„Лукойл“ за спирането на вноса на руски петрол у нас: Всички потребители на горива ще се окажат губещи

Обсъжданото в Народното събрание решение за предсрочен отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на ...

Петков: Реформата на службите е следващата голяма стъпка след антикорупционния закон

Следващата голяма стъпка, след окончателното приемане на антикорупционния закон, е реформата в службите. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

“Степента на реформата, стъпките на реформата могат да бъдат обсъдени, но реално аз мисля, че с всеки ден, в който забавяме реформата в службите, губим шанса България наистина да си “стъпи на краката” като една държава, която има сериозни институции, които се борят за нейните интереси”, каза Кирил Петков по повод решението на ГЕРБ и ДПС да не подкрепят предложението на ПП-ДБ за сливане на цивилното и военното разузнаване и да оставят реформите в службите за времето, когато международната обстановка ще бъде по-спокойна – след края на войната в Украйна.

Вчера председателят на комисията за контрол на службите Атанас Атанасов подаде ставка след оттеглената подкрепа от ГЕРБ.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МС одобри проекта за закупуване на нови бойни машини “Страйкър” за Сухопътните войски

Правителството одобри Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”, съобщиха от правителствената информационна служба.

Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната и предвижда закупуването на нови бойни машини „Страйкър“ за Сухопътните войски. Целта е да се осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и участие в съюзни операции извън територията на страната. 

Кабинетът предлага също така на Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизиранa бригада“.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]