Протестиращите земеделци дават срок до 15 ч. утре да бъдат изпълнени исканията им

Протестиращите земеделски производители дават срок до 15:00 часа утре, за да бъдат изпълнени исканията им.

В противен случай ще блокират центъра на София с тежка техника във вечерните часове, а не от сутринта.

Това обявиха тази вечер от инициативния комитет на протестиращите. 

Тази сутрин земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна като част от безсрочния общонационален земеделски протест. Над 900 000 души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

Протестиращите настояват да бъде спрян вносът не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на млека, месо и мед. Фермерските искания са и до 30 септември да получат пълния размер на компенсациите заради повишените им разходи вследствие на войната в Украйна, и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали 100 процента. Протестиращите поискаха и оставката на правителството.

Повече от 40 важни точки по пътищата в страната вече са блокирани от обявения общонационален протест за спасяване на българското земеделие. Пред БНР Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, призова пътуванията да са само при крайна необходимост, защото се придвижва тежка земеделска техника. 

Над 300 земеделски производители с повече от трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока магистрала “Тракия” при квартал “Кольо Ганчев”.

Десетки земеделци се събраха на протест и край Благоевград, като блокираха кръговото кръстовища на път Е-79 след Благоевград посока Симитли и затвориха движението. 

Опитите да блокират международния път с тежка земеделска техника беше осуетен, което доведе до сериозно напрежение, но до сблъсъци не се стигна. Все пак тракторите тръгнаха към кръговото кръстовище, където трафикът от автомагистрала “Струма“ преминава към главен път Е-79. След няколко обиколки машините се прибраха, а заедно с тях и протестиращите.

В Кресна се събраха производители от Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог и Симитли. Машини нямаше, но имаше жива верига, която периодично затваряше пътя към и от Кулата, така че да не се образуват големи опашки от чакащи коли и камиони.

В протеста участваха животновъди, производители на зърнени и фуражни култури, на плодове и зеленчуци, лозари. Животновъдите обаче не са против вноса на украинска стока, като суровина.

Въпреки разногласията, повечето земеделски производители бяха твърди в негативната си оценка към политиката на държавата в сектора. Някои поискаха не само оставката на правителството, но и преосмисляне на ползата от членството ни в ЕС.

Блокадата обхвана и пътя Варна – Бургас и в двете посоки в района на местността “Харамията” до разклона за Аврен, района на пътен възел Петолъчката

Около 500 зърнопроизводители и земеделски стопани от Пловдивско протестират на четири места в региона.

Във Видин земеделските производители блокират движението на подхода за Дунав мост 2.

В област Добрич блокадата е на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, при кръговото кръстовище на Балчик и пътя за Силистра в село Карапелит.  

Производители на земеделска продукция и животновъди блокираха за два часа движението от и към Дунав мост, като в следобедните часове това ще се повтори. Земеделска техника беше струпана в района на граничния пункт при Русе. Рамо до рамо със земеделците на пътя към границата с Румъния застанаха и производители на плодове и зеленчуци. По думите на Синан Вейсал, председател на Областната камара “Плодове и зеленчуци”, никой от техния бранш все още не е получил компенсация за площите, които замръзнаха тази пролет и дръвчетата не дадоха плодове. Почти подобна била ситуацията с животновъдите. Като проблем посочиха занижения контрол. Поискаха политическо представителство и създаване на нова земеделска партия, каза Ридван Караманов от Вятово. Земеделският производител Станимир Станчев от Русе изрази съмнение, че информацията за доставки и цени не е пълна. Според предварителния план на протестиращите такива блокади на границата ще има всеки ден до петък. Това блокира както пътуващите граждани, така и транспортния бранш, който не получава нито европейски или държавни субсидии, нито горива на преференциални цени, както земеделците. 

Земеделски производители от Великотърновско блокираха с трактори главния път София – Варна при село Шереметя. Животновъди, зърнопроизводители и пчелари не приемат да бъдат наричани терористи и казват, че работят под себестойност. Те не се надяват да бъдат чути от държавата с исканията им за отпадане на забраната за внос от Украйна на храни и с настояването да си получат навреме плащанията. 

Над 300 земеделски производители с около 100 тежки машини блокират и главния път Силистра – Русе при пътен възел Тутракан.

Земеделски производители затвориха за около половин час външно-градската магистрала в Перник. Блокади е имало и в Радомир и Брезник. Пред спортната зала “Борис Гюдеров” в Перник, където се събраха протестиращите фермери от целия регион, беше издигнат плакат с надпис “Оставка”.

Сливенска област е блокирана на две места от протестите – пътен възел Петолъчката и на главен път София – Бургас в района на т.нар. Ямболска детелина. Този участък затваря и пътя Сливен – Ямбол.

Няколко десетки земеделци от различни браншове и тежка техника са разположени на пътния възел свързващ пътя Сливен – Ямбол и София – Бургас. В момента изчакват колегите си от Петолъчката, за да се присъединят с тракторите си в похода към София.

Към момента няма напрежение сред протестиращите. Движението се отбива по обиколни пътища.

Земеделски производители от Плевенския регион се присъединиха към националния протест на организации в земеделския сектор. Те спряха движението край село Ясен на пътя София -Русе.

Ден първи от спасяването на българското земеделие нарекоха днешния протест събралите се на Детелината край село Ясен. 

“Най-важно е Министерският съвет да забрани вноса на земеделската продукция от Украйна” – каза Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

И още: 

“Ще направят дъмпинг на българския производител. Няма да го прекратим, докато не спрат геноцидът и убиването на българското земеделие. Ние не сме терористи. Ние сме браншът, който храни цяла България. Всеки седми лев в тази икономика и който има в човека, той е изработен от нас”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

След стрелбата и убийството в София: Застреляха Светльо в рамото и крака, той падна на земята, аз избягах с рейса. Сега не знам какво да правя

Задържаните за нападението и обира над две момичета край хотел в София са направили самопризнания за извършеното деяние. Това научи NOVA от свои ...

Росен Костурков: Работи се по въвеждане на квоти за украинския внос

Росен Костурков

Част от земеделските производители имат основателни искания, но протестът им се “яхна от конюнктурни фигури”, заяви депутатът от “Продължаваме промяната” и член на парламентарната комисия по земеделието Росен Костурков. 

Той разкритикува нежеланието на протестиращите за диалог с управляващите. 

“По отношение на желанието за ограничение на внос на различни от тези четирите стоки, от които падна забраната. Вече се работи от Европейската комисия за връщане на квотите на внос на стоки от Украйна. Дори това беше желанието на външния министър на Украйна да се въведат такива квоти, за да се успокои положението в общия пазар”, обясни той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Митническите власти ще могат да задържат недекларирани парични средства до 30 дни

Или са налице основателни съмнения, че са свързани с престъпна или незаконна дейност, включително пране на пари и тероризъм

Парламентът прие изменения във Валутния закон

Митническите власти ще могат да задържат парични средства до 30 дни, когато те не са декларирани или са налице основателни съмнения, че са свързани с престъпна или незаконна дейност, включително пране на пари и тероризъм. Това реши парламентът, приемайки окончателно промени във Валутния закон.

Митническите органи получават право да изискват доказателства за собственост, икономически произход и предназначение на средствата. 

С поправките във Валутния закон пренасянето на 10 хил. евро или повече за или от трета страна (извън ЕС) задължително подлежат на деклариране. Дори и под тази сума обаче проверки могат да бъдат правени, а парите – задържани.  

При пренасяне на над 30 хил. лева (или тяхната равностойност в друга валута) митническите органи ще проверяват за наличие на публични задължения. Ако се открият задължения за над 5 хил. лева, средствата ще бъдат задържани.

Процедурата изисква уведомяване на НАП. При наложен запор ще се връща само остатъкът от средствата. Информация ще се предоставя и на дирекция “Финансово разузнаване” на ДАНС.

От “Възраждане” и ИТН настояха за повече конкретика, за да се предотвратят злоупотреби. Между опозиция и управляващи прехвърчаха искри.

“Българският митничар все още не е на нивото, на което да не изпитваме съмнения за корупционни схеми”, отбеляза Тошко Йорданов от ИТН.

“Смятаме, че използвате този законопроект за изменение и допълнение за една политическа заигравка, с която да атакувате изпълнителната власт”, контрира Венеция Ангова от ПП-ДБ.   

Измененията са част от законодателния пакет по Плана за възстановяване и устойчивост и са необходими, за да получим втори транш финансова помощ. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]