От Българската аграрна камара обясниха защо не са приели поканата за среща с Денков

Светлана Боянова

След пресконференцията, която даде министър-председателят акад. Николай Денков в сградата на Министерския съвет, от Българската аграрна камара разпратиха специално изявление до медиите.

Писмото е подписано от Светлана Боянова, изпълнителен директор на Българската аграрна камара.

Публикуваме го без съкращения:

По повод заявеното от министър-председателя акад. Николай Денков на брифинг във връзка с предстоящите протести заради решението да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки Българската аграрна камара заявява:

Като невярно определяме твърдението на премиера, че всички присъстващи на срещата организации са подкрепили отпадането на ограниченията за Украйна.

Уточняваме, че министърът на земеделието не е присъствал на тази среща, а беше представен от негов заместник. На присъстващите производители бе съобщено, че при отпадане на забраната за внос ще поевтинее фуражът.

Всъщност цената на фуража се определя от фуражните заводи – до момента цената за земеделските производители не се е променяла. Не на последно място, за да може да твърди, че присъстващите са одобрили отпадането на вноса, би трябвало да има протоколирано гласуване, а такова няма.

Акад. Денков съобщи, че е имало още срещи под формата на Консултативни съвети, но тъй като тези формати се провеждат по един непродуктивен начин до момента те са безрезултатни. По Стратегическия план по земеделието не е имало нито една среща на Комитета по наблюдение до сега и министерството на земеделието не е разработило исканите от земеделците изменения в него. По тази причина все още не може да има заседание на Комитета за наблюдение, т.е. по плана не се работи.

Във връзка с поканата за разговор, в който правителството да обясни какъв е смисълът на споразумението между ЕК и Украйна и заедно да се търси решение, както твърди премиерът, заявяваме най-отговорно, че никой не ни канил на такъв разговор. Поискахме среща с министър-председателя, финансовия министър и министъра на земеделието, която да се проведе до 15 септември 2023 г., но така и не получихме отговор.

В петък (15 септември) ни поканиха за среща в събота, но ние отказахме, защото решението на Народното събрание за украински внос бе вече факт и ние отговорихме, че очакваме акад. Денков за разговор по време на протестите.

Що се отнася до засиления контрол и проверките на БАБХ на стоките внос от Украйна и други трети страни бихме могли да потвърдим, че тези проверки са задължителни по закон и държавата е отговорна за прецизното им извършване.

Може само да оказваме пълно съдействие, когато това се отнася до българската продукция. Бихме искали да подчертаем, че вносът от трети страни подбива цените на българските производители и влияе върху изкупуването на българската продукция и тя престава да бъде изкупувана.

Това се отнася особено за вноса на плодове и зеленчуци, включително оранжерийна продукция, грозде, картофи, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти.

В Българската аграрна камара членуват 13 асоциации с над 10 000 земеделски производители. Това са Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Браншова камара “Плодове и зеленчуци”, Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ), Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК), Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010), Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), Асоциация на българските биволовъди, Федерация на развъдните организации в говедовъдството, Асоциация „Професионално пчеларство“ и Българска асоциация на организации на производители на мед и пчелни продукти.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Проблемът на земеделските производители има решение, обяви премиерът

„Уважавам труда на хората, които произвеждат продуктите, с които всички ние се храним. Винаги съм готов да работя с тези от тях, които искат да работят с правителството, за да намираме заедно решения на техните проблеми. На тези хора съм готов да се извиня, ако са се почувствали
засегнати, въпреки че думите ми не бяха насочени към тях.“

Това обяви премиерът академик Николай Денков на извънредна пресконференция в Министерския съвет в отговор на журналистически въпрос, отнасящ се до репликата му: “Аз с терористи не преговарям”.

След това премиерът добави: „Не виждам за какво да се извинявам на другите, които въпреки милиардните годишни субсидии и помощи, с които си построиха вили и си купиха яхти и скъпи автомобили, забравиха помощта от Европейския съюз и от държавата, отказаха диалог с правителството и поставиха ултиматуми за блокади на гранични пунктове, пътни артерии и центъра на столицата“.

Той призова в следващите дни всеки земеделски производител да реши към коя от тези две групи принадлежи.

Но поводът, заради който премиерът свика извънредната пресконференция в Министерския съвет бе, да обяви, че основният проблем на земеделските производители, които се готвят да протестират в следващите дни, вече има решение.

По думите му то се съдържа в споразумението между Европейската комисия и Украйна. Пред Европейската комисия Украйна е поела задължението да въведе временни ограничения при износа на селскостопанска продукция за всяка отделна държава членка на ЕС, така че да не наводни нейния пазар с излишни стоки.
В тази връзка Денков два пъти лично е разговарял с украинския премиер Денис Шмигал.

От нас се очаква да определим какви количества от кои продукти може да поеме българският пазар. Искаме да направим оценката след разговор с браншовите организации в съответните подсектори. Именно по тази тема първо министърът на земеделието и храните, а след това и аз – поканихме земеделските производители на среща, която те отказаха“, обясни министър-председателят.
Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и отправиха заплахи, които всъщност пречат проблемите да бъдат решени. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към сектора и сме готови за разговор, веднага щом браншовите организации са готови за конструктивен диалог“, подчерта акад. Денков.
Правителството никога не е отказвало разговори с аграрния сектор.
Още на 25 юли премиерът, министърът на финансите и заместник-министър на земеделието и храните се срещнаха с представители на 35 организации в животновъдния сектор.

„Тогава огромното мнозинство от тези производители се обявиха за освобождаване на вноса от Украйна“, припомни министър-председателят.
Освен това представители на протестиращите сега браншови организации са участвали в пет консултативни съвета в земеделското министерство от началото на август до средата на септември 2023 година.

Те са част също от работните групи по Стратегическия план за земеделие и са в постоянен контакт с Министерството на земеделието и храните и министър Кирил Вътев.

„Както и досега, кабинетът е готов за диалог с представителите на всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните му проблеми и къде точно трябва да се окаже помощ“, за пореден път заяви акад. Денков.
В България не се допускат и няма да се допускат продукти, вредни за здравето. Има и ще има стриктни проверки на вноса за всички показатели по европейските стандарти, включително по всички рискови показатели, свързани с войната в Украйна, стана ясно още на брифинга в Министерския съвет.
От 1 октомври м.г. до влизането на забраната за внос в сила на 3 май т.г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е анализирала 575 пратки зърно – внос от Украйна в България. В нито една не е установено наличие на вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има
установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна.
С падането на забраната, което ще стане от утре, 18 септември 2023 г., БАБХ ще извършва допълнителен контрол на храните с произход Украйна, внесени на територията на Република България.
Кабинетът вече работи върху промяна в методиката за субсидиране на земеделското производство. Целта е да бъдат подпомагани повече малките и средните производители на традиционни български култури, които изчезнаха от пазара – зеленчуци и плодове, месо, мляко и мед.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Премиерът Денков: В центъра на тези протести стоят онези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи от ЕС

Правителството не е отказвало никога диалог с организациите в аграрния сектор, каза на специален брифинг министър-председателят Николай Денков, ...

Премиерът Денков: В центъра на тези протести стоят онези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи от ЕС

Правителството не е отказвало никога диалог с организациите в аграрния сектор, каза на специален брифинг министър-председателят Николай Денков, ...

Творци и общественици получиха званието “Почетен гражданин на София” за празника на града

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев връчи отличията “Почетен гражданин на град София” и „Почетен знак на Столична община“ по време на тържествена сесия за Деня на София – 17 септември. С отличията бяха наградени художникът и преподавател проф. Станислав Памукчиев, поетът Георги Константинов, писателят Георги Господинов и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. „Почетен знак на Столична община“ получиха читалище „Петър Берон“ и преводачите Анджела Родел и Мари Врина.

При получаване на отличието проф. Станислав Памукчиев заяви, „Винаги съм смятал, че званието „Почетен гражданин на София“ се дава за нещо героично. Трябваше да свикна, че работата на художника е разпозната като героична. Дълбоко вярвам, че ако изкуството и културата осъществят своите цели и функции да облагородяват и вдигат духа, то нашата полза (тези, които правят култура), може да се върне в социума. И тогава няма да заставаме и скърцаме със зъби един срещу друг, да седим в разделението … Изкуството се връща в полезрението на обществения разговор.“

Писателят Георги Константинов подчерта, че повече от 60 негови книги са сътворени в София. „Роден съм в Плевен, но моето творчество е сътворено в София. Затова се чувствам истински гражданин на София. София е моето творческо вдъхновение.“, каза също Константинов.

Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър заяви, че е „Очарована от забележителната промяна на София – появата на работещ частен сектор, изграждането на модерен градски транспорт, красивите паркове и активни граждани, обединени от желанието си да подобряват живота на общността“. Тя подчерта, че в продължение на 15 години от създаването фондация „Америка за България“ създадохме безценни партньорства, най-яркият пример е „Музейко“, който дарихме на децата на България. Фондацията е подкрепяла културни проекти, които днес са част от Културния календар на града. Тази чест е признание за трайния дух на партньорството, който определя работата на Фондацията към този динамичен град. Повече от 7 години имам привилегията да наричам София свой дом и вярвам, че градът наистина „Расте, но не старее“.

Надежда Захариева благодари за отличието на Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 година“ и лично на г-жа Фандъкова за признанието, с което сме удостоени. София е нашият град, в който даже и да не сме родени по-голямата част от нашия съзнателен живот минава в него и затова София е нашият град. Нека не забравяме, че името му означава мъдрост, а мъдростта е родила трите дъщери Вяра, Надежда и Любов. Надявам се, че всички вие се чувствате като деца на мъдростта и вярвате в себе си. Това пожелавам и на следващите съветници, подчерта също Надежда Захаиева.

Преводачът Анжела Родел посочи, че „За мен София е дом. В романа „Времеубежище“ София играе много главна роля, тя е като главен герой, виждаме всички места, които обичаме – Докторската градина, Борисовата градина, Клуба на архитектите. Това е доказателство, колко е важна София за Георги Господинов като творческа личност. Софиянци ценят литературата, културата и това, което правим. Много хора стояха с часове на опашки, за да получат автограф от Георги Господинов и това показва отношението към книгите, както Георги Господинов казва „четящият човек е красив“ и това означава, че софиянецът е много хубав човек.“

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Съливан и Ван И обсъдиха възможна среща между Байдън и Си

Джо Байдън

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан проведе разговори с китайския външен министър Ван И в Малта на 16 и 17 септември. Страните обсъдиха възможна среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин и други въпроси от двустранните отношения, е казал говорител на Белия дом пред Bloomberg.

Срещата между Джо Байдън и Си Дзинпин е планирана да се състои през ноември по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско.

Предишни преговори между Джейк Съливан и Ван И се проведоха през май в Австрия. Тогава страните обсъдиха конфликта в Украйна и проблемите, свързани с Тайванския пролив. 

Преговорите между президента на САЩ и президента на Китайската народна република последно се състояха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, която се проведе през ноември 2022 година. 

Джейк Съливан и Ван И са обсъдили и ситуацията в Украйна и Тайван и също са се договорили да поддържат контакти. Това се казва в разпространено писмено изявление на Белия дом.

Отбелязва се, че страните са обсъдили ключови въпроси в отношенията между САЩ и Китай, проблеми на глобалната и регионална сигурност, конфликта в Украйна, въпроси, свързани с Тайванския пролив и други теми. “Съединените щати отбелязаха важността на мира и стабилността в Тайванския проток. И двете страни се ангажираха да поддържат този стратегически канал за комуникация и да проведат допълнителни контакти на високо ниво и консултации през следващите месеци по ключови области в отношенията между Съединените щати и Китайската народна република“, се посочва в документа.

На 18 септември 2023 г. са планирани преговорите между Ван И и руския външен министър Сергей Лавров. Страните планират по-специално да обсъдят уреждането на войната в Украина.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 17 септември 2023 г.

бензиностанция

Париж ще позволи продажбата на горива на дребно на загуба

Френското правителство планира да вдигне временно забраната на търговците на дребно, които продават горива за превозни средства под себестойността им. Това е част от усилията на Париж да ограничи инфлационния натиск върху домакинствата, коментира за френския “Паризиен” френският премиер Елизабет Борн.

Възобновеният възход на цените на бензиновите колонки през това лято усложнява опитите на правителството да овладее инфлацията, измервана чрез потребителските разходи и министите призовават компаниите от секторите на горивата и на храните да орежат печалбите си.

“ТоталЕнержи” удължи срока на действие на ценовия таван на горивата след края на годината, а някои вериги от супермаркети предлагат промоции за продажба на бензин по цената на придобиване.

Очакваме да се наредят съвсем правилно планетите, чакаме ГЕРБ, заяви Васил Терзиев

“Продължаваме промяна – Демократична България” и “Спаси София” внесоха документите за регистрация на местната коалиция за изборите в София в общинската избирателна комисия.

“Явяваме се обединени на тези избори, за да дадем тласък на града. Да работим всички заедно за един по-хубав и модерен европейски град”, заяви Васил Терзиев. “Чакаме кой ще е най-големият ни конкурент, след час може би ще разберем, чакаме ГЕРБ да обяви кандидата си, това е базирано на астрология, очакваме да се наредят съвсем правилно планетите. Социологическите проучвания посочват, че те са най-големите ни конкуренти.

Според Терзиев трите най-сериозни проблема на столицата са презастрояването, чистотата на въздуха, канализацията, централизираният модел, комуникацията с гражданите и бизнеса.

Номинацията на ГЕРБ за кмет на София ще стане ясно в рамките на няколко дни

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

ГЕРБ-СДС внесоха документите за регистрация на местната коалиция за изборите в София в общинската избирателна комисия. Това заяви председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който освен това е и едно от имената, които се споменават за наследник на Йорданка Фандъкова. Другото споменавано име е това на председателя на парламента Росен Желязков, но той категорично отрече това. 

“Това е доказано успешна формула. Резултатите в подобряването на града и условията на живот са видими за всички. Днес представяме нашите 24-ма кандидати за районни кметове, това е екип с опит и знания”, заяви Георги Георгиев.

По-разумно разпределение на средствата ще реши дисбаланса в земеделието

Корнелия Нинова

“Искам да кажа нещо принципно за развитието на българското земеделие. Нашата позиция винаги е била, че по-голяма част от субсидиите трябва да се преразпределят към производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо. Твърде много и европейски, и национални средства се отделят за зърнопроизводство”. 

През 90-те години на миналия век производството на плодове и зеленчуци български формираше около 25-27% от общото земеделско производство. В момента е между 1 и 2 процента. Всички знаем, че се храним с вносни плодове и зеленчуци. “Има дисбаланс в сектор земеделие. И този дисбаланс трябва да бъде решен с държавна и последователна политика като се преразпределят по-разумно средствата за отделните браншове”, казва Корнелия Нинова.

Илия Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър Кирил Вътев

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, подава оставката си като съветник на Кирил Вътев – министър на земеделието и храните.
Проданов заяви, че на първо място е зърнопроизводител и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и негова отговорност е да защитава интересите на всички фермери. Неговото участие в Министерството на земеделието и храните е в разрез с предприетите протестни действия. 

Асоциацията представлява и защитава интересите на земеделските производители, които категорично не подкрепят премахването на забраната за внос от Украйна.
По думите му решението да поеме поста на съветник на министъра е било колективно на асоциацията, колективно е и решението за оставката. Фокусът сега трябва да e  върху това колко много нерешени проблеми има в сектор “Селско стопанство”, отбелязва Илия Проданов. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Белгия с проект за забрана за внос на диаманти от Руската федерация

диамант

Белгийският премиер Александър де Кроо ще представи проектосанкции за вноса на руски диаманти следващия вторник в кулоарите на Общото събрание на ООН. Това съобщава вестник Le Soir.

По информация на изданието, Белгия е оглавила инициативата за въвеждане на забрана за внос на руски диаманти. Преди това белгийската страна се противопостави на ограниченията върху руската диамантена минна индустрия, тъй като забраната може да засегне търговията с диаманти в Антверпен – „глобалния център на диамантите“.

По-рано Ройтерс съобщи, позовавайки се на източник, че се очаква страните от Групата на седемте (G7) да обявят забрана на доставките на руски диаманти през следващите две до три седмици. Белгия предложи план за проследяване на необработени скъпоценни камъни и тяхното шлифоване.

През 2022 г. Съединените щати въведоха забрана за внос на нешлифовани руски диаманти и диаманти, обработени в Руската федерация. В началото на септември ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС също работи върху санкции срещу руската диамантена индустрия.

В свой материал New York Times съобщи, че страните от Г-7, както и държавите от ЕС, възнамеряват напълно да забранят закупуването на диаманти от Руската федерация от януари 2024 година.

Руската компания “АЛРОСА”, която е един от най-големите производители на диаманти, вече е под санкции на САЩ и Великобритания.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Лятно училище на фондация “Атанас Буров”

Лятно училище на фондация "Атанас Буров"

От 10 до 17 септември за 21 път се проведе традиционната инициатива на фондация “Атанас Буров” – Лятно училище за студенти. Темата на тазгодишното училище бе “Съвременни тенденции в банкирането”. Програмата включваше теми като Ораганизация на работата в съвременните финансови институуции, Управление и монетизация на данните, Консолидация в банковия сектор, Иновации в банкирането, Дигитализация на банковите услуги, Управление на риска, Управление на проекти и програми в банките, ESG, Регулации, Защита от измами и др. Академичният ръководител – г-н Стефан Иванов – настоятел на фондацията и директор “Стратегически, кредитен и интегриран риск”в УниКредит Булбанк бе поканил за лектори в Лятното училище изявени професионалисти в банковата сфера като Борислав Бангеев, Радостин Денев, Даниел Джолев, Георги Йорданов и Иван Чолев от УниКредит Булбанк, Цветослав Ангелов от БНБ, Димитър Дилов и Пламен Димитров от Банка ДСК, Добромир Добрев и Константин Панайотов от ОББ, Благовест Маламов от ПИБ, Тодор Плугчиев от Пощенска банка и г-жа Таня Карагеоргиева от Делойт България.

В практическата част на програмата на студентите участници в училещето бяха зададени два казуса и те (разпределени в 4 екипа) работиха върху решаването им и в края на Лятното училище презентираха своите решения на казусите.

Фондация “Атанас Буров” изказва своята огромна благодарност към всички участници в инициативата – лектори и студенти.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]