Иван Николов, Босилеград: Сръбската държава очевидно няма намерение да продължи преговорния процес за членство в ЕС

Сръбската държава очевидно няма намерение да продължи преговорния процес за членството на Сърбия в Европейския съюз. Това каза в аудиокаста ...

Мария Карагьозова: Новоприетият антикорупционен закон е противоконституционен, Румен Радев трябва да наложи вето 

Управляващата "не коалиция" успя да приеме на второ четене промените в Антикорупционния закон. Те са изключително важни, тъй като са ...

Смилов: Съвременната конституционна уредба във всички държави е много по-сложна от опростеното разбиране за трите власти у нас

В края на месец юли депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и  ДПС внесоха проект за промени в Конституцията. А в понеделник депутатите приеха и правила по ...

Темата за националния празник “може би няма да се реши в Конституцията”, заяви Денков

Премиерът за ракетите С-300: Ако бъдат използвани, ще бъде за защита, не са нападателни

Темата за националния празник “може би няма да се реши в Конституцията”, заяви премиерът Николай Денков. Той бе помолен за коментар на стабилността на управлението, след като по-рано днес от ГЕРБ-СДС обявиха, че искат запазване на 3 март като национален празник.

“Очевидно е, че темата за националния празник няма да изчезне от само себе си. Видяхме доста различни гледни точки, освен 24 май редовно става дума и за 6 септември, и за 22 септември, така че темата ще остане. Може би няма да бъде решена в Конституцията, но нека да видим как ще се развие дискусията. Това не е нещо, което би провалило цялата дискусия”, коментира Денков.

Министър-председателят отговори и на критиките на представители на ГЕРБ, свързани с въглищните централи.

“Не знам дали волно, или неволно, но всъщност тези изявления направо лъжат хората за това за какво става дума. Това са със средства, които фирмите са казали, че са готови да инвестират, може би с някакво съфинансиране от страна на държавата, в бъдеще, когато бъде открита процедура за кандидатстване”, заяви Денков.

“Ако Украйна използва изпратените от България ракети или части от ракети, те ще бъдат за защита на градовете ѝ, а не за нападение+, каза още премиерът Николай Денков пред журналисти, помолен за коментар на острата реакция на Москва към решението на парламента страната ни да предаде ракети за зенитно-ракетните комплекси С-300 на Киев.

“Така че, ако те бъдат използвани, те ще бъдат използвани за защита на хора. Това не са нападателни ракети. Второ, мисля, че след всичко, което видяхме през последната година и половина, Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международни договори”, коментира Николай Денков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Иван Николов, за българите в Босилеград: Въпреки обещанията, нещата си останаха замразени като през 1997

Последните 3 години, в условията на пандемия, когато контактите бяха доста разредени и когато в България настъпи политическата криза, връзките ни с ...

Според ГЕРБ плановете за справедлив преход на въглищните региони са “скандални”

От ГЕРБ питат защо не се работи по Плана за възстановяване и устойчивост

От ГЕРБ-СДС определиха като “скандални” предложените от правителството териториални планове за справедлив преход на въглищните региони. По-рано приемането им беше отложено за петък, а от кабинета анонсираха и отпадане на проекти по Плана за възстанояване.  

“Правителството се готви да раздаде 1,706 млрд. евро на фирми, които никой не знае какви са, откъде дойдоха, кога участваха  в търг, имало ли е изобщо търг? Как са подбирани тези фирми?”, заяви депутатът Делян Добрев.

Добрев изброи някои от компаниите, чиято собственост е неясна.

“Това не е скандал. Това е международен скандал!”, заяви Добрев и посочи поименно някои от фирмите, които ще получат тези дотации. “Надявам се компетентните органи да се самосезират, защото виждате за какви неща става въпрос”, заяви още той.

Според депутата Жечо Станков правителствените планове нарушават решение на Народното събрание относно продължаването на живота на централите “Марица-Изток”.

“Тези планове нарушават решението на Народното събрание, нарушават заложените срокове, че мините и ТЕЦ-овете в България трябва да работят поне до 2038 година, което е записано в интегрирания план “Енергетика-климат”. Това са над 49 хил.души пряко и косвено засегнати от това”, посочи той.

Призоваваме правителството и министъра на енергетиката да реализира в най-скоро време проекта за удължаване на комплекса “Мини Марица-изток”. Това стана ясно от изявление на депутати от ПГ на ГЕРБ- СДС в Народното събрание.

Красимир Вълчев подчерта, че е изключително важно да се удължи животът на въглищните централи. По думите му се очертава погром в енергетиката.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че не се предвиждат никакви инвестиции, за да се предвиди удължаване живота на въглищните централи. “А те са гарант за енергийната ефективност на страната”, отбеляза тя и подчерта, че тези централи дават 46% от енергийната стойност на страната. Петкова призова правителството да предприеме бързи действия и да направи всичко необходимо така че животът на въглищните централи да бъде удължен.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът одобри 25 мл. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната

Министерски съвет сграда

Правителството одобри близо 25 милиона лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната.

Средствата са за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура, както и за придобиване на горива за бойна подготовка.

С друго решение Министерският съвет отпусна 4 милиона лева за научни програми и изследвания.

Нова програма ще финансира с 5 милиона лева изграждането и ремонта на спортни площадки в училищата, реши още правителството. 

Министерството на енергетиката ще трябва да възстанови в държавния бюджет малко над 400 милиона лева, отпуснати за  компенсиране на високите цени на енергията, както и за финансиране на антиинфлационни мерки.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Сценаристите в Холивуд – с ръст на заплатите след 148 дни стачка

Продължилата 148 дни стачка на холивудските сценаристи приключи, съобщи Си Ен Ен. Това стана с подписването на споразумение, което ще им гарантира по-високи заплати и хонорари. Освен това авторите си извоюваха ограничения върху използването на изкуствен интелект в работата на холивудските студия.

Под споразумението се подписаха представители на Гилдията на американските писатели (WGA) и на Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP). Споразумението съдържа и нов колективен договор, който ще бъде в сила до май 2026 година.

Припомняме, че, започвайки стачката си през май, сценаристите настояваха за увеличаване на заплатите и хонорарите поради растящата инфлация и заради популярността на стрийминг платформите. Синдикатът успя да постигне основната заплата на сценаристите – членове на WGA – да се увеличи веднага с 5%, с още 4% – през май 2024 г. и с още 3.5% – през май 2025 година. Освен това компаниите, които работят със сценаристи, ще увеличат размера на здравноосигурителните им вноски до 12% от приходите, генерирани от продажбата на съдържание, създадено от тези сценаристи.

Синдикатът постигна значителен успех и по отношение на възнагражденията за участие в сериали и за стрийминг съдържание – за големи проекти, като сериали с бюджет от $30 милиона или повече, минималният хонорар за сценарист ще се увеличи с 18% и ще достигне до 100 000 долара.

За големи проекти на стрийминг платформите авторските права ще бъдат увеличени с 25 процента. Освен това сценаристите ще получават бонуси, ако даден проект се окаже популярен за първи път след стартирането му. Бонусът ще бъде 50% от първоначалната такса за всеки епизод, ако предаването е гледано от поне 20% от абонатите на дадена услуга през първите три месеца от излъчването му. Според изчисленията на Си Ен Ен бонусът на сценаристите може да бъде около 9000 долара за половинчасов епизод и над 16 000 долара за едночасов епизод.

Освен това поддържащите услуги за стрийминг платформи като Netflix, Disney+ и др. ще трябва да представят подробна диаграма за това как точно излъчват продукцията си в определени предавания и сериали. Те ще трябва да обявят и какви методи използват – и при измерването на популярността, и при преброяването на зрителите.

Отделни клаузи в споразумението са посветени на ограничаването на използването на изкуствения интелект в холивудските студия. Сценаристите са категорични, че изкуственият интелект не трябва да може да пише или пренаписва литературен материал.

Всеки един от сценаристите ще може да избира кои спомагателни функции на изкуствения интелект би искал да използва, като предварително е обсъдил това със студиото. Освен това компанията не може да принуди сценариста да използва изкуствен интелект. Ако самият сценарист иска да направи това, компанията е длъжна да разкрие тази информация и по-конкретно да посочи как точно е бил използван изкуственият интелект. Съюзът на сценаристите си запазва правото да наблюдава дали написаното от неговите членове се използва за обучаване на изкуствения интелект.

Използването на изкуствения интелект за генериране на текстове предизвика особено силно недоволство сред представителите на творческите професии. Миналата седмица 17 известни американски писатели и защитникът на интересите им – Гилдията на авторите, подадоха колективен иск в съда в Манхатън срещу компанията OpenAI, която разработи чатбота ChatGPT. Сред ищците са такива имена като Джон Гришам, Джордж Р. Р. Мартин, Джоди Пико. Те обвиняват програмата OpenAI в нарушаване на авторските им права. По-сериозният проблем е, че са използвани текстове на писатели за незаконното обучение на ChatGPT, без преди това да бъде получено необходимото разрешение. Ищците настояват съдът да признае OpenAI за виновен и да определи размера на причинените им щети.

Голямата новина е, че споразумението, постигнато между съюза на писателите и холивудските компании, слага край на 148-дневна стачка, втората най-дълга в историята на WGA.

Тази стачка доведе до отлагане на редица големи проекти и събития. Над 15 събития за филмови и телевизионни награди бяха отложени, включително наградите Еми и MTV.

Сега остава да се изчислят загубите на студията, на телевизионните канали и рекламодателите. И проверяващите да не пропуснат Warner Bros. “Случката” може да струва на Discovery 500 млн. долара. В началото на септември компанията предупреди регулаторите и инвеститорите, че стачката може да намали годишните им приходи с 300-500 млн. долара.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Защитна реч на адвокат

Защитна реч на адвокат: - Уважаеми господин съдия! На въпросната дата моят клиент се прибирал от фабриката, където си изкарва прехраната с честен труд! Тъй като бил ужасно уморен се облегнал на витрината на един магазин, за да си почине. За негов лош късмет - стъклото се счупило. Той влязъл вътре, за да заплати нанесените щети. За съжаление, било вече късно през нощта и персоналът си бил тръгнал. Тогава моят довереник решил да остави името и телефона си, за да може на сутринта собственикът да се свърже с него! И отворил касата, за да потърси там лист и химикалка!

text