на Вселената. За първи път Cartier реши да комбинира в колекция High Jewellery тези седем украшения, подчертавайки и връзката между тях. И наистина, заедно те покриват всички основни области на вдъхновение за творчеството на бранда: геометрия, движение, цветови контрасти, флора и фауна.

Черупка от рисунка в стар учебник по биология, морско чудовище, вкаменени раковини на мекотели, изчезнали преди 65 милиона години, астероид, кристална решетка от минерал, китайски пъзел … Всички тези пръстени образуват сложна система , подсилена от взаимодействието на скъпоценните камъни: диаманти с триъгълна форма, лилав шпинел, турмалини с кабошон или зелени диаманти…

Като цяло колекцията Beautés du Monde включва повече от 100 украшения, всяко от които отговаря на основната страст, залегнала във философията на Cartier – да се вгледаме в красотата на света, да я запазим, да я подчертаем и възвисим.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 16 септември 2023 г.

Правата на етническите общности са сред най-важните условия за членство в ЕС

Един от най-важните критерий за членство в Европейския съюз е зачитането на правата на всички етнически общности. За разлика от друга съседна държава, с която имаме сериозни проблеми, албанските власти са доказали, че зачитат правото на различните етнически общности в страната да пазят и отстояват своята идентичност, да развиват своя език и традиции. Европейският съюз е права и там, където те не се зачитат, не е Европейският съюз. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при представянето в Тирана на албански език книгата на доц. Спас Ташев „Българите в Албания“. Представители на дипломатическия корпус в Албания и представители на българското национално малцинство присъстваха на представянето на книгата в Министерския съвет в Тирана.

От своя страна, доц. Спас Ташев изтъкна опитите на Република Северна Македония да наложи тезата, че в Албания няма българи.

Полша, Словакия и Унгария налагат собствени ограничения на вноса на украинско зърно

Варшава, Братислава и Будапеща обявиха, че няма да се съобразят с препоръките на Европейската комисия и ще наложат еднолични рестрикции на вноса на украинско зърно след като на 15 септември Брюксел реши да не удължава забраната за доставки на украински продукти в петте украински съседки.

Киев беше един от най-едрите износители на зърнени култури преди руската инвазия от февруари 2022-а. Войната обаче ограничи възможностите на украинската власт да транспортира по море местната реколта до световните пазари, поради което тя бе пренасочена за превоз през съседните държави. В резултат, те бяха наводнени със зърнени храни и слънчогледово семе, което доведе до спад на цените и по-ниски печалби и дори загуби за местните селски стопани. И правителствата им забраниха вноса на селскостопански стоки от Украйна. Европейският съюз също се задейства, за да не допусне едностранни ограничения, и през май въведе забрана на украинския импорт в Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България като позволиха единствено транзит рез тях.

България и Турция обсъждат мерки за популяризиране на на по-малко известни дестинации

Партньорството между България и Турция е пример за региона отбелязаха участнаците в 4-та сесия на българо-турския Комитет по туризъм в Истанбул. Събитието бе открито от министъра на туризма Зарица Динкова и от турския ѝ колега Мехмет Нури Ерсой. 

Министър Динкова посочи, че е необходимо да се използват логистичните възможности на център като Истанбул, на който и България разчита. А близостта на двете страни е още един плюс и това позволява в рамките на един ден да бъдат посетени от туристи обекти и от двете съседни страни.

България е все по-популярна дестинация за зимен туризъм и че през последната зима гостите от Турция са близо 50 000. Министър Динкова посочи, че курортите Банско, Пампорово и Боровец са привлекателни дестинации и че през последните години домакинстват на световни и европейски ски и сноуборд състезания.

Турският министър Мехмет Нури Ерсой отбеляза огромното увеличение на взаимните пътувания между Турция и България.

Общините се потискат чрез зависимости, страх и корупция

Искрен Арабаджиев, народен представител от ПП-ДБ и кандидат за кмет на Ловеч от коалицията, пред “БАНКЕРЪ”.

Искрен Арабаджиев, ПП

Кметовете са в зависимости от централната власт и този механизъм трябва да бъде съборен, общините се нуждаят от финансова децентрализация. Няма дипломация между ПП-ДБ и ГЕРБ за местните избори, на местно ниво ние сме непримирими опоненти.

Промяната ще тръгне от местно ниво, макар че започнахме по обратния път.

Г-н Арабаджиев, вие сте кандидат на коалиция ПП-ДБ за местните избори в община Ловеч. Какъв материал за анализ към днешната ситуация дават резултатите от парламентарните избори във вашия район – тогава в общината ГЕРБ взе 34.65%, а вашата коалиция остана на 19.78 процента. Как смятате да компенсирате тази разлика?

– Голямата разлика в областните резултати идва от гласуването в няколко по-малки общини. Това е вследствие дейността на местни феодали и дългогодишни кметове. И особено в община Тетевен, където ръстът в резултатите на ГЕРБ беше най-сериозен. Давам пример. Най-голямото село в област Ловеч е с. Галата с 3000 жители. Там, при свой вътрешен министър, ГЕРБ имаха 600 гласа, а при Бойко Рашков останаха само с 60 гласоподаватели. Индикацията за купуване на гласове в района е много сериозна. Подавал съм много сигнали, но не виждам сериозен напредък в борбата с това явление.

Единствената партия сме, която е в готовност за кампания за изборите, заяви Корнелия Нинова

Поредният опит на Борисов да пробие БСП с подкрепа за знакови червени кметове няма да му се получи. Подкрепа от ГЕРБ не приемаме.

„Единствената партия сме, която към днешна дата е в пълна готовност за кампания за изборите. Приехме своята платформа, одобрихме кандидатите за кметове и екипите за общински съветници.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията.

„ГЕРБ изявяват желание по места да подкрепят знакови червени кметове от години. Разчитаме това като поредния опит на Борисов да пробива БСП, да употребява БСП и да внушава, че между ГЕРБ и БСП са възможни договорки и коалиция”, обърна внимание тя.

„Искам да му кажа от сега, че и този път това няма да стане”, категорична бе Нинова, припомняйки, че през последните седем години стотици социалисти са се борили с модела „Борисов” и не са се поддали.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Клаудия Бух наследява шефа на европейския банков надзор Андреа Енрия

ецб

Шефът на ЕЦБ е взела телефоните на членовете на Управителния съвет преди срещата, за да не изтича информация.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард е иззела телефоните на всичките 26 члена на управителния съвет, за да предотврати изтичане на информация. Това е станало по време на среща, на която беше обявено, че вицепрезидентът на Бундесбанк Клаудия Бух ще оглави надзорния орган на ЕЦБ – Единния надзорен съвет, предаде Ройтерс, позовавайки се на два източника. Назначаването на Бух беше официално обявено от ЕЦБ на 13 септември. Тя ще встъпи в длъжност на 1 януари 2024 година.

Председателят на надзорния борд на ЕЦБ е най-високопоставеният регулатор на еврозоната, който контролира най-големите банки на блока на еврото и е овластен да помага за оформяне на наредбите, определящи структурата на сектора. През март 2023-а Бух влезе в Надзорния борд на ЕЦБ, който се събира на всеки три седмици, за да обсъжда, планира и осъществява надзор. 

Събеседниците на агенцията съобщиха, че на членовете на съвета са върнати телефоните им след одобрението на кандидатурата на Клаудия Бух. Според източници, Кристин Лагард е решила да вземе телефоните поради факта, че новината за назначаването на настоящия ръководител на Единния надзорен съвет Андреа Енрия през 2018 г. е попаднала в медиите преди официалното съобщение.

Петгодишният мандат на Енрия като шеф на надзора на ЕЦБ, който не подлежи на подновяване, изтича в края на декември. Той получи позицията през 2018-а в битка с Донъри и французина Робер Офел и седна в стола на предшественичката си Даниел Нуи на 1 януари 2019-а.

Ройтерс отбелязва, че решението на ръководителя на ЕЦБ да конфискува телефони от членове на борда е взето, след като агенцията публикува ексклузивна история на 13 септември за плановете на Европейската централна банка да повиши ключовата си прогноза за инфлацията тази седмица, за да проправи пътя за повишаване на лихвените проценти. 

Публикацията на Ройтерс повлия на прогнозите на много икономисти и анализатори, които очакваха, че ЕЦБ не планира да повишава лихвите, отбелязва агенцията. По време на срещата Лагард е осъдила изтичането на информация, предаде Ройтерс.

На 14 септември ЕЦБ увеличи лихвените проценти с 25 базисни пункта. Сега процентът по кредитите е 4.5%, по депозитите – 4%, по маржин заемите – 4.75 процента. Увеличението, което може да е последното в настоящия цикъл на парично затягане, се обяснява с продължаващото високо ниво на инфлация.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Единствената партия сме, която е в готовност за кампания за изборите, заяви Корнелия Нинова

Поредният опит на Борисов да пробие БСП с подкрепа за знакови червени кметове няма да му се получи. Подкрепа от ГЕРБ не приемаме.

„Единствената партия сме, която към днешна дата е в пълна готовност за кампания за изборите. Приехме своята платформа, одобрихме кандидатите за кметове и екипите за общински съветници.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията.

„ГЕРБ изявяват желание по места да подкрепят знакови червени кметове от години. Разчитаме това като поредния опит на Борисов да пробива БСП, да употребява БСП и да внушава, че между ГЕРБ и БСП са възможни договорки и коалиция”, обърна внимание тя.

„Искам да му кажа от сега, че и този път това няма да стане”, категорична бе Нинова, припомняйки, че през последните седем години стотици социалисти са се борили с модела „Борисов” и не са се поддали.

„Нашата цел на тези избори е да продължим битката си за разграждане на този модел на местно равнище, където са се окопали феодални владения на кметове години наред, които си служат с подчинение на хора, заплахи, назначачения и изнудване”, подчерта лидерът на БСП.

Корнелия Нинова информира, че Националният съвет, по нейно предложение, е взел решение партията да не приема никъде подкрепа на ГЕРБ за кметове на БСП.

Българското правителство предаде българския национален интерес. Питаме се, как Полша и Румъния, които са едни от най-големите поддръжници на Украйна, този път се опълчиха и защитиха своите икономика и земеделие. Словакия, Унгария, Румъния и Полша остават на твърдата позиция, че няма да допуснат внос на украинско зърно и ще наложат национални забрани. Само българското правителство предаде своя национален интерес.” Този коментар тя във връзка с вдигането на забраната за вноса от Украйна.

Нинова категорчно се противопостави на внушенията, че БСП защитава едри бизнесмени със скъпи коли: „Винаги сме имали ясна и последователна позиция, че субсидията, която се дава на зърнопроизводителите, трябва да се преразпредели и да отиде в по-голямата си част към производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо. Защитаваме българския национален интерес и близо 70 000 малки производители, чието оцеляване е под въпрос.”

 Лидерът на българските социалисти обърна внимание, че към протеста на аграрния сектор се присъеднияват 21 организации на пчелари, които твърдят, че вносът на пчелен мед и пчелни продукти убива бранша, че в Украйна се използват препарати, които не са допустими в ЕС и че в България влиза украински мед, който се преопакова като български и се продава, което съсипва авторитета на българския продукт в Европа и света.

„Отстояваме позицията, че не трябваше да се вдига забраната за внос на украински продукти и че по този начин ще спасим българската икономика и земеделие. И твърдим, че тези протести са справедливи”, каза още Корнелия Нинова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Българският фермерски съюз с позиция по повод думи на премиера Николай Денков

Българският фермерски съюз (БФС) разпространи своя позиция до медиите по повод думи на премиера акад. Николай Денков, който коментира готвените протести от страна на производителите на зърно в България. 

“Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна – член на Европейския съюз. Това е позицията на Българския фермерски съюз, член на европейската земеделска организация “КОПА – Коджека”, във връзка с изразеното мнение от министър – председателя, че “не преговаря с терористи”. 

“Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация. Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести”, коментира Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз.

Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест. “Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни”, подчерта Георги Стоянов.

От Българския фермерски съюз обявиха, че се присъединяват към националния протест и подкрепят исканията на земеделците за спасяване на българското земеделие, за осигуряване на контрол по спазване на забраната, както и завишаване контрола за произхода и качеството.

Протестът започва на 18 септември от 10.00 часа. 

От организацията представиха и следните искания:

  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]