Директорът на училището, в което е учило убитото на пешеходна пътека момче: Това безумие трябва да бъде спряно незабавно

Това е безумие и трябва да бъде спряно незабавно. Хората, които могат да го спрат, са тези, които градят законите. Едва ли има друга държава, която ...

Елена Поптодорова: Политически вид, като този на Илиана Иванова, трябва да бъде разработен и от национално ни представителство

Поведението на г-жа Илиана Иванова и езикът на тялото й излъчваха спокойствие. Тя владееше темите, беше уверена, но не самоуверена и самонадеяна. ...

Министерството на труда задейства платформа за сигнали за бедстващи граждани в Царево

Министерството на труда  осигурява  платформа за подаване на сигнали за бедстващи граждани в  Община Царево.

Отговорите  ще бъдат обработвани от служители на държавното ведомство.

Платформата е на  този линк: https://www.mlsp.government.bg/signali-za-bedstvashchi-khora-v-obshchina-tsarevo

По разпореждане на министър Иванка Шалапатова, министерството и Агенцията за социално подпомагане ще окажат максимално бързо подкрепа на хората, пострадали от наводнението

Към пострадалия регион пътува заместник-министър Гинка Машова, която ще участва в заседанието на кризисния щаб във връзка с обявеното бедствено положение.

След спирането на валежите и оттичането на водата екипите на Агенцията  са в готовност да започнат обходи на пострадалите имоти и да направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денков след бедствието: Никой да не влиза в морето в следващите 48 часа, опасно е!

“Подобни тежки валежи имаше и в Гърция, и в Турция. За съжаление, и в трите държави имаме жертви. В момента има подадени сигнали за трима липсващи човека, двама загинали от Царево, но не е ясно дали загиналите са свързани с тези трима. Поне няколко човека са загубили живота си”.

Това заяви премиерът Николай Денков след заседание на кризисния щаб в Царево.

“Хората вече са в безопасност и няма блокирани. Имаше информация за застрашени деца, но те са на високи етажи, подземието на хотела им е наводнено. Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици и къмпингите – те са на безопасно място”, посочи министър-председателят.

“Електричеството в района е спряно, тъй като има опасност от токови удари. Договорката с EVN е да бъде изчакано водата да се изтегли. Утре ще се подаде сигнал кога е безопасно токът да бъде пуснат”, допълни той.

Има нарушени мостове, които са откъснали някои от населените места на юг. Утре сутринта ще се види какво е положението с нивото на водата там, каза още премиерът.

“Реагирахме при първата възможност, при която беше ясно какво може да се направи. Осигурени са храна и вода, нека всички да работим заедно”, призова още Денков.

От НИМХ казаха, че очакват спиране на валежите, не очакват съществени валежи, в следващите часове водата ще се оттича, отбеляза още той.

Премиерът отправи и три важни апела:

Първо, през следващите 48 часа никой в този регион да не влиза в морето, което е опасно, бурно и мръсно.

Второ, водата в мрежата е замърсена заради обилните валежи. Трябва да се изчакат 1-2 дни, преди да се направят и да излязат резултатите от пробите. До тогава водата може да се използва само за битови нужди, но не и за пиене.

“И трето, очакваме доброволци, които пътуват насам, като молбата е всички те да преминат през щаба в Царево, за да не се създава хаос и да се знае кой какво прави”, посочи Денков.

“Реагирахме при първата възможност. Осигурява се храна и вода. Нека всички да работим заедно, после да делим кой какво е свършил”, призова той, като добави, че обстановката се успокоява. Утре сутрин ще се провери нивото на водата.

Държавата ще помогне след бедствието. Предвидени са два вида помощи: за нарушаване на сградите – до 1 512 лв. еднократно. И за електрически уреди и повредена покъщина: до 2 500 лв. 

Община Царево започна кампания за доброволци заради бедственото положение. Желаещите могат да се записват на телефон 0590 5 50 18.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Михал Шуран е големият победител в 70-ата Международна колоездачната обиколка на България

На 31.08.2023 г. се проведе финалният етап, който излъчи големия победител в 70-ото издание на Международна колоездачна обиколка на България, реализирано със съдействието на ДЗИ. Чешкият състезател Михал Шуран триумфира в Обиколката под бурните овации на събралата се публика в гр. Шумен. Последният етап с дължина 128 км от Сливен до Шумен бе спечелен чрез финален спринт от Микеле Гацоли, представител на отбора Astana. За италианеца това бе втори етапен успех в Обиколката. Носител на жълтата фланелка стана Михал Шуран, която му бе връчена от Катя Свещарова, управител на ГА ДЗИ Шумен. Михал Шуран взе и бялата фланелка на червени точки за най-добър катерач. Зеленото трико за най-активен състезател бе спечелено от унгареца Жолт Истлщекер, докато най-добър млад състезател стана Лука Йени от Team EF Education-NIPPO Development. Най-доброто българско представяне е на Мартин Папанов, който стана шести в генералното класиране. Специална награда получи най-добре представилият се роден състезател до 23 години - Габриел Грозев. В отборното класиране на първо място станаха състезателите от Voster ATS Team, на второ се класираха ATT Investments, а бронзът бе спечелен от Education First. В 70-ото юбилейно издание на Международната колоездачна обиколка на България се включиха 121 състезатели от 28 държави. В рамките на 5 дни те изминаха над 700 км по едни от най-предизвикателните трасета в страната. Зрелищното спортно събитие за поредна година се проведе с подкрепата на ДЗИ – застрахователното дружество с най-дългогодишна история у нас.

text