Адвокат: Битката за незастроените плажове по Южното ни Черноморие е много голяма, но те остават все по-малко

Нашето Южно Черноморие все още има запазен най-ценния ресурс на туризма – природата и някои красиви все още незастроени плажове. Но те остават все ...

Кеворк Кеворкян: Всеки погром само го изваждат от книгата на злото – и го изпращат в книгата на забравата

Журналистът и публицист Кеворк Кеворкян с безапелационен коментар за случващите се трагедии в последните години в България. Повод за публикацията му ...

Застрахователи искат шофьор да закара колата си при тях, а тя е заседнала в скалите след наводнението 

Пред истински Параграф 22 се оказа изправен шофьор, чийто автомобил е заседнал в морските скали при бедствието, а застрахователите му настояват да ...

Георги Стефанов, климатолог: Незаконна сеч и строителство са причините за големите наводнения и жертви 

Трябва да знаем, че Южното Черноморие е точката в България, където са паднали най-големите концентрации валежи, откакто се измерват тези показатели. ...

Мариана Тодорова: Ако намерим решение за рака, населението рязко ще се увеличи, според трансхуманистите

Хората придават много смисъл на съществуването и усещането за крайност, за мисия, за цели, изграждането на живота около няколко основни жалона като ...

Кабинетът обмисля създаване на национален фонд за превенция срещу бедствия

В дългосрочен план се обсъжда възможността да се създаде многогодишна национална програма, по която да се финансират проекти за превенция срещу бедствия. Това стана ясно на среща на премиера акад. Николай Денков с областните управители в страната. В разговора участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на финансите Асен Василев, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

“Всеки от нас е на 100% отдаден на това да се справим с унаследени проблеми. Очакваме от Вас да бъдете наши партньори в този процес, така че организирано, системно и дългосрочно да се справим”, сподели Денков пред областните управители.

По проблема с реакцията при бедствия и превенцията в дискусията се включиха също директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Александър Джартов и представители на Министерството на околната среда и водите. Предстои областните управители да направят преглед на критичните точки по места, които имат спешна необходимост от финансиране по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Във фокуса на днешната среща беше и подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори за местна власт и ангажиментите на областните администрации в този процес. В тази връзка премиерът каза:

“Отговорността ни е изключително голяма, нямаме право на грешка. Ще направим всичко възможно от наша страна, за да Ви осигурим необходимите условия за работа”.

От своя страна вицепремиерът Мария Габриел открои три ключови послания във връзка с подготовката на изборите – добра координация, пълна прозрачност на процеса и отчетност пред гражданите.

“Нужна е мобилизация, за да се проведат изборите в спокойна обстановка”, посочи Габриел.

На срещата областните управители получиха информация за предприетото до момента от страна на Министерския съвет и неговата администрация, съобразно ангажиментите според Изборния кодекс. Всички заявени средства от областните управители за първи и втори тур са осигурени в пълен размер.

Очаква се решението на ЦИК по отношение на изборните книжа и материали, за да бъдат разработени и детайлните указания към областните управители.

Всички срокове по подготовката на вота се спазват, посочиха от правителството по време на проведената среща.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Георги Георгиев е сезирал прокуратурата за незаконен строеж в жилищен квартал

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев е подал сигнал в прокуратурата срещу разрешение за строеж в район “Възраждане”. Срещу предстоящото строителство има и сериозно гражданско недоволство, съобщават пресцентърът на съвета.

Строежът пред блок 18 в Зона Б-5 на район “Възраждане“ се е оказал сходен на случая в квартал „Овча купел“. Гражданите са се оплакали на председателя за строителството на нова сграда с площ от над 7000 кв.м. в близост до домовете им.

„Поисках от главния архитект на Столична община Здравко Здравков да установи дали има нарушения при строителството. Кметът на района г-жа Савина Савова ни съдейства напълно при проверката, за което ѝ благодаря. Резултатите са, че има нарушения в строителната документация и при определяне на отстоянията на новата сграда спрямо съществуващия голям жилищен блок“, обясни Георги Георгиев.

Той допълни, че след месец работа по случая и намиране на законови основания днес, 8 септември, той е сезирал прокуратурата и е информирал за това и протестиращите граждани.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Премиерът Денков: Ако имахме евро днес, инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски

Съболезнования на близките на загиналите. Тежък ден за всички нас. Това, което трябва да направим е да се подготвим по-добре, за да няма повече жертви. Искам да съберем ясна информация какво се е случило и защо се стигнало до там. Вината трябва да я определи прокуратурата. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред БНТ.

“Вече разпоредих проверка на всички мостове по републиканската мрежа. Знаем, че това повече няма да се случи по същия начин. Започнахме съставянето на междуведомствена група, която трябва да каже какво трябва да се направи, за да не се случват такива неща повече. Да, реагирахме реактивно и бързо и вече има направени огледи и изплатени обезщетения. Разговарях с министъра на финансите да се създаде един голям фонд за помощ при бедствия”, каза още Денков.

Правейки аналогия с бедствието в Карлово, сумата сега е значително завишена. „11 млн. лева са преведени на Община Карлово след наводнението там, въпросът защо не е стигнало до хората и не е оправена инфраструктурата стои. Аз ще проверя“, обеща той.

„Трябва да престанем да живеем с усещането, че нещо ще се промени, ако ние не променим законите и прилагането им“, подчерта премиерът и даде за пример мерките срещу нарушенията на пътя.

Той призова да не се прехвърлят отговорности. Коментира, че е приел като своя кауза да бъде решен проблемът със забавените резултатите от тестовете за наркотици, за да могат те да стават ясни в рамките на седмица.

“Когато тръгнат да се взимат мерки, веднага се появявяват гласове, че това не може да се направи”, заяви Денков.

Той даде пример с приетото в НС да се отнемат автомобилите на шофьори, които са хванати да шофират след употреба на алкохол или наркотици. “Няма как да променим правосъдната система, ако не променим начина, по който е структурирана, тъй като е зависима от политическите сили”, изтъкна премиерът.

По думите му приемането на бюджета за 2023 г. променя живота на хората, тъй като не става въпрос просто за едни числа. “Всеки бюджет, когато е приет и е правилен като баланси, той променя съдбите на хората”, каза премиерът.

Той отрече, че цената на електроенергията се повишава. За цените на горивата коментира, че на световните пазари цената на петрола е значително по-висока спрямо периода, в който са дошли на власт.

“Показали сме, че знаем как се събират приходи и как се повишават доходите, ще го направим и с Бюджет 2024. Цените се повишават, има инфлация, това, което е важно – доходите да растат по-бързо от инфлацията”, заяви акад. Денков.

“Еврото е стабилна валута, която води до по-ниски лихви, отколкото лева. Ако имахме евро днес, инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски. Важно е да престанем да живеем с илюзии, а да видим какво показват данните,” призова премиерът.

“Всеки ден 600-800, в някои дни и до 1000 са спрените опити за незаконно преминаване на границата от мигранти. Много е често реториката в Австрия и Нидерландия за неприемането ни. В тяхна полза е България да бъде в Шенген”, заяви Денков.

“Има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход. Ние сме последният шанс тези 1,4 млрд. лева да влязат в регионите. Когато влязохме като кабинет се оказа, че нищо не е правено по тези планове”, каза премиерът.

“Очакват ни тежки разговори с хората, които са притеснени. Хората трябва да разберат, че това, което им предлагаме, е най-доброто, което да се постигне. След 5-10 години тези региони ще бъдат най-развити като икономика. Тези 1,4 млрд. лева, които споменавам, те трябва да влязат, за да няма социална цена за хората, до които трябва да стигнат. Без тези средства всеки ще трябва да се спасява сам, което е най-лошото”, предупреди Николай Денков.

Конституционните промени са съгласувани с ЕК и Венецианската комисия, увери той.

“Очаквате ли, че тези две комисии ще спомогнат за овладяване на съдебната система?”, попита премиерът. По думите му преди винаги са били побългарявани препоръките на двете комисии, а ако сега се стигне до нещо такова, той ще бъде първият, който ще го огласи като неприемливо.

На въпрос дали следи сагата с Васил Божков, премиерът каза: “Периферно”. Попитан дали очаква сътресения покрай неговото разследване, той отговори леко гневен: “Честно казано, не ме интересува. Нито познавам Алексей Петров, нито познавам Васил Божков. Ако някой някъде ще се сътресява, ще има сътресение, това е извън мен”. 

Според него, отнемането на концесията на “Росенец” е било правилно. За щастие, по думите му, разговорът с “Лукойл” е бил конструктивен. 

Запиан дали има доверие в ГЕРБ, той отговори: “Доверието може да се изгради, само когато са постигнати позитивни резултати, а за нас най-големите задачи предстоят през следващите месеци. Аз винаги ще бъдат нащрек, защото трябва да внимавам да не стане нещо погрешно”. 

Денков уточни какво е имал предвид по-рано днес, когато каза, че е бил номиниран за премиер „преди срещата в манастира“. Той отново отрече да е знаел за въпросната среща.

„Преди срещата в манастира, за която говореше Балабанов или някой от „Възраждане“. Не, аз не знам и не ме интересува“, заяви Денков. „Защо питате мен, питайте Кирил Петков, питайте Бойко Борисов“, настоя той.

Премиерът беше категоричен, че не ги е питал дали е имало подобна среща. Николай Денков  заяви, че няма ментори и не се поддава на натиск. Той допълни, че в някои области вижда, че може да има много по-добри резултати – борба с корупцията и чуждо влияние.

Министър-председателят беше категоричен, че не води битки с когото и да било. Работата на един премиер е да изпълнява програмата, отбеляза Николай Денков.

“Винаги има някой, който се опитва да упражни натиск. Искам да уверя, че нямам ментори и никой не ми казва какво да правя. Не водя и не искам да водя битки с когото и да е. Работата ми е да си изпълнявам програмата. Аз битки не водя. Нека погледнем към Президентството, колко пъти кабинетът беше атакуван?”, каза още премиерът.

По отношение на назначаването на нов главен секретар на МВР от президента, той заяви: „Трябваше да го подпише много по-рано. Но по-добре късно, отколкото никога“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]