Едни от най-големите фалити на банки в американската история

От 96 милиарда долара до 3 млрд. долара – Credit Suisse се присъедини към историческите челни места на финансовите гиганти, продавани на „промоционални“ цени в резултат пазарна криза. Credit Suisse: 167-годишна история от върха до пропадането
Сделката на UBS да придобие някогашния си швейцарски конкурент, в спешно споразумение, с посредничеството на правителството, донесе меки отзвук от банковия срив от 2008 г., докато Уолстрийт усети вълна от нестабилност.
По време на световната финансова криза JPMorgan Chase & Co. плати около 240 млн. долара за Bear Stearns – инвестиционна банка, чиято пазарна стойност някога беше 140 млрд. долара. Последваха още поглъщания и спасявания, докато кредитният спад ставаше все по-сериозен.
В САЩ регулаторите вече успяха да продадат части от Silicon Valley Bank, чийто фалит доведе до спад на пазарните стойности на останалите регионални банки.

В Европа UBS се съгласи да поеме Credit Suisse в сделка за акциите, за около 3 млрд. долара, рязка отстъпка от 7,4 млрд. франка (8 млрд. долара), които струваха в края на работния ден преди решението.
Последиците от нарастващите лихвени проценти заплашват да доведат до нови сътресения. В несигурната банкова среда ви представяме някои минали спасителни програми, затруднени сливания и придобивания във финансовия свят. Изложената информация по-долу е с аналитичен характер и не трябва да се приема като съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Bear Stearns – сделка за 2 долара
Когато сривът на жилищния пазар в САЩ започна да преобръща финансовите пазари в началото на 2008 г., JPMorgan Chase & Co. спаси нюйоркската инвестиционна фирма, като плати само 2 долара на акция, за да я поеме. През 2007 г. тя се търгуваше за цели 170 долара на акция.
Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan, организира сделката, след като борбите на хедж фондовете на Bear Stearns подкопаха доверието в инвестиционната банка.

Fannie Mae и Freddie Mac
Две седмици преди фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г. властите се съгласиха да спасят Fannie Mae и Freddie Mac, спонсорирани от правителството компании, изиграли решаваща роля във финансирането на жилищните заеми в САЩ.
Министерството на финансите на САЩ предложи на всеки от тях до 200 млрд. долара капиталова подкрепа в замяна на варианти от над 79,9% от обикновените акции заедно с някои привилегировани акции.
Fannie Mae и Freddie Mac от обща стойност в размер на 138 млрд. долара до под 4 млрд. долара сега.

Merrill Lynch & Co.
Bank of America се съгласи да придобие Merrill Lynch & Co. за около 50 млрд. долара, след като кредитната криза жертва една от най-старите финансови компании в Америка. Merrill Lynch беше ударен от няколко милиарда долара загуби и отписвания от ценни книжа заради високорискови ипотеки. Офертата на BofA беше със 70% под пиковата цена на акциите от 2007 г.
Lehman Brothers
Поразен от последиците от срива на жилищния сектор, Lehman Brothers се слави с провала да осигури спасяване или поглъщане. Вместо това, през септември 2008 г. подаде молба за фалит, заличавайки акционерите и предизвиквайки шок в целия свят, както и начало на финансовата криза.

AIG
Отново същия месец правителството на САЩ пое контрола над American International Group със спасителна програма от 85 млрд. долара, за да избегне фалита на най-големия застраховател в страната. AIG се разпадна, след като гарантира ценни книжа с фиксиран доход, засегнати от колапса на жилищния сектор.
Long-Term Capital Management
Хедж фондът Long-Term Capital Management почти се срина, преди Федералният резерв да организира спасяване на банките през 1998 г. Хедж фондът беше сринат от залози, които се превърнаха в катастрофални, след като пазарите бяха разтърсени от финансовата криза в Русия през същата година. LTCM беше частна фирма, управляваща активи на над 100 млрд. долара, преди в крайна сметка да затвори през 2000 г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Колапсът на Signature Bank е третият най-голям банков фалит в САЩ
JPMorgan с мрачна прогноза за банковата криза
Съдбата на Credit Suisse: Deutsche Bank следващата ли е?

Ще споделят ли най-големите европейски банки съдбата на Credit Suisse?