Пламен Абровски: До месец правителството ще падне, ако НС гласува отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна

Министърът на финансите Асен Василев е фокусник, който си играе с цифрите така, както му е угодно. Опитите за намеса на държавата на свободния пазар ...

И президентът се срещна с “Лукойл” и настоя за предвидими цени

След като ръководството на “Лукойл” се срещна днес с премиера Николай Денков, и президентът Румен Радев проведе среща с представителите на екипа на компанията в президентската институция.

Президентът подчертал доброто сътрудничество и открития диалог между служебния кабинет и руската компания, съобщават от пресслужбата на президентството.

Той припомнил, че сътрудничеството между служебния кабинет и компанията довело до трайно намаляване на цените на горивата в България до най-ниските нива в Европейския съюз. Освен това от “Лукойл” прехвърлили своето седалище от Швейцария в България и започнали да плащат данъци в страната.

Основните теми за разговор по време на днешната среща били свързани с възможностите на “Лукойл” за алтернативни доставки на петрол, с осигуряването на непрекъснатост в производствения процес и гаранциите за заетост след прекратяването на концесията на пристанище “Росенец”. Разговорите също така обхванали предприетите от управляващите действия за предсрочно преустановяване на дерогацията за внос на руски суров петрол.

Президентът Радев подчертал, че очаква надеждни доставки и предвидими цени на горивата, тъй като това е от съществено значение за стабилността и растежа на България.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Премиерът и “Лукойл” обсъдили кога ще започне преработването на неруски петрол

„Лукойл Нефтохим Бургас“ ще изпълни ангажимента си за преминаване към преработка на неруски петрол. Това заявиха представители на компанията на среща при премиера акад. Николай Денков днес, 13 септември, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

На срещата участниците обсъдили какви са разумните срокове за приключване на този преход преди изтичането на дерогацията, разрешена от Европейската комисия до края на 2024 година. Страните се съгласили да продължат диалога по този въпрос.

Повод за разговора е предложението за предсрочно прекратяване на изключението от европейското петролно ембарго за Русия, внесено в парламента преди неговата лятна ваканция от народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Движението за права и свободи.

Министър-председателят поставил въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които „Лукойл“ дължи на държавния бюджет. Освен 10% корпоративен данък, по закон компанията трябва да плаща още 33% временна солидарна вноска. Пред премиера представителите на „Лукойл“ потвърдили готовността си да изпълнят своето задължение в съответствие с изискванията на закона, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Общо 65 партии и 9 коалиции подадоха документи в ЦИК за местния вот през октомври

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023 Росица Матева

Общо 65 партии и девет коалиции са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местния вот на 29 октомври, съобщи БТА. В 17 часа днес изтече крайният срок за регистрация в комисията. 

Припомняме, че за местните избори през 2019 г. документи за регистрация подадоха общи 64 партии и осем коалиции, като до изборите са били допуснати 59 партии и седем коалиции. През 2015 г. са били регистрирани 71 партии и три коалиции, от подали документи 81 партии и три коалиции.

Според заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева, ЦИК е длъжна до 14 септември да изпрати на общинските избирателни комисии (ОИК) списък на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции. Срокът за регистрация на политически формации в ОИК е до 17:00 ч. на 18 септември. Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии.

Изборният кодекс предвижда Инициативните комитети (ИК) могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства, в ОИК за участие в местния вот до 17:00 часа на 18 септември. Инициативните комитети се регистрират в съответната ОИК, като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

Регистрацията на кандидатите ще продължи между 19 и 26 септември. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]