„Да отива да оправя Стара Загора“, „Губи, че се качва на този „куц кон“, „Ще го подкрепя!“: Как хората реагираха на Хекимян за кандидат-кмет на София?

Столичани с първи рекации за кандидатурата на ГЕРБ за кмет Дългоочакваното обявление кой е кандидатът, който ще излъчи политическа партия ГЕРБ за ...

ЦИК обяви обществена поръчка за печатането на изборните бюлетини

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023

Централната избирателна комисия обяви обществената поръчка за изработване на хартиените бюлетини за местните избори на 29 октомври и за доставката и изработката на ролките хартия за машините за гласуване. Поканена да подаде оферта е печатницата на БНБ.

Печатницата на БНБ ще трябва да достави хартията и да изработи около 3600 вида бюлетини. Предвиденият тираж е окоро 21 милиона броя. Срокът за доставка е 23 октомври за бюлетините за първия тур и до 4 ноември за балотажите.

Максималната прогнозна стойност за една хартиена бюлетина е 44 стотинки без ДДС.

За ролките на машините изискването е хартията да е специлизирана, а отпечатъкът да може да се чете 5 години.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Трябва да харчим по 1 млрд. лв. годишно за подновяване на водопроводната мрежа, обяви Андрей Цеков

Министерски съвет Андрей Цеков

България трябва да харчи 1 милиард лева годишно за подновяване на водопроводната мрежа на страната. Това каза регионалният министър Андрей Цеков по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Джейхан Ибрямов относно състояние на водния сектор в България и проблемите, свързани с водоснабдяването и канализацията. По данни на Цеков в страната ни има изградена почти на 100 процента водопроводна мрежа, но загубите по нея възлизат на 55,5 процента от подадената вода. 

“Сериозният въпрос за ВиК операторите касае задълбочен подход към проблемите, които те срещат”, настоя регионалният министър. По негови думи 94,7 процента от жителите на България имат водоснабдяване, общата водопроводна мрежа е почти 77 000 километра и 25 процента от населението на България е със септични ями в 21 век.

“Причините за водозагубите са изключително остарялата водопроводна мрежа, която е изградена в периода от 1960 г. до 1971 г. През 2021 г. Министерски съвет е гласувал план за обновяване и модернизация на канализацията, като бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) възлиза на до 3 милиарда лева годишно, а инвестициите във ВиК сектора едва доближават годишно 200 милиона лева”, каза министър Цеков. Той уточни, че ВиК операторите показват лоша ефективност на разходите и невъзможност за самостоятелно справяне с проблема за загубата на питейна вода по остарелите водни мрежи в различните региони на страната. 

 “Смятам, че се налага сериозна дискусия между всички парламентарни сили и вземането на кардинални решения, включително и подсигуряването дори на публично-частни инвестиции, за да се вземе решение и да се подсигури начин годишно да се заделя поне 1 милиард лева за ВиК канализацията и мрежа. В противен случай ние сме обречени само да кърпим и да губим вода”, категоричен бе Цеков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Митрофанова заплаши България заради казуса с Руската църква

Елеонора Митрофанова

Посолството на Русия в София ще предприеме действия относно храма “Свети Николай” – Руската църква в София, в координация с Руската православна църква (РПЦ), заяви пред ТАСС руският посланик Елеонора Митрофанова.

“Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква”, каза посланикът.

Посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт, уточнява БТА.

Констативен нотариален акт за собственост върху Руската църква е издаден на Руското посолство в София по искане на руския посланик през 1997 г. Това става ясно от негово копие, разпространено в страницата на Християнство.бг. 

Нотариусът, подписал акта, посочва, че “на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата “Св. Николай Чудотворец” и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство”.

Придобиването й е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква “Св. Николай Чудотворец”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ПП и ДБ без общ кандидат за кмет на Бургас

Парламент Константин Бачийски ПП

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” няма да имат обща кандидатура за кмет на Бургас. Това съобщи пред БНР депутатът от коалицията Константин Бачийски.

“Двете формации имат отделни номинации. Аз, Константин Бачийски, съм гласуван от Национален съвет на “Продължаваме промяната”, а Димитър Найденов, доколкото знам, се издига от инициативен комитет”, обясни той.

От “Демократична България” обясниха отказа си да подкрепят кандидатурата на Бачийски с определени негови позиции. Бачийски не подкрепи избирането на сегашния кабинет, както и военната помощ за Украйна. 

Днес Димитър Найденов излезе с призив и двамата да се откажат от битката за Бургас и да бъде издигнат трети кандидат, зад който да застане коалицията. Бачийски обаче определи този вариант като неприемлив.

“Търсене на алтернативна кандидатура един ден преди крайния срок ми изглежда като подарък към ГЕРБ и към Димитър Николов и може би това е търсене на служебна победа”, посочи той.

Очаква се въпреки протеворечията за кандидатурата за кмет “Продължаваме промяната” и “Демократична България” да излязат с единна листа за общински съветници в Бургас.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Шотландец сам на бара

Тъжен шотландец се налива сам на бара. Барманът се приближава: - Какво има? - Онзи ден един мой далечен роднина почина и ми завеща 5 милиона. - Затова ли си тъжен? - Не, вчера друг мой далечен роднина почина и ми завеща 3 милиона. - Е, за какво си тъжен тогава? Шотландецът, през сълзи: - Ми днес няма нищо!

text

Борис Бонев: Номинацията на Хекимян е знак, че всеки в ГЕРБ е пионка в ръцете на Борисов

Борис Бонев

ГЕРБ е основният ни опонент, защото са най-голямата политическа сила. Това каза в предаването “Денят на живо” по Нова Нюз водачът на листата на “Обединени за София” за местните избори и лидер на “Спаси София” Борис Бонев.

Днешният избор повдига три основни направления за размисъл, отбеляза той по повод издигнатата от ГЕРБ-СДС кандидатура на Антон Хекимян за кмет на София.

“Първо, това може да е да опит да бъде сменена фасадата, зад която ГЕРБ дерибействат с подменени обществени поръчки и некомпетентност. Досега тази фасада беше Йорданка Фандъкова. Вторият момент – говорим за човек, който само преди седмица е бил привикан “на килимчето” в Банкя и г-н Борисов му е казал, че ще бъде номиниран за кмет, не виждам какви са неговите каузи и връзки с партията, която го издига. Трето, притеснява ме, че кампанията на ГЕРБ става заложник на вътрешнопартийни интриги на Борисов, че независимо какво мисли всеки редови член на ГЕРБ, накрая решава само той”, заяви Бонев.

По думите му номинацията на Хекимян е знак, че всеки в ГЕРБ е пионка в ръцете на Борисов. “Всички знаем кой дърпа конците в Столична община и това обикновено не е кметът”, добави водачът на листата на “Обединени за София”.

“Винаги е много мотивиращо, когато имаш основен опонент. Приехме го напълно спокойно, защото ние знаме нашите силни страни, работим по подробно разписана програма, правим срещи на терен от повече от три месеца. За нас няма съмнения, че играем за победа”, подчерта Борис Бонев.

Попитан защо Бойко Борисов не е участвал в представянето на кандидатурата на Антон Хекимян, лидерът на “Спаси София” коментира: “Може би много го е срам от резултатите на ГЕРБ в София. Странно е да не участва в кампанията, след като еднолично реши кой ще е кандидатът. Резултатите от 18-годишното управление на ГЕРБ са видими навсякъде в София. И аз да бях на негово място, щеше да ме е срам”.

Бонев съобщи, че утре ще бъде оповестена цялата листа за общински съветници на “Обединени за София”. “Говорим за хора, които истински обичат София и истински искат да решават нейните проблеми”, увери той.

“Нашият подход винаги е бил прагматичност и конкретни решения. Нашата цел е справедливо, балансирано развитие на София”, каза още Борис Бонев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]