Майката на убития Митко от Цалапица към заподозрения: Рангеле, върни се! Знаем, че не си най-виновният

Майката Атанаска, пастрокът Данчо и близки на убития Митко от Цалапица блокираха пътя Пловдив-Пазарджик. Те не се отказват в търсене на истината за ...

Вечерен виц: Разговор между две блондинки

Разговор между две блондинки: - Муци, ти помниш ли Ленчето? - Коя? - Ленчето, бе! Тая, дето замина преди 10 години за Лас Вегас, само с едни скъсани прашки! - Е, и к’во? - Е сега има милиони! - Горката! И кво ще прави с толкова много скъсани прашки!

text

Денят по диагонал – 3 септември 2023 г.

Румен Христов

Борисов се сдобрил с Петков и Василев в манастир

Срещата между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев, за която вече покойният основател на “Лев Инс” Алексей Петров “осигурил логистиката”, се е състояла в Самоковския манастир “Покров Богородичен” – действащ девически манастир. Това заяви пред NOVA Румен Христов, лидер на СДС – партията, която се явява в коалиция с ГЕРБ на изборите. “Очевидно е, че след като някой друг не е успял да поеме тази роля, се е стигнало до логистиката, която е осигурил господин Петров. Никога не съм виждал Алексей Петров. Не познавам и бащата на Кирил Петков – Петко Петков. Не съм ги виждал на срещи с колеги от ГЕРБ”, каза Христов.

Радев препоръча на Денков “да се еманципира от менторите си”, премиерът отрече да го командват

“Аз нямам ментори, така че може би това е проблемът на президента – и той не ми е ментор, нямам други ментори. Има много по-важни неща от това да коментирам някакви изказвания на хора, които всъщност нямат значение. Този, който излиза от рамките, е президентът.” Tова заяви пред репортери премиерът Николай Денков, като допълни, че винаги е казвал, че институциите трябва да работят според това, което е заложено в Конституцията и законите. Думите му бяха по повод изказване на президента Румен Радев, че “сближаване с кабинета ще има, когато премиерът се еманципира от своите ментори”.

Според Божанков Радев цели изваждането на България от ЕС и НАТО

“Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал – срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме”. Това каза в предаването “Политически НЕкоректно” по БНР депутатът от гражданската квота на ПП-ДБ Явор Божанков.

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора, блъснал и убил момче в центъра на София

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора, блъснал и убил 15-годишно момче снощи в центъра на София. Това съобщи на брифинг Иво Илиев, заместник градски прокурор от Софийската градска прокуратура. Водачът ще бъде привлечен в качеството си на обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Съдът на Нигер резпореди незабавното експулсиране на френския посланик

Съдът на Нигер е разпоредил незабавното експулсиране на френския посланик в страната Силвен Ите, съобщи на 2 август нигерийската информационна агенция АНП. Съдебният акт е издаден в отговор на внесена петиция от управляващата след преврата военна хунта. Министерството на външните работи на Нигер информира на 31 август, че дипломатическият имунитет на посланик Ите е отнет и че полицията е разпоредила той да бъде екстрадиран. В по-късните часове на същия ден радиостанция “Юръп 1” съобщи, че полицията на западноафриканската република е засилила присъствието си около френското посолство.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Според Божанков Радев цели изваждането на България от ЕС и НАТО

Парламент Явор Божанков

“Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал – срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме”. Това каза в предаването “Политически НЕкоректно” по БНР депутатът от гражданската квота на ПП-ДБ Явор Божанков.

Депутатът не приема определението “анти-Радев” за законопроекта, подготвен от него, който още на идейно ниво и все още не е внесен в парламента: “Представил съм го на нашата парламентарна група и колегите правят бележки и предложения по него, преди да стане официално предложение. Това не е законодателство “анти-Радев”, а законодателство “антиеднолична власт”. Досега този въпрос не беше поставян, защото никой не беше злоупотребявал със служебна власт. В законопроекта е предвиден механизъм да не могат безконтролно да се случват кадрови назначения, които са направени от служебния кабинет на президента, одобрени от самия него. Къде е контролът – власт възпира власт? Неговият кабинет е безконтролен, защото няма Народно събрание”.

Божанков подчерта, че квотите, които има президентът с конституционно основание, не са засегнати в подготвяния законопроект: “Говорим само за квотите със законодателно основание, дадени от Народното събрание по целесъобразност. Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ. Давам пример със СЕМ. Той беше разтресен от скандали за руска пропаганда от доклади, основателни, подкрепени с факти. Тогава се видя, че президентската квота е тази, която пази руския интерес като рохко яйце. Цялото общество го видя. За мен е очевидно, че такава пропаганда има. Политическото решение зависи само от законодателния орган, който е дал тези квоти по целесъобразност, ако реши – може да ги отнеме. Има няколко начина на действие в момента. Единият е импийчмънт, но това е процедура, която се развива в Конституционния съд и трябва да има едни основания. Другият начин е на ниво Конституция да се направи реформа в институцията служебен кабинет. Третата линия на действие е да преразгледаме неговите правомощия в законодателството, което зависи от обикновено мнозинство и най-вече от политическа воля. Ако не искаме руска пропаганда в СЕМ, моето субективно мнение е, че има такава, правя предложение квотите на президента да бъдат преразгледани”.

Депутатът заяви, че по линия на сектор сигурност няма никакви съмнения за руско влияние и в други органи, като уточни, че не може да изнася информация от закрити парламентарни заседания: “Убеден съм, че реформа в службите за сигурност в България трябва да има. Рисковете не са само за страната ни, а въобще за сигурността на съюзите, в които членуваме – ЕС и НАТО, защото ако има уязвимо звено, то е точно България. На база на всичко, което съм чул и видял, съм абсолютно убеден, че такава промяна е наложителна”.

Божанков обясни, че квотите ще бъдат променени, като президентските квоти преминат към Народното събрание, но не към едно, а ще бъдат запазени различните срокове, за да се гарантира, че няма една легислатура да доминира в даден орган: “Т.е. президентската квота се избира по различно време от различно Народно събрание, за да се гарантира плурализъм и взаимен контрол”.

Според депутата “крайната дестинация на поведението на Румен Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО”: “Абсолютно съм убеден! Факт е, че всички действия по отношение на войната, оръжието за Украйна, членуването на България в съюзите, позициите на президента генерално поставят под въпрос ориентацията на България спрямо Европа и НАТО. Не сега и веднага. Но такъв тип поведение естествено отдалечава България стъпка по стъпка. Голяма задача пред нашето правителство е да направим не само законодателство, което да гарантира, че руско влияние няма да се прокара през президентската институция. Но какво стана с всички руски активи в България? Нито един лев замразен няма в България. Компетентните институции трябва да действат”.

Народният представител постави въпрос дали държавният глава е правил среща в президентството с бившия шеф на “Лукойл” Валентин Златев, като посочи, че знае нещо за това и очаква, ако президентът потвърди за такава среща – да разкаже какво са си говорили, “защото темата “Лукойл” е голяма тема около руските интереси в България”.

Депутатът от ПП-ДБ увери, че при конструирането на правителството “Денков-Габриел” никога не е стоял въпрос за участие на Алексей Петров или бащата на Кирил Петков – Петко Петков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]