Отчетоха годишен спад на промишленото производство за четвърти пореден месец

Календарно изгладеният индекс на промишленото производство у нас намалява на годишна база за четвърти пореден месец, сочат данните на Национлания статистически институт.
Индексът на промишленото производство намалява с 12.6% на годишна база през месец април, след като записа понижение през първите три месеца на тази година от съответно 3.4%, 2.7% и 9.3%.
На месечна база индексът на промишленото производство се понижава с 2.9% в сравнение с март 2023 година, според предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.
Годишни изменения
На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 38.7%, в добивната промишленост – с 10.5%, и в преработващата промишленост – с 8.2%.

Съществен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 31.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 31.2%, производството на основни метали – с 21.8%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – със 17.1%.
Индустриалното производство с първи спад от близо 2 години
Ръст е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили – с 18.0%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 14.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 13.6%.
Месечни изменения
През април 2023 г. намаление спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост – с 8.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 6.9%, и в преработващата промишленост – с 3.0%.
Индустриалното производство намалява за втори пореден месец
По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 11.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 11.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 8.7%, производството на превозни средства, без автомобили – с 8.6%, производството на облекло и производството на основни метали – с по 7.4%.

Ръст е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 12.9%, производството на мебели – с 11.4%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 5.1%, производството на хранителни продукти – с 4.3%.
Производствената инфлация в България рязко се е забавила през февруари