Кристиан Вигенин: Сценарий, при който руски кораби ще дебаркират в Бургас и Русия ще ни нападне, е абсурден

Не сме съгласни България да бъде ангажирана в този военен конфликт чрез предоставянето на военна помощ. Смятам, че България можеше да има една далеч ...

“Булгаргаз” и “Ем Ви Ем СиИЕнерджи” подписаха меморандум за доставка на газ 

“Булгаргаз” и унгарската компания “Ем Ви Ем СиИЕнерджи” (MVM CEEnergy) подписаха в Будапеща меморандум за доставка и търговия с втечнен природен газ, предаде БТА.

На събитието присъстваха президентът Румен Радев и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. От страна на българската компания меморандума подписа изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева, а от страна на “Ем Ви Ем СиИЕнерджи” – генералният директор Ласло Фрич.

Румен Радев коментира пред журналисти, че меморандумът е в резултат на съвместните усилия и активната съвместна работа на президентската институция и българското правителство.

Държавният глава посочи, че това е споразумение, което отваря нови хоризонти за Българя. Той бе категоричен, че в резултат на проевропейската политика на служебното правителство е извършен пробив – България е получила достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносните мрежи и на Гърция, и на Турция. 

Радев подчерта, че с това споразумение държавата се заявява като активен участник на пазара на втечнен газ за Централна и Източна Европа.

Според него страната ни се превръща във фактор, който допринася за стабилността на доставките и диверсификацията на партньорите на България. 

По думите му това е само началото и България ще се позиционира като незаобиколим фактор в търговията, доставките и гаранциите за доставките на втечнен газ.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Проучваме възможността за финансова помощ от ЕК за щетите от наводненията

Николай Денков и Виргиниюс Синкявичюс

България проучва възможността да поиска финансова помощ от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз (ФСЕС) за щетите от наводненията по Южното Черноморие. Това заяви министър-председателят Николай Денков след среща с европейския комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс. Премиерът припомни, че процедурите по оценка на последиците от бедствието в община Царево вече са започнали. Когато се установи стойността на щетите, ще стане ясно дали страната ни отговаря на критериите за отпускане на помощ от европейския фонд. Минималните прагове за регионално бедствие, приложими през 2023 г. за мобилизиране на средства от ФСЕС, са 95,46 млн. евро (186,70 млн. лв.).

„По отношение на щетите и работата по възстановяването на инфраструктурата в засегнатите райони държавата ще действа с национални средства, докато бъде готово становището на ЕК“, каза Денков.

„България е сред 14-те държави – членки на ЕС, които не са изпълнили целите за актуалния период за отпадъците, но е постигнат голям напредък. 113 сметища са били закрити и това е много важна стъпка напред“, отбеляза еврокомисарят. Той посочи, че България е последната държава в ЕС, която все още има различна система за изчисляване на таксите за смет на местно ниво – въз основа на цената на имота, а не според количеството отпадъци. Виргиниюс Синкявичюс препоръча това да се преразгледа.

Синкявичюс похвали напредъка на София в използването на електрифициран транспорт, което се отразява положително на чистотата на въздуха. Въпреки това според него в тази посока трябва да се предприемат допълнителни мерки в енергийния сектор, особено в регионите, в които все още се използват въглища.

През последните години въздухът ни става по-чист, отчете и министър-председателят. Това е свързано с усилия, които постепенно започват да дават резултат – например затваряне на най-замърсяващите топлофикации или електрически мощности, както и подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.

„За да направим решителния преход, особено в регионите на Перник и Гълъбово, трябва да се предприемат решителни стъпки – или да бъдат затворени, или да бъдат технологично обновени производствата, така че да не замърсяват околната среда. Разбира се, това трябва да стане с грижа за хората, които работят там и ще бъдат засегнати,“ отбеляза Денков. Като пример министър-председателят отчете работата на правителството за разработването на териториалните планове за справедлив преход в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. „Ще се опитаме да минимизираме всички рискове и да се използват максимално ефективно средствата за развитие на регионите към нови технологии, които ще ги направят модерни и привлекателни“, добави той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Осигуряваме хуманно отношение към бежанците, по стандарт, отчете Габриел

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с генералния директор на Международния център за развитие на миграционната политика Михаел Шпинделегер. 

Шпинделегер е заемал позициите министър на европейските и международните въпроси и министър на финансите и вицеканцлер във Федералното правителство на Република Австрия. 

„Предизвикателствата, свързани с миграцията, са общоевропейски. За адекватни отговори за справянето с тях са необходими съвместни и координирани действия“, заяви Мария Габриел. 

Тя представи активното участие на България в миграционната политика на Европейския съюз, като постави акцент на повишаването на качеството на граничния контрол, споделянето на миграционната тежест между държавите членки и осигуряване на хуманно отношение към мигрантите и бежанците в съответствие с международните стандарти за правата на човека.

Габриел посочи, че полагаме системни усилия за по-добра защита на външните граници на Европейския съюз в тясно сътрудничество с всички съседни държави и агенции. Тя подчерта доброто двустранно сътрудничество с Австрия по съвместния план за действие в борбата с нелегалната миграция.

Вицепремиерът подчерта, че България показва прагматизъм, гъвкавост и готовност за конструктивен диалог с Австрия с цел по-добре функциониращо Шенгенско пространство. 

Тя бе категорична, че цени високо сътрудничеството с Международния център за развитие на миграционната политика и вярва, че заедно ще допринесат  за приемането на България в Шенген.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Явор Божанков: Борисов и „Възраждане“ ще имат нова стратегия, ако Тръмп се върне на власт в САЩ (част І)

Явор Божанков

Моделът ГЕРБ-ДПС е адаптивен и бързо се приспособява към новите условия. Скелетите от гардеробите не могат да бъдат скрити. Най-голямото външнополитическо поражение от 30 г. насам ще бъде, ако България и Румъния бъдат разкачени по пътя към Шенген

Борисов държи вратата към „Възраждане“ отворена за партниране в ново управление, той обича да има под ръка различни опции. През ноември 2024 г. в САЩ има избори и това събитие ще има значително влияние в целия свят, включително в България. Костадинов неведнъж е повтарял, че Тръмп и Орбан са негови модели. Затова Борисов никога не тръгва в атака срещу „Възраждане“.

Това заяви в СТУДИО БАНКЕРЪ юристът Явор Божанков, депутат от ПП-ДБ.

Още от интервюто:

Какви са вероятностите Пеевски и Борисов да изиграят ПП-ДБ с конституционната реформа?

Възможно ли е ГЕРБ и ДПС да направят конституционни промени, които накърняват техните интереси?

Ще бъде ли активирана отново „Хартиената коалиция“?

Как ще завърши мачът Борисов – Божков?

Какви са приликите между Тръмп и Борисов?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]