Швейцарската национална банка: Ако не беше придобита от UBS, Credit Suisse щеше да фалира

Ако спасителната операция на държавата за поглъщане на Credit Suisse от UBS не се беше осъществила, щеше да има „много, много вероятна финансова криза, която щеше да засегне швейцарската система, швейцарската икономика и, разбира се, световната икономика“. Това заяви Мартин Шлегел, зам.-управител на Швейцарската централна банка (SNB), в интервю за телевизия SRF, излъчено в понеделник, като по думите му „тогава CS щеше да изпадне в неплатежоспособност“.
Въпреки това „всяка дума“ от изявлението на SNB и финансовия регулатор Finma преди обявяването на поглъщането, удостоверяващо, че Credit Suisse отговаря на изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно важните банки, „все още е вярна“, пояснява централният банкер. По думите му регулаторите ежедневно се запознават със ситуацията в Credit Suisse, но не могат да я коментират публично. „Банката е много голяма. Но трябва да се разгледа бизнес моделът на банката. Управлението на благосъстоянието не е високорисков бизнес“, посочва Шлегел. Швeйцapcĸaтa национална бaнĸa щe пoмoгнe нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе с милиарди
Договореното сливане е било най-доброто останало решение тогава, но и „най-доброто решение сред само лоши решения“. За днес е насрочено последното годишно общо събрание в 167-годишната история на швейцарската банка Credit Suisse. Очертават се неприятности с акционерите, тъй като им беше отказано да гласуват за поглъщането.

SNB цели да забави инфлацията
„Затрудненията на Credit Suisse не пречат на SNB да се бори с инфлацията“, добави Шлегел и потвърди готовността на банката за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, за да се ограничи инфлацията. „Нашият мандат е пределно ясен. И това е ценовата стабилност“, подчерта Шлегел.
Той заяви, че централната банка ще направи всичко необходимо да гарантира, че инфлацията ще се върне в целевия диапазон от 0 до 2%. „Ако е необходимо, ще продължим да повишаваме лихвените проценти“, категоричен е Шлегел. В продължение на почти година инфлацията е над този целеви диапазон на SNB. През март тя беше 2,9%, а за цялата година централната банка очаква 2,6%.
Тъй като основният лихвен процент на SNB в момента е 1,5%, по думите на Шлегел нивото на лихвения процент не е високо. „И в момента не виждаме признаци, че това може да застраши финансовата стабилност в Швейцария“, заяви той. Зам.-управителят на SNB също повтори, че централната банка е готова да продава чуждестранна валута от многомилиардните си валутни резерви, за да подкрепи франка. Освен на повишаването на лихвените проценти централната банка разчита за ограничаване на инфлацията и на потискащия ефект на силната национална валута.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Колко струва спасяването на Credit Suisse?

Прокуратурата в Швейцария разследва сливането на UBS и Credit Suisse
Сривът на Credit Suisse разчисти пътя на конкурентите за пазара на облигации