Белгия набра рекордните 22 млрд. евро от продажба на държавен дълг на индивидуални инвеститори

Белгия набра рекордните 21.9 млрд. евро от индивидуални инвеститори след продажба на държавни ценни книжа, специално предназначени да се конкурират с банковите депозити. Успехът на програмата е сигнал за нарастващата популярност на правителствения дълг на фона на недоволството от това, че банките не успяват да вдигат лихвите по депозитите с темпа на затягане на паричната политика.
Продажбата, стартирана на 24 август, цели да окаже натиск върху банките да повишат лихвените проценти по депозитите. Схемата представлява най-голямото набиране на финансиране от домакинствата в историята на Белгия и навярно е най-голямата продажба на държавен дълг на дребно в Европа, посочиха от дълговата агенция на страната, предава Reuters.
Равняваща се на 5% от депозитите в Белгия, набраната сума изпреварва събраните от индивидуални инвеститори 5.7 млрд. евро през 2011 година и 18-те млрд. евро, които Италия набра от домакинства по-рано през тази година.
Европейските кредитори, разполагащи с големи наличности от пари, се противопоставиха на повишаването на лихвените проценти по спестяванията, докато пазарните лихвени проценти скочиха заради борбата на централните банки с инфлацията. Това подтиква домакинствата да теглят спестяванията си в търсене на по-добра възможност за доходност.
Облигациите, издавани от правителства, които са насочени специално към домакинствата, се превърнаха в популярна алтернатива. Италия и Португалия през тази година насочиха част от програмите си за финансиране към домакинствата.
Високото търсене на облигациите е „ясен сигнал за банките”, посочва белгийският финансовият министър Винсънт ван Петегем, добавяйки, че не е очаквал продажбата да бъде толкова популярна.
„Спестителите дават сигнал на своите банки: очакваме по-висока възвръщаемост от тази, която вие предлагате в момента за вашите спестовни сметки. Искаме поне същото уважение, което имате към вашите акционери“, казва той.
Белгийските 1-годишни облигации предлагат лихва от 3.3%, което е над 2.5% и често доста по-ниските лихви по спестовните сметки в страната, според портала Spaargids.
МВФ: Лихвите на централните банки ще останат високи
Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват
В България лихвите по ипотеки са по-ниски, само в още една страна в Европа е така