Заради високите цени: Русия ограничава износа на бензин и дизел

Руското правителство наложи временно ограничение на износа на автомобилен бензин и дизелово гориво с цел стабилизиране на вътрешния пазар.
„Временните ограничения ще спомогнат за насищането на пазара на горива, което от своя страна ще намали цените за потребителите“, заявиха от правителството.
Резолюцията за това е подписана от министър-председателя Михаил Мишустин. Решението е взето, за да се стабилизират цените на горивата на вътрешния пазар“, се казва в изявлението.
Още: Русия свива износа на петрол с нови 300 000 барела на ден
По-рано, за да стабилизира ситуацията на пазара на горива, правителството увеличи нормите за доставка на автомобилен бензин и дизелово гориво на борсата. Освен това то организира ежедневно наблюдение на покупките на горива за нуждите на селскостопанските производители с бързо коригиране на количествата.
Криза за горива в Русия
Пазарите на горива в Русия бяха засегнати от комбинация от различни фактори, сред които лошата поддръжка на рафинериите, инфраструктурни проблеми по жп трасетата и слабата рубла, която стимулира производителите да изнасят.
Борсовите цени на бензина и дизеловото гориво достигнаха рекордни нива през последните месеци, но от тази седмица започнаха да намаляват. Миналата седмица източник на ТАСС съобщи, че руското правителство обмисля два варианта за стабилизиране на цените на горивата: пълна забрана на износа на петролни продукти за определен период от време, за да се насити пазара, или увеличаване на експортното мито за петролните продукти до 250 долара на тон.
Ден по-рано Павел Сорокин, първи заместник-ръководител на руското Министерство на енергетиката, заяви, че бариерното мито върху износа на горива от Русия се разглежда като една от възможните мерки за стабилизиране на пазара, но въпросът за компенсациите за рафинериите във връзка с него не е решен.

По-рано вицепремиерът Александър Новак обясни повишаването на цените на едро на горивата с увеличението на цените на петролните продукти на световните пазари, както и с обезценяването на рублата спрямо долара.
Още: Ето какво ще се случва с „Лукойл“ в България