Износът на въглища от САЩ покори 5-годишен връх

Износът на въглища от САЩ достигна най-високото си ниво от 2018 г. насам, пише Reuters, позовавайки се на данни от Kpler. За първите 8 месеца на 2023 г. общият износ на въглища от САЩ достига 22,5 млн. тона. Това e ръст с 15,7% спрямо същия период на 2022 г. и е най-същественият ръст сред големите износители на въглища в световен мащаб.
Основната причина за увеличения износ е търсенето на термични въглища (за производство на електроенергия) в Азия – Китай, Индия и Южна Корея. Износът на този тип въглища нараства с 20%, посочва още Reuters. На този фон вътрешното търсене на въглища продължава да се свива и вече е с 50% по-ниско спрямо 2010 г. Това е отражение на политиката на Вашингтон за намаляване на въглеродните емисии.
Растящият износ обаче може да предизвика критики към САЩ за ролята на страната в борбата с климатичните промени, коментират анализатори.

48%, или почти 11 млн. тона, от въглищата от САЩ са насочени към Азия. Основен пазар е Индия (7 млн. тона), следвана от Япония (1,3 млн. тона) и Китай (1,1 млн. тона).
Нидерландия е вторият по големина купувач на американските въглища – 3,2 млн. тона за първите 8 месеца на годината. Сред другите големи пазари в Европа са и Германия, Испания и Полша. Като цяло Европа има дял от почти 27% от износа на въглища от САЩ.
Индия и Китай са най-големите замърсители в света – двете държави заедно държат дял от 70% от световните емисии парникови газове, или 5,4 млрд. тона въглероден диоксид. Общият дял на другите най-съществени замърсители – Япония, Южна Корея, Филипините, Германия и Полша, е едва 8% от световните въглеродни емисии.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Китай внася рекордни количества петрол и въглища от Русия на фона на продължаващата война
Климатични цели? Глобалното потребление на въглища достига рекордни нива през 2022 г.
Употребата на въглища достига нов връх, тепърва ще чупи рекорди