Meta пуска AI асистент с 28 персонажа за Instagram, Facebook и WhatsApp

Американската технологична компания Meta Platforms Inc. въвежда функции за изкуствен интелект в приложенията си, които ще осигурят на около 3 млрд. потребители изживяване, подобно на ChatGPT на OpenAI, предава Bloomberg.
Персонализирано създаване на стикери, редактиране на изображения и набор от чатбот персонажи с лица на знаменитости – вдъхновени от генеративния ИИ– пристигат в платформи като Instagram, Messenger и WhatsApp, обяви компанията в сряда на годишната си конференция за разработчици Connect.
Meta представи и студио за разработчици за марки, които ще могат да изградят свои собствени ИИ инструменти за услугите за съобщения на компанията, които могат да се използват за чат с клиенти.
Това е важно съобщение от Meta, което демонстрира, че също може да изгради технология, базирана на ИИ, която генерира текст и изображения на базата на прости подкани от потребителите. Google, Snap и Microsoft на Alphabet вече въведоха различни инструменти, за да се възползват от обществения и инвеститорския интерес към развиващата се технология. Meta инвестира усилено, за да изгради ИИ инфраструктура, докато главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг се опитва да докаже, че компанията не трябва да бъде пренебрегвана в надпреварата в тази сфера.

В последния тримесечен отчет Зукърбърг подчерта, че компанията работи върху ИИ технология от години, въпреки че това е първият път, когато генеративните потребителски услуги, фокусирани върху ИИ, са в центъра на годишното събитие на Meta. В миналото Connect беше фокусиран върху метавселената, името на виртуален онлайн свят, на което е базирано и новото име на компанията, която се наричаше Facebook, подобно на популярната социална платформа.
Миналата година зрители със слушалки Oculus можеха да гледат основните речи в пространството за виртуална реалност на компанията, Horizon Worlds – потенциално мъчително изживяване за потребителите, които не са свикнали с подобна технология. По-голямата част от събитието беше прекарано в представяне на Oculus като средство за провеждане на виртуални срещи или като платформа за игри. ИИ беше споменат само в контекста на използването на технологията за създаване на преработени аватари за потребители на слушалки и в съобщението на Зукърбърг, че тези фигури ще получат крака – крайници, които едва наскоро бяха добавени за потребителите.
Инструментите за ИИ, представени в сряда, ще изглеждат по-познати на тези потребители, вече изпробвали генеративни функции на технологията като чатбот ChatGPT или създателя на селфита My AI на Snap.

Meta AI е новият текстов чатбот на технологичния гигант, който ще работи на големия му езиков модел Llama 2 и ще използва информация за търсене в партньорство с Bing на Microsoft. Компанията го представя като цифров асистент, който да отговаря на въпроси за информация в реално време или да се използва за генериране на изображения.
Компанията пуска и 28 бота, базирани на фантастични персонажи, които включват видео реакции от лицата на известни знаменитости като пенсионирания победител в Super Bowl Том Брейди, чийто бот обсъжда спортни теми, и музиканта Снууп Дог. Тези ботове, които още не са активни, ще бъдат ограничени до темите, за които са предназначени да говорят, и ще отразяват информация отпреди 2023 г., информира компанията.
Редакторът на изображения на Meta, който също още не е активен, ще позволи на потребителите да въвеждат текстови подкани за промяна на съществуващи изображения, като прилагане на визуален стил или преразглеждане на фона. След извършване на каквито и да било промени ще бъде посочено използването на ИИ.
Също в сряда компанията официално представи слушалките Quest 3, най-новата версия на устройството, която ще позволи на потребителите да превключват между виртуална и смесена реалност.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Meta пуска чатботове, представящи се за различни личности
Пускат и уеб версия на Threads
Meta пуска търговска версия на своя модел с изкуствен интелект

НС реши: България отменя дерогацията за руския петрол 3 месеца по-рано

Българското правителство трябва да прекрати дерогацията на ЕС, която позволява внасянето на руски суров петрол до края на 2024 г. Това реши Народното събрание с окончателно приемане на промени в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна.
Гласовете в подкрепа на решението дойдоха от ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС.
ЕС позволи дерогация за България за внасянето на руски суров петрол до края на 2024 г., но управляващите предложиха законорпоект, с който да се прекрати предсрочно. Вчера икономическата комисия в парламента реши това да се случи окончателно на 1 октомври 2024 г., като идеята е поетапно да се намали използването на петрол с руски произход.
Търговски управител, контролиран от държавата
Новите текстове предвиждат и назначаването на особен търговски управител в „Лукойл“, който да е отговорен пред НС и контролиран от него. Той ще се избира по предложение на Министерския съвет.
Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации. Той ще е задължен да представя подробни 6-месечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации. В изключителни случаи, при които няма действащ парламент, особеният управител ще се назначава от МС.

Дебатите
Според Борислав Гуцанов (БСП) бензинът ще премине цена от 4 лева за литър в следващите няколко седмици.
„Цената се сваля от конкуренцията“, изтъкна по време на дебатите депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров в отговор на опозицията, че премахването на дерогацията ще оскъпи цената на горивата у нас, позволена от ЕК.
С приетата законодателна промяна „Лукойл“ ще трябва в срок до 1 октомври 2024 г. напълно да се откаже от руския петрол. Депутатите поставиха и няколко междинни цели – до края на тази година в рафинерията ще може да се преработва до 80% руски петрол, до 31 март 2024 г. – до 75%, до 31 юни 2024 г. – до 50%, а до края на септември – не повече от 25%. Оборотът от преработените горива не трябва да пада под средното за последните 5 години.
Брюксел даде срок на България да се откаже от руския петрол до края на 2024 г. ЕК дава правото на дерогация, т.е. да не бъдат прилагани европейските правила за определен период от време, но е право на националните власти да преценят дали да я използват и дали се изпълняват изискванията за нейното изпълнение.
Според оценките на Центъра за изследване на демокрацията производствената цена на бензина у нас е съвсем близо до цените в държави, които не купуват руски петрол. Бензинът и дизелът у нас са по-евтини само заради по-нисък акциз, сочат анализите на организацията.

Според данни на Агенция „Митници“ рафинерията спокойно може да работи с по-големи количества неруски петрол – още преди войната в Украйна около 50% от микса са били съставени от алтернативни горива. Сега от „Лукойл“ са категорични, че няма технологична възможност за по-малък дял на руски петрол и преработва почти изцяло сорт .
Руският петрол вече се търгува много близо до пазарните нива въпреки тавана на Г-7, сочат данните на Argus, цитирани от Bloomberg. Според тях сортът Urals се търгува за около 85 долара за барел на петролните терминали на Балтийско море и около 86 долара на пристанище Новорусийск в Черно море.
Страните от Г-7, ЕС и Австралия определиха максимална цена от 60 долара за барел. Но Русия успя да намери начин да заобиколи санкцията – чрез собствена „тайна флотилия“, която транспортира петрол, без да използва услугите на западните компании. Така няма кой да следи на каква цена се търгува петролът.
Референтният за повечето петролни договори сорт Brent се търгува вече за почти 96 долара за барел.
По данни на Bloomberg доставките през Черно море на руски петрол към България остава без промяна в последните 28 дни до 24 септември на ниво от 183 000 барела на ден. Страната ни е единственият купувач на руския петрол в ЕС през черноморските терминали.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Русия продава петрол на Индия с 30% по-скъпо спрямо западния ценови таван
На първо четене: Особен търговски управител поема контрола над „Лукойл“
Ще бъде ли отменена дерогацията за руски петрол?