Йордан Божилов: Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО и при отбранителна операция не могат да се използват

Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО и при отбранителна операция не могат да се използват. Това заяви бившият заместник-министър на ...

Енергетиците остават на магистралата

Енергетиците остават на магистрала “Тракия”. Срещата им с министър Румен Радев, който отиде да разговаря с тях, завърши без резултат и заради това те втора нощ ще останат под открито небе.

През цялото време протестиращите бяха в платното в посока София, а министър Радев и полицията – в посока Бургас, съобщават от БНТ. С него бяха и заместник-министърът му Красимир Ненов и представителите на ТЕЦ “Марица изток 2” и “Мини Марица-изток”, с които Румен Радев се срещна, преди да отиде при протестиращите.

Той бе поканил на срещата в ТЕЦ “Марица изток 2” и представители на синдикатите, но те отказаха да отидат да се видят с него. Срещата продължи три часа и след нея министърът обяви пред медиите, че няма опасност за енергийната сигурност на страната, защото работещите в ТЕЦ-овете излизат на протест, след като са си свършили работата или са в отпуск. Той заяви и че по негова информация териториалните планове вече са пратени в Брюксел. По-късно БНТ съобщи, че от Европейската комисия твърдят, че все още не са получили плановете ни.

Когато министър Радев отиде при протестиращите на магистралата, те отправиха молба към него той да организира извънредно заседание на Министерския съвет в понеделник. Той обаче им отговори, че няма подобни правомощия.

Причината протестиращите да настояват за подобна среща, е желанието им до декември териториалните планове да бъдат преработени. Министърът заяви, че това ще се случи и че те имат неговата дума.

Протестиращите се обявиха срещу държавното предприятие, за което преди ден бе обявено публично, че ще бъде създадено. Министър Радев обясни, че разбира притесненията им, че подобно предприятие ще изземе функциите им, но се опита да ги успокои с думите, че това няма да се случи и ще се мисли подобно предприятие да бъде обособено в рамките на Българския енергиен холдинг.

Енергетиците обаче бяха категорични, че не искат подобна нова структура. Те дадоха за пример Полша, където енергетиците имали време да помислят и обсъдят предлаганите им териториални планове. Министър Радев ги репликира с думите, че те също са имали време – плановете са били предоставени на обществено обсъждане още преди месец и половина.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Зеленски обяви създаването на Алианс на отбранителните индустрии

Украинският президент Володимир Зеленски обяви създаването на Алианс на отбранителните индустрии за защита на страната му и партньорите й, съобщи “Укринформ”.

Той направи заявката по време на форум на отбранителната индустрия в Киев, в който участваха представители на 250 фирми от 30 държави.

Зеленски подчерта, че новото обединение ще спазва международното право и ще работи не само в защита на Украйна, но и ще се притече на помощ на всяка страна, която стане обект на агресия. Той добави и че ще бъде създаден специален фонд, от който ще се финансира производството на оръжие. Парите в него ще идват от конфискувани руски активи.

По-късно през деня, на 30 септември, президентът на Украйна се срещна с министъра на отбраната на Словакия Мартин Скленар. След срещата Зеленски написа в социалните мрежи, че на срещата двамата обсъдили сътрудничеството между двете държави с оглед нуждите на украинската армия и ситуацията на фронтовата линия.

„Благодаря на Словакия за подкрепата й за Украйна“, подчертал Зеленски.

Словакия, която е член на НАТО и ЕС, предоставя на Украйна както хуманитарна, така и военна подкрепа от началото на пълномащабната инвазия. Военната техника, предоставена на Киев, включва артилерия, бронирани превозни средства, средства за противовъздушна отбрана и 13 съветски изтребителя МиГ-29, използвани преди това от словашките военновъздушни сили. По време на провеждащите се днес парламентарни избори в Словакия помощта за Украйна е централен въпрос, определящ избора между двете основни конкуриращи се партии.

Последните социологически проучвания показаха, че партията на бившия премиер Роберт Фицо печели с минимална преднина. По време на предизборната си кампания Фицо обеща, че, ако дойде на власт, ще прекрати подкрепата на Словакия за Украйна.

Междувременно с видеообръщение руският президент Владимир Путин поздрави жителите на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, които точно преди година – на 30 септември 2022 г. – бяха обявени за част от Русия след референдуми. Жителите на четирите области участваха в местни избори преди месец, при който резултатите показаха, че те потвърждават решението от миналата година.

Киев и западните държави не признават резултатите от допитванията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 30 септември 2023 г.

Смисълът на териториалните планове е да създадат предпоставките, за да се сложат проектите, които доминиращо трябва да идват от частния сектор, обясни министър Румен Радев. Той подчерта, че досега постоянно обяснявал, че плановете стартират преговорния процес в Брюксел, а не го предопределят.

За погрома над тракийските българи знаем не от учебниците, смята президентът Радев

Румен Радев

Погромът над тракийските българи е не само памет, а наша вяра, съвест, кръвна връзка с предците ни и наша идентичност, а днес е и наше убеждение и призив, че не трябва да допускаме компромис с нашата сигурност и с нашата способност да защитим дома на децата си“, подчерта държавният глава по време на честването на 110-годишнината от разорението на тракийските българи.

В Русе протестираха за по-чист въздух

Организаторите на протеста твърдят, че нямат политически искания, но се обръщат към политиците в началото на предизборната кампания, защото проблемът им трябва да е една от приоритетните теми за града.

“Фич рейтингс” повиши кредитната оценка на Португалия

Експерти очакват икономиката на Португалия да забави темпото през тази година след подема след пандемията от коронавируса. Лисабон е имал третия по големина дългов коефициент сред страните членки на еврозоната през 2022-а, а Европейската комисия прогнозира през май, че през 2023 година португалците ще са пети в класацията по този показател след Гърция, Италия, Испания и Франция.

Разследват Бернар Арно за пране на пари

Парижката прокуратура разследва сделките на най-богатия европеец – френския милиардер Бернар Арно, с руския бизнесмен Николай Саркисов за потенциално пране на пари, съобщи на 29 септември офисът на публичното обвинение.

Проследяват се трансакции, свързани с имоти в престижния френски ски курорт “Куршевел”, съобщават световните медии, като се позовават на информация във френския “Монд”

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Тагарев потвърди – Русия още преди войната е отказала ремонт на ракетите ни за С-300

Министерството на отбраната ще изпълни решението на Народното събрание от 27 септември 2023 г., с което България трябва да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р.

Това министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира пред журналисти по време на посещението на полигона „Ново село“, където той и колегата му от Република Северна Македония – Славянка Петровска – проведоха срещи с македонски и български военнослужещи от състава на многонационалната бойна група.

Тагарев уточни, че отказът за ремонт и поддръжка на ракетите за комплексите С-300 е отпреди да започне войната през февруари 2022 година.

„От съответната руска фирма са обяснили, че те не могат да направят това, което искаме, а ние нямаме потенциал да се справим сами с тяхното възстановяване“, посочи министърът.

Така той потвърди казаното от Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС още през седмицата – преди решението за ракетите за комплексите С-300 да бъде гласувано в комисията по отбрана. Депутатът обяви, че за нас дори било опасно да използваме тези ракети, докато за украинската страна рискът не бил толкова голям – те щели да ги използват за резервни части.

В рамките на посещението на полигона „Ново село“ пред македонската и българската делегация беше изнесен брифинг за подготовката и задачите на многонационалната бойна група от нейния командир полковник Микеланджело Дженаки.
Пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че се надява Народното събрание да приеме и проекта за инвестиционен разход за закупуване на бойните машини „Страйкър“ за нуждите на сухопътните войски преди излизането си във ваканция заради предизборната кампания.

„Намерението ни е да придобием пълния комплект – с комуникации, системи за бойно управление, боеприпаси, симулатори за подготовка на военнослужещите, логистична поддръжка, така че това да позволи оборудването на три батальонни бойни групи“, посочи министър Тагарев.
Министерството на отбраната си поставя за цел новият стратегически преглед на отбраната да бъде завършен до края на февруари 2024 година, става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]