Дъглас Макгрегър: Ако се наложи, руснаците може да превземат и Одеса, а след това да изпратят армията към границата с Румъния

Бившият съветник на Пентагона Дъглас Макгрегър е сигурен, че Въоръжените сили на Руската федерация се придвижват дълбоко в Украйна по балансиран и ...

Румен Радев: Държавата се управлява задкулисно

Президентът Румен Радев обяви, че държавата се управлява задкулисно и правителствената коалиция не чува хората.

По-рано днес министър-председателят Николай Денков каза, че трябва да се преформулират правомощията на президента, за да се възстанови принципът на разделение на властите.

“Няма абсолютно никакво значение какво говори акад. Денков. Важно е какво вършат бащата на Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Все по-ясно на всички е, че държавата се управлява задкулисно. Точно затова  и управляващата коалиция не чува гласа на народа. И по отношение на смяната на Националния празник, аз заявих на Шипка, че 3-ти март е червената линия на народното търпение и ние ще защитим историята, достойнството и бъдещето си от тези посегателства с всички демократични средства и ако се наложи – и чрез всенародно допитване”, посочи Румен Радев.

“Цените растат, скандалите се множат, а те (управляващите) се готвят да похитят Конституцията, да сменят националния празник, да подчинят политически МВР и службите, за да се окопаят във властта. Това отклонява страната ни от демократичния път на развитие, от самите принципи и норми на правене на европейска политика“, категоричен е държавният глава.

Радев подчерта, че когато държавата се управлява задкулисно, тя е слаба, а когато държавата е слаба, мафията е силна.

Държавният глава каза още, че ще реши дали подпише назначението на Живко Коцев за Главен секретар на МВР, след като се запознае с цялата информация за досегашния заместник на подалия оставка Петър Тодоров.

Президентът каза още, че уважава мотивите на главния секретар на МВР Петър Тодоров да подаде оставка.

“Това е поредният достоен професионалист, принуден да напусне от управляващите, които искат да превземат местната власт чрез МВР и да използват службите за тясно-партийни, а дори и лични цели“, каза той, като посочи, че това се вижда в момента с парите по Плана за възстановяване е устойчивост.

Попитан дали има данни, че са водени разговори с Алексей Петров, президентът отговори:

“Това са само признания на участниците в тези разговори. Нека те дават обяснение”.

В заключение държавният глава отново каза, че няма значение какво говорят премиерът или народните представители, а какво вършат задкулисно.

Президентът е в Неделино, където открива Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Есенната ваканция на учениците ще бъде от 28 октомври до 1 ноември

министерство на образованието, МОН

Седмокласниците ще имат повече време на изпитите от НВО

Есенната ваканция на учениците се изтегля с няколко дни по-рано и ще бъде от 28 октомври до 1 ноември вместо от 1 до 5 ноември, а причината са насрочените за 29 октомври избори за местна власт. Това предвижда заповед на просветния министър за графика за новата учебна година. Какво още се променя в него:

След приключилото обществено обсъждане на графика на националните външни оценявания промяна се предвижда и по отношение на изпитите в 7 клас по БЕЛ и по математика. 

Те ще бъдат съответно на 19 и 21 юни, вместо на 17 и 19 юни, като изтеглянето им със седмица по-късно в сравнение с предходни години се прави с цел седмокласниците да имат повече време за подготовка.

Десетокласниците ще положат изпитите си на дати, различни от тези за седмокласниците. По БЕЛ на 10 юни, а по математика – на 12 юни, като дните ще са учебни.

НВО в края на 4 клас ще е на 27 май по БЕЛ и на 28 май по математика. 

Държавният зрелостен изпит по БЕЛ ще бъде на 17 май, а втората задължителна матура и изпитът по професионална квалификация – на 20 май. 

Тези дни, както и датите на изпитите от НВО за седмокласниците по БЕЛ и математика са неучебни.

Седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и по математика. За първата част вече ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде възможност за по-спокойна и задълбочена работа. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието.

Решението е взето по време на национално съвещание с началниците на регионални управления на образованието (РУО), свързано със старта на новата учебна 2023/24 година, открито от министър Галин Цоков. За първи път в подобно съвещание участие са взели и представители на ученическите организации за самоуправление.

Още една промяна в изпита след 7 клас ще стане факт още от започващата учебна година. Броят на задачите и по двата предмета остава същите, но по математика две от задачите, които досега са били с отворен отговор, ще станат с избираем. С въведената промяна децата ще могат още в хода на изпита да се коригират, ако видят, че решението им не фигурира в изброените варианти. Това не само ще спомогне за по-точна проверка на знанията, но и ще позволи включване на по-голям дял задачи с практическо приложение, уточняват от МОН.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Готвят промени в Кодекса на труда за дистанционния и хибридния модел на работа

хоум офис

Работата от къщи има предимства не само по време на пандемия

Социалното министерство (МТСП) публикува за обществено обсъждане промени в Кодекса на труда, които да уредят по детайлно работата от разстояние и дистанционния труд, както и налагащият се хибриден модел на работа.

Сега действащата уредба на тези форми на труд е от 2011 г. и не съответства на последиците от пандемията от COVID-19 и развитието на комуникационните технологии, се мотивират от ведомството.

Срокът за обществено обсъждане на проекта за промени за работа от разстояние е 11 септември т.г..

Въпреки че дистанционната работа в България е най-слабо разпространена сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) и обхваща едва 10% от работниците, се налагат промени, за да се гарантират от една страна безопасните условия на труд, а от друга – отчитането на работното време и да се разсеят притесненията за прекомерен контрол от страна на работодателите.

  • Ще улеснят или затруднят работодателите и техните работници готвените промени, какво в тях трябва да бъде коригирано или доуточнено?

Разговор пред Радио София с акцент по темата с доц. Теодор Дечев – директор на отдел „Индустриални политики“ в Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

„Ние сме участвали в работната група, която е подготвила тези текстове, те не са измислени от МТСП. Нормативното уреждане на работата от разстояние за целия ЕС става през 2002 година, а до 2006-а всички държави са направили необходимите промени, нужни за регулиране работата от разстояние“, посочи той.

По думите му, това първо споразумение между работодатели, работници и профсъюзи, е въведено на европейско ниво не като директива, а като доброволно прието – в зависимост от националните традиции и възможности. За едни страни са направени промени в Кодекса на труда, за други са въведени кодекси за добри практики, за трети са разписани подробни споразумения, които се следват.

„България не попадна в тази вълна на регулация, защото ние влязохме в ЕС година по-късно – 2007 г. Но не сме се забавили прекалено дълго, защото през 2010 г. вече имаше споразумение между представителните организации на работодателите и работниците, с което на практика се въвеждаше в България европейското споразумение. А то предвиждаше промени в Кодекса на труда, които бяха направени“, уточни доц. Теодор Дечев.

Със синдикатите въпросът е обсъден в работна група. От  АИКБ са съгласни с приетия оригинален текст.

Дечев се позова на твърдение, записано в текста, според което няма ясно регламентирано задължение, мястото, от което се извършва работата от разстояние, и периодите на работа извън предприятието да се установяват по споразумение, т.е. да се вписват в трудовия договор.

„В нашата представа в трудовия договор може да бъде записано всичко, за което се съгласяват работодателят и работникът, той е индивидуален акт, няма нищо лошо тези детайли да се фиксират“, посочи той.

“Твърди се, че липсата на пряк контрол и контакт с работодателя е предизвикателство за възлагането и отчитането на работата, както и за осигуряване на безопасни условия на труд, но вярвам, че всеки ще се съгласи, че хората избягват да поддържат нездравословни и небезопасни условия в дома. По-скоро обратното – работодателите са под подозрение, че на работното място може да бъде по-неуютно, отколкото в дома. Що се отнася  до възлагането и отчитането на работата – в редица случаи тя се отчита като цял, завършен, оперативен цикъл”, коментира още доц. Дечев.

Според него текстовете не предизвикват тенденция за притеснение, но има нещо свързано с изкуствения интелект и т.нар. алгоритми, което според редица организации и “според писателите-фантасти може да доведе до прекомерен контрол от страна на работодателя. Поради това има и такъв текст, че когато се намеси ИИ, винаги следва да има и човешки контрол.

Дечев допълни: „Ние нямаме нищо против, че човекът и неговите права са в тезата на дигиталната трансформация – нещо повече, във връзка с това работодатели и синдикати на европейско равнище са написали отделно споразумение още през 2020 година, за което ние работим съвместно със синдикатите за въвеждането му в България“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]