Цветан Цеков: Борбата е за хранителния суверенитет на държавата

Искаме да се смени фундамента в политиките в сектор “Земеделие”.

Това бе едно от основните искания, с които днес на протест излязоха земеделските производители. Един от защитниците на техните интереси Цветан Цеков – заместник-председателят на Националната браншова камара “Плодове и зеленчуци” обясни, че не става въпрос за пари. Всички хора са излезли на протест, за да защитават бъдещето си.

Както някога дедите ни са защитавали земята, умирайки за нея, така и ние днес – но с мирен протест – искаме да покажем на хората, определящи политиките, че вече е настъпило време разделно“, подчерта Цеков.

По думите му това, което се случва с пазарите на колегите му от зърнопроизводството, това се е случвало и с произвеждащите плодове и зеленчуци в продължение на 30 години. Те са били мачкани, докато в един момент не се обединили заради общата кауза – да работят, да произвеждат и да продават.

И когато се обединихме, всички осъзнахме силата на пазара. И разбрахме, че ако не я запазим, ще бъдем унищожени. Затова ще се борим докрай – за да разберат управляващите, че не могат да се подиграват с нашите съдби” обяви Цеков пред събралото се множество.

Той обясни, че никой от протестиращите не е политизиран, защото през всичките години, когато са искали да обяснят какво искат, политиците яхвали различните сектори. Ето защо вече е настъпил преломният момент, в който, ако не защитят бъдещето си, българското земеделие ще бъде унищожено.

Цеков с болка сподели, че за последните 30 години са загубени много неща – пазарите, напоителните системи, работниците. И всичко това е било в резултат на липсата на политики. Затова в страната, въпреки плодородната земя, българската продукция е не повече от 10 процента. Цветан Цеков бе категоричен, че ако една държава не запази земеделските си производители, които гарантират хранителния й суверенитет, тя ще загуби своята идентичност.

Той на няколко пъти подчерта, че в протестите участват хора, които искат да работят, като осигуряват на страната си качествена българска храна.

По думите му по темата за субсидиите има изключително много спекулации. Това е вид компенсаторно плащане, което се извършва в цяла Европа и е строго регламентирано, когато става въпрос за изключително скъпото производство на храни.

Част от политиките на европейската общност е да субсидира онова производство, което е най-качествено. Заради това и получаването на субсидии става срещу изпълнението на редица изисквания. Те не се раздават даром“, подчерта Цеков и настоя да не се манипулира общественото мнение със спекулантите, защото тях винаги ще ги има.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Управителният съвет на ЕЦБ хареса проекта ни за нов закон за БНБ

ЕЦБ

На 18 септември 2023 г. Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие становище, с което изразява позитивна оценка за изготвения проект на нов Закон за Българската народна банка, съобщи пресофисът на БНБ.

ЕЦБ приветства законопроекта както по отношение на неговата цел да се постигне необходимото равнище на правна конвергенция на БНБ в Евросистемата, така и по отношение на използваната в законопроекта техника да се избягва възпроизвеждането на пряко приложимите разпоредби от правото на Европейския съюз, а вместо това, където е уместно, да се включват препратки към тях.

ЕЦБ отбелязва и няколко предложения за технически промени в проекта на закона с цел по-голяма яснота, включително относно начина на формиране на провизии от БНБ и включване на допълнителни препратки към приложими европейски актове.

Проектът на нов Закон за Българската народна банка, в който са направени предложените от ЕЦБ технически промени, ще бъде изпратен на Министерството на финансите за инициирането на процеса на неговото обществено обсъждане и внасянето му в Народното събрание.

Предвижда се законопроектът да влезе в сила на датата, посочена в решението на Европейския съвет за приемане на еврото от Република България.

Пълният текст на становището може да прочете ТУК

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Николай Денков: В близко бъдеще няма да разрешим внос на слънчоглед от Украйна

“В близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна”, заяви премиерът Николай Денков след няколко часови преговори с инициативния комитет на протестиращите земеделци. В преговорите взеха участие и министърът на финансите Асен Василев, както и земеделският министър Кирил Вътев. 

В разговор с премиерът на Украйна още тази вечер Денков ще обясни, че ще има определена квота за внос в България на украински слънчоглед.

На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

Правителството ще внесе официално в ЕК предложение за промяна в размерът на държавните помощи за сектора.

Още утре правителството ще гласува помощи за засегнатите от войната в Украйна земеделски производители.

Обединихме се, че по всяка една от точките или можем да постигнем решение, или да обсъждаме възможните решения. Това каза премиерът Николай Денков след среща с протестирещите земеделци в Министерски съвет.

“Дискусията с протестиращите земеделци беше напрегната на моменти. По отношение на слънчогледа като култура ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в днешните разговори сме обсъдили, че ще има определена квота за България и ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма и за какво става дума. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна”, обяви Денков.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между преработвателите и производителите в България, като българската продукция ще бъде реализирана с приоритет.

Премиерът Денков поясни, че по отношение на останалите продукти, за които зърнопроизводителите искат забрана за внос – царевица, пшеница и рапица, и в момента се водят преговори между Европейската комисия и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. “Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях”, добави той.

Министър-председателят подчерта, че до момента не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна.

Николай Денков обяви, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.

От страна на преговарящите земеделци стана ясно, че още няма оценка дали водените преговори ще удовлетворяват бранша.

“Важно е да се уточни, че по първа точка на исканията ни – за вноса на слънчоглед, премиерът пое ангажимент, че слънчоглед, докато не се регламентират тези механизми, няма да влезе в България”, заяви Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му решение дали протестите ще продължат ще вземат членовете на асоциацията, които участват в тях.

По-рано днес министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отиде при протестиращите край Долни Богров, където те са струпали тежка земеделска техника.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Лондон инвестира до 300 млн. долара в Азиатско-тихоокеанския климатичен фонд

Обединеното кралство ще предостави гаранции в размер на до 300 милиона долара за механизъм, предназначен да помогне за намаляване на емисиите на парникови газове и за изграждане на инфраструктура, устойчива на въздействието на изменението на климата в Азия и Тихия океан, предава „Ройтерс“.
Гаранцията ще бъде предоставена на Иновативния финансов механизъм за климата в Азия и Тихия океан, като има потенциал да отключи между 1.2 млрд. долара и 1.8 млрд. долара финансиране за климата. Освен това ще помогне и за постигането на Целите на ООН за устойчиво развитие.
Това е така нареченият глобален списък със задачи, изготвен през 2015 година, който ще е водеща тема на Общото събрание на ООН, провеждащо се тази седмица в Ню Йорк.
По време на форума британският външен министър Джеймс Клевърли ще обяви бъдещия принос на страната си под формата на гаранция. Той ще анонсира и още един важен акт – допълнително финансиране и гаранции на стойност 180 милиона паунда в подкрепа на образованието чрез Международния финансов механизъм за образование.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Египет с идеи да създаде водородна долина у нас

Министър Стойчева се срещна със заместник-министъра на търговията на Египет Яха Ахмед.

„Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар. Същото се отнася и България, която може бъде връзката на компании и инвеститори от Египет с пазара у нас и в Европейския съюз. Можем да развиваме икономическите отношения между двете страни“, заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на среща със заместник-министъра на търговията и индустрията на Египет – Яха Ахмед.

На нея присъстваха още посланикът на Арабска република Египет в България Н. Пр. Халид Емара, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, както и представители на министерствата на енергетиката и транспорта и агенцията за инвестиции на Египет.

Министър Стойчева и заместник-министър Ахмед обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Египет в секторите на информационните технологии, роботиката, мехатрониката, изкуствения интелект.

Акцентираха върху аутомотив сектора, както и стана дума за създаването на водородна долина у нас. Заместник-министър Ахмед заяви, че Египет има стратегия за въвеждане и развитие на водородните технологии и стратегия за развитие на аутомотив сектора в страната.

Коментираха и дейността на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – ИНСАИТ, като от делегацията уточниха, че предстои среща и с тях.

Стойчева заяви, че Министерството има за цел да развива стратегически партньорства в областите на високите технологии както на регионално, така и на глобално ниво. По нейни думи, научната и развойна дейност у нас дава възможност за създаване на високотехнологични иновации в ключови сектори, които могат да бъдат привлекателни за чуждестранните инвеститори.

Тя добави и че в България има добре развита дигитална и комуникационна инфраструктура, която е ключово предимство за страната и за позиционирането й като място, в което да се развива новата вълна иновации.

Тя обърна внимание, че във фокуса на Министерството на иновациите и растежа са и иновациите в сферите на образованието и културата и креативните индустрии, към които интерес има и от страна на Египет.

Министър Стойчева и заместник-министър Ахмед обсъдиха и възможностите за организиране на работни срещи между компании от арабския свят и Европа у нас и в Египет.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Водата, изхвърляна от “Фукушима”, ще е под постоянен надзор

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се споразумя с Япония да упражнява
непрекъснат контрол върху изхвърляната пречистена вода от авариралата атомна електроцентрала „Фукушима Даичи“.

Това съобщиха от МААЕ, цитирани от „Ройтерс“.
Япония започна да изпуска обработена радиоактивна вода от централата на „Токио Електрик Пауър“ във Фукушима през август, като това действие предизвика дипломатически спор с
Китай, който е най-големият търговски партньор на Япония.
Китайското посолство в Япония многократно се е оплаквало, че не е поканено да участва в
международната рамка за наблюдение на водата от централата във Фукушима, която според него е замърсена.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Над 4340 тона боклук събраха участниците в “Да изчистим България заедно”

Над 4340 тона отпадъци са събрани по време на 11-тото издание на инициативата „Да изчистим България заедно“.

Това сочат данните на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), които събираха и обработваха информация за количествата отпадъци по време на кампанията. Служителите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Изпълнителната агенция по околна среда и регионалните структури на министерството – 15-те регионални инспекции по околната среда и водите, 3-те национални парка и 4-те басейнови дирекции – се включиха в почистването.
Най-голямото количество отпадъци е събрано на територията на РИОСВ – Благоевград – 890 тона, следвано от София – 855 тона, а най-малко отпадъци са събрани на територията на Смолян – 46 тона.
Министерството на околната среда и водите е главен партньор на инициативата на „bTV“ – „Да изчистим България заедно“.

Мащабната доброволческа кампания се проведе в събота, 16 септември, под надслов „Готови сме“ и е в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World”, насочващо вниманието към опазването на околната среда.
С финансовата подкрепа на екоминистерството от близо 68 500 лева, чрез предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) бяха осигурени 40 000 чувала и също толкова чифта ръкавици за еднократна употреба. На областните управи бяха раздадени над 2800 ваучера за гориво за транспортиране на събраните отпадъци.

Тоновете отпадъци, събрани в рамките на кампанията, се транспортираха до регионалните системи за управление на отпадъците, като със съдействието на МОСВ общините са освободени от дължимите отчисления и обезпечения за депонираните количества по време на провеждането на кампанията.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Президентът Радев се срещна с австрийския си колега Александър ван дер Белен

Вторият ден от програмата на българския президент Румен Радев в ООН започна със среща с австрийския му колега Александър ван дер Белен в Ню Йорк, съобщава БТА.

Австрия е незаобиколим фактор за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Виена засега продължава опозицията си срещу членството на страната ни в зоната за свободни пътувания без вътрешни граници.

Президентът Радев ръководи българската делегация и представя страната ни в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Днес държавният глава има още две двустранни срещи – с премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани и с президентката на Молдова Мая Санду.

По-късно тази вечер Радев ще бъде на прием, който президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън дават в чест на държавните ръководители и техните съпруги по повод 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Търговци: Недостиг на лекарства – най-често заради производствени проблеми или свръхпотребление

лекарства

Най-честите причини за недостиг на лекарства, заплащани от Здравната каса (НЗОК), са производствени проблеми или свръхпотребление. Това твърдят от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства в своя позиция до медиите.

Тя е свързана с разпространената информация от доклад на ДАНС, според която нормативната уредба за медикаментите е разработена в интерес на търговци за сметка на пациенти. 

В края на миналата седмица председателят на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов представи данни от проверка на ДАНС, поискана от него заради липсата на животоподдържащи лекарства и допускането, че това се дължи основно на паралелен износ.

Според представеното три дружества са изнасяли медикаменти, включени в забранителния списък, а заради промяна във формулата, по която дадено лекарство влиза в този списък, голяма част от проследяваните медикаменти са отпаднали от него.

От асоциацията на търговците на едро посочват, че до момента нито една проверка от всички видове институции на фирмите-членове не е доказала укриване, умишлено задържане или нерегламентиран износ на лекарства.

И определят като спекулация твърдението, че най-честата причина за недостиг на лекарства, заплащани от Здравната каса, е паралелната търговия.

От организацията припомнят, че паралелният износ е легален процес, обусловен от свободното движение на стоки в Европейския съюз.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Приеха на второ четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

пране пари

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Заместник-председателят на комисията Маноил Манев от ГЕРБ-СДС обясни пред журналисти след гласуването, че с допълненията ще се опитат да изпълнят всички препоръки по MONEYVAL – процедурата за борба с прането на пари и финансиране на тероризма. 

По думите му не се променя кой знае колко духът на закона. Той допълни, че някои лица отпадат, което според него е добре, защото през цялото време на приемането на този закон са се опитвали да ограничат кръга от лица, към които той се отнася и сега някои юридически лица с нестопанска цел отпадат от проверките и бумащината, която трябва да се изпълнява.

Манев отбеляза, че се завишават някои критерии към тези, които са в обхвата. И добави, че голяма част от критериите са насочени към електронните пари, като уточни, че става въпрос за виртуални пари и банкови взаимоотношения, които са свързани с облигации и акции.

Той каза още, че целта на този закон е да се знае собственикът на едни средства и къде отиват те, за да не могат те да отидат към терористични организации или към изпирането на пари, придобити от престъпна дейност.

На въпрос, свързан със санкциите и глобите, народният представител посочи, че е имало няколко предложения за повишаване на горния праг, но те били оттеглени и санкциите си остават същите. Той отбеляза, че в много европейски държави, в които действа законът, санкциите са огромни, 50% от оборотите например, докато при нас са фиксирани суми.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]