Иван Николов, Босилеград: Сръбската държава очевидно няма намерение да продължи преговорния процес за членство в ЕС

Сръбската държава очевидно няма намерение да продължи преговорния процес за членството на Сърбия в Европейския съюз. Това каза в аудиокаста …

Мария Карагьозова: Новоприетият антикорупционен закон е противоконституционен, Румен Радев трябва да наложи вето 

Управляващата „не коалиция“ успя да приеме на второ четене промените в Антикорупционния закон. Те са изключително важни, тъй като са …

Смилов: Съвременната конституционна уредба във всички държави е много по-сложна от опростеното разбиране за трите власти у нас

В края на месец юли депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и  ДПС внесоха проект за промени в Конституцията. А в понеделник депутатите приеха и правила по …

Иван Николов, за българите в Босилеград: Въпреки обещанията, нещата си останаха замразени като през 1997

Последните 3 години, в условията на пандемия, когато контактите бяха доста разредени и когато в България настъпи политическата криза, връзките ни с …

Вечерен виц: Защитна реч на адвокат

Защитна реч на адвокат:
– Уважаеми господин съдия!
На въпросната дата моят клиент се прибирал от фабриката, където си изкарва прехраната с честен труд! Тъй като бил ужасно уморен се облегнал на витрината на един магазин, за да си почине. За негов лош късмет – стъклото се счупило. Той влязъл вътре, за да заплати нанесените щети. За съжаление, било вече късно през нощта и персоналът си бил тръгнал. Тогава моят довереник решил да остави името и телефона си, за да може на сутринта собственикът да се свърже с него! И отворил касата, за да потърси там лист и химикалка!

Google става на 25 години

Преди повече от 25 години двама студенти от Станфордския университет в общежитието си стигат до една идея – да създадат интернет търсачка, която да организира уебстраниците и да ги класира, припомня Reuters.
Първоначално наречен BackRub, стартъпът се разраства до една от най-скъпите и влиятелни компании в света – Google.
Продуктите ѝ, сред които електронната поща Gmail и интернет търсачката, вече се използват от милиарди хора, а съоснователите ѝ Лари Пейдж и Сергей Брин са сред най-богатите хора на планетата.
Домейнът „Google.com“ е регистриран през 1997 г., а компанията е официално основана през септември 1998 г.
Името на компанията идва от думата „гугол“ (googol) – математически термин за число, представено с единица и 100 нули.

Станфордският университет, където първоначално се ражда идеята за създаването на интернет търсачката, още притежава патента за оригиналния алгоритъм за търсене на Google.
През годините бизнесът на компанията се разраства и обхваща много области, като през 2014 г. Google дори получава патент за транспортна услуга, която включва автономни превозни средства като транспортен метод. Същата година компанията представя автономен прототип на електромобил, който няма волан и педали за газ или спирачка.
През 2015 г. Google претърпява ребрандиране и реорганизация на бизнеса си, като Alphabet става компания майка на търсачката. Бизнecът нa компанията ce paздeля, ĸaтo ocнoвният ocтaвa Google, a вcичĸи cтpaнични дeйнocти ce oтдeлят ĸaтo пoдpaздeлeния нa нoвocфopмиpaнaта Google. Caмият Google cъщo става дъщepнo дpyжecтвo нa Alphabet.

Днес „Google.com“ е най-посещаваният уебсайт в света и се предлага на над от 80 езика. Всеки ден потребителите извършват над 8,5 млрд. търсения, или над 2 трлн. търсения на година.
Google има 9 продукта с над 1 млрд. активни потребители месечно. Служителите на интернет гиганта са над 180 000 по целия свят. Компанията има над 70 офиса в повече от 50 държави.
Думата „гугъл“ намери място в Оксфордският английски речник, най-известният академичен речник на английския език, като глагол, който означава „търсене на информация за (някого или нещо) в интернет с помощта на търсачката Google.com“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Google ще използва генеративен изкуствен интелект в рекламния си бизнес
Alphabet с ключов ход в опит да настигне Microsoft и OpenAI
Google vs. Samsung: И Google пуска първия си сгъваем смартфон

Проф. Михаил Неделчев: 3 март и 24 май могат да бъдат вписани в Кодекса по труда като два национални празника

Много съжалявам, че дебататът за смяната на националния ни празник се разгърна по този начин, и че българското общество е разделено заради тези …

Гърция решава проблема с недостига на работници с интегриране на нелегални мигранти

Гърция планира да узакони статута на до 300 000 мигранти, за да се справи с нарастващия недостиг на кадри на пазара на труда, знак за дилемата пред десните правителства в опитите им да ограничат незаконно пристигащите хора в страните им, пише Financial Times.
Министърът за миграцията Димитрис Каиридис заяви във вторник, че планът цели да смекчи острия недостиг на хора в земеделието, туризма и строителството и включва мигранти, чието разрешение за местопребиваване е изтекло или нямат документи.
Каиридис допълни, че инициативата няма да насърчава незаконна миграция, а ще „подкрепи държавните приходи с данъците върху доходите и социални осигуровки и ще предложи решение на острия недостиг в някои сектори“.
Планът е бил обсъден във вторник на заседание по въпросите на националната сигурност, с председател премиера Кириакос Мицотакис, но още не е официализиран.

Притокът на мигранти към Гърция е нараснал над 3 пъти през август спрямо същия месец на 2022 г. със 715 души, влезли в страната. От началото на септември други 7000 души са пристигнали на гръцките острови, с което капацитетът на приютите за мигранти достигна лимита си.
Правителството, което е подложено на критики заради суровото си отношение към мигрантите, обещава да бъде „строго, но справедливо“. Каиридис заяви пред FT, че гръцките власти ще продължат да „пазят старателно границите, но също ще осигуряват много човешки условия за хората, търсещи убежище“.
Макар че се опитва да ограничи влизането на нелегални мигранти, Гърция изпитва проблеми заради недостига на работна ръка, особено в земеделието.

Миналия месец бюрото по труда в Хераклион на остров Крит предупреди, че много лозари наблюдават как „плодовете на труда им се изпаряват“, тъй като не могат да довършат гроздобера без допълнителна помощ. Други реколти също са засегнати, а земеделската асоциация Lerapetra обяви, че в редица селски райони на Крит „положението е особено тежко“, много производители оставят реколтата си, тъй като не могат да се справят сами.
По думите на министъра на земеделието Лефтерис Авгенакис програмите за чуждестранни работници със страни като Египет и Бангладеш често се забавят заради бюрократични спънки и че е наложително да се наемат мигранти, които вече са в страната. Министърът допълни, че много работници в земеделието в Гърция са в сивата икономика, което създава „несигурност, както и социални, здравни и фискални проблеми“.
Чрез узаконяването на статута им „ще дадем глътка въздух на заетите хора и на работодателите, които да ги наемат, без да се притесняват, че вършат нещо незаконно“, отбелязва Авгенакис.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е изправена пред сходна дилема в опита си да изпълни предизборното си обещание да се справи с нелегалната имиграция, въпреки че много работодатели се оплакват от недостиг на работници.
В миналото Рим легализира статута на някои работници без документи, но Мелони избягва тази стъпка и вместо това е фокусирана върху увеличаването на издаваните разрешителни за работа на граждани на страни извън ЕС.
През юли италианското правителство обяви, че ще издаде 42 000 такива разрешения до 2025 г. спрямо под 31 000 разрешения, издадени през годините преди пандемията от COVID-19.
Същевременно в опит за ограничаване на ръста на пристигащите хора на италианските брегове правителството на Мелони обеща да изгради нови центрове за задържане на нелегалните мигранти и да изисква плащането на гаранция от близо 5000 евро.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
60 000 свободни работни места: Хотели в Гърция наемат мигранти от трети страни
Липса на кадри: Компаниите в Германия страдат от остър недостиг на квалифицирани работници
На Острова облекчават визовия режим за чуждестранни работници от един сектор. Кой е той?