Певицата Кейти Пери продаде правата за музиката си за 225 млн. долара

Кейти Пери е поредната поп звезда, която продаде правата върху музикалния си каталог, предава Wall Street Journal.
Каталогът на Пери е продаден на Litmus Music – компания за управление на авторски права, подкрепена от инвестиционната компания Carlyle Group. Litmus е отказала да уточни цената на споразумението.
Сделката покрива 5 от албумите на Пери към Capitol Records и включва хитове като California Girls, Firework и Roar.
Пери, която е съдия в музикалното състезание American Idol, има изпълнения в Лас Вегас от 2021 г. и живее в хотел Resorts World. Последният ѝ албум е Smile от 2020 г.

Представители на Пери и Capitol Records не са отговорили на исканията за коментар в понеделник.
Редица творци продадоха каталозите си през последните години, включително Джон Леджънд и Брус Спрингстийн. По-рано тази година поп звездата Джъстин Бийбър продаде музикалните си права на Hipgnosis, подкрепяна от Blackstone. По-рано Wall Street Journal обяви, че очакваната стойност на сделката е около 200 млн. долара.
Купувачите на музикални каталози събират приходите, генерирани от записите в платформи за стрийминг или ако се използват в реклами, видеоигри и други места.
38-годишната Кейти Пери стана известна през 2008 г. с песента I Kissed a Girl, която оглавяваше класациите в продължение на 7 седмици, според Billboard. Тя участва в шоуто на полувремето на Суперкупата през 2015 г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Кейти Пери остава невъобразимо богата въпреки провала на последния ѝ албум
Кейти Пери е най-високоплатената певица, ето кои са в топ 10
Кейти Пери е най-популярна в Twitter

Дедоларизация в действие: Страна, зависима от щатския долар, поиска да се присъедини към банката на БРИКС

Зимбабве, страна зависима от щатския долар и измъчвана от трицифрена инфлация, поиска да се присъедини към банката, основана от групата на БРИКС, като новината веднага даде нов тласък на дебата за дедоларизацията още преди молбата на страната да бъде одобрена.
Тендай Бити, бивш министър на финансите на Зимбабве, посочи, че може да настъпи икономическа „катастрофа“, ако сегашната администрация на президента Емерсън Мнангагва реши да обърне гръб на щатския долар. Наскоро Зимбабве подаде заявление за присъединяване към Новата банка за развитие на БРИКС.
В четвъртък Бити написа в публикация в X, че всяко отдалечаване от щатския долар е „шеговит опит да се следва глобалната програма за дедоларизация, която се преследва от БРИКС и други застъпници за нов световен ред“, визирайки блока на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, предава businessinsider.com.
„Този ход ще бъде абсолютна катастрофа и ще струва скъпо на работниците и пенсионерите“, написа той.
Той също така заяви, че Зимбабве няма икономическите условия, за да се откаже от долара.
Коментарите на Бити се прибавят към продължаващия интензивен дебат относно дедоларизацията. Дискусията се разпалва от опасенията, че Вашингтон използва деноминираната в долари световна финансова система срещу Русия заради войната в Украйна.
Дискусията е толкова интензивна, че по време на неотдавнашната среща на лидерите на БРИКС през август дори се заговори за евентуално създаване на обща валута.
Срещата завърши без никакви изявления за обща валута, а в хода ѝ лидерите на страните от БРИКС дори дадоха противоречиви и различни изявления за дедоларизацията.
Как Аржентина се научи да обича щатския долар
Банката на БРИКС също започва своето пътуване към дедоларизацията, като увеличава кредитирането в местните валути на страните членки.
Възгледите на Бити за дедоларизацията отразяват и местните притеснения на хората на Зимбабве за икономиката на страната. Зимбабве е в икономическа криза от години, като през юли инфлацията достигна 101,3% в сравнение с предходната година. 
Поради икономическата несигурност и хиперинфлацията американският долар се използва при 75% от всички транзакции в Зимбабве, въпреки че официалната валута на страната е зимбабвийският долар, заяви през юли управителят на централната банка на страната Джон Мангудя пред Bloomberg.
През 2019 г. правителството на Зимбабве забрани използването на чуждестранни валути като законно платежно средство. Тогава Мнангагва заяви, че икономиката на страната е оствена „на милостта на цената на щатския долар, която е основна причина за инфлацията“, според публикация на BBC.
Страната обаче беше принудена да отмени забраната през юни 2022 г., за да овладее инфлацията.
Тъй като в развиващите се икономики, включително в Зимбабве, се говори за дедоларизация, местните жители са обезпокоени от нейното пренасяне в ежедневието им.
„Щатският долар ни върна живота. Не можем да се справим без него“, посочи през август пред Асошиейтед прес Ловемор Мутенха, собственик на магазин за алкохол в Зимбабве. „Как може да се прави бюджет със зимбабвийския долар, чиято стойност постоянно се променя? Той не е стабилен и вече сме се парили.“
Разширяването на БРИКС изглежда като голяма победа за Китай. Но дали е така?
Идва ли краят на щатския долар като световна резервна валута?
Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?
БРИКС се разширява – официално покани още 6 държави

Живко Тодоров: Не всички земеделци карат скъпи коли, държавата да ги компенсира, след като разрешава вноса от Украйна

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров заслужи поредно отличие от конкурса „Кмет на годината“ в тазгодишното издание на наградите, …

Битов скандал по банален повод е в основата на двойното убийство и самоубийство в Пазарджишко

Прокуратурата и полицията дадоха подробности за двойното убийство с последвало самоубийство на семейство в пазарджишкото село Черногорово. Сигнал за …

Ивайло Калфин: Земеделците, които разчитаха на предишните решения на правителството, имат основания да недоволстват

Земеделците, които разчитаха на предишните решения на правителството, имат основания да недоволстват. Това каза в аудиокаста на „Фокус“ …

Румъния блокира вноса на украинско зърно за още 30 дни

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу и украинският му колега Микола Солски обсъдиха в онлайн разговор условията и механизмите за износ на украински земеделски продукти в Румъния, предаде Ukrinform.
Барбу посочи, че Румъния ще продължи да подкрепя Украйна при износа и транзита на земеделски продукти. Той приветства украинския план за износ на зърно. Солски благодари за подкрепата и отбеляза, че предложенията на Румъния за износ на зърно са приемливи и Украйна е готова да ги обмисли.
Двамата са се съгласили да работят върху съвместен план за по-нататъшно сътрудничество в следващите 30 дни.

Барбу увери румънските земеделци снощи, че в следващите 30 дни няма да има внос на украинско зърно в страната и единствените, които ще се възползват от лицензирането в областта на зърнените култури, ще са румънските фермери и преработватели, предаде Аджерпрес.
Министърът подчерта, че в рамките на 30 дни тези лицензи трябва да бъдат получени както на територията на Украйна, така и на територията на Румъния, и в случай че „се опитат да внесат дори 1 кг пшеница или царевица в Румъния“, заповедта за забрана е подготвена и ще бъде издадена и публикувана в Държавен вестник.
Президентът на Националната федерация PRO AGRO Йонел Арион заяви, че фермерите са склонни да изчакат 30 дни за прилагането на този механизъм и ако тези решения не бъдат спазени, те ще реагират по съответния начин.
Барбу допълни, че всяко правителствено решение, с което ще се приложи това лицензиране, ще се приема и обсъжда съвместно със земеделските асоциации.

Румънските фермери обявиха, че са решили засега да се откажат от протестите, след като са получили уверения от министъра, че в рамките на 30 дни ще бъде позволено само транзитно преминаване на зърнени продукти от Украйна през Румъния, обяви днес румънското национално радио.
Представителите на фермерските организации добавиха, че през целия 30-дневен период ще наблюдават митниците.
ЕК реши в петък да премахне наложените ограничения върху вноса на зърно от Украйна, които бяха валидни от месец май за 5 страни – Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България.
Веднага след решението Полша, Унгария и Словакия забраниха едностранно вноса на украинско зърно и други стоки, а Румъния обяви вчера, че може да забрани или ограничи вноса, ако се стигне до пренасищане на пазара. България разреши вноса, което предизвика мащабни протести на зърнопроизводителите, блокирали много пътища и ключови точки в страната.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Още една страна заяви, че няма да внася украинско зърно
Украйна съди три европейски страни заради забраната за внос на храни
Окончателно: Парламентът отмени забраната за внос на зърно от Украйна

Вечерен виц: Един професор

Един професор бил спрян на улицата от някаква жена:
– Пешо, не ме ли позна? Аз съм Мими, от студентските години!
Оня казал:
– Извинявай, аз съм малко разсеян! Коя Мими по-точно?
Жената се възмутила:
– Е, как коя? Голямата ти любов! Само по мен въздишаше навремето! Дори ми предложи да се оженим!
Професорът се смутил:
– Извинявай, малко съм разсеян! И какво стана – оженихме ли се?