Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

Всеки може да използва малко помощ когато става дума за пари. В търсене на подходящ съвет Reuters задава въпроси на тема лични финанси на някои от най-мощните чатботове в света, базирани на изкуствен интелект.
ChatGPT на компанията OpenAI и Bard на Google доминират новинарските заглавия през последните месеци, изпъквайки с генеративните си възможности и огромната база данни, с която оперират. На практика тези чатботове разполагат с внушителен капацитет, но дали отговорите, които дават, отговорят на високите очаквания?
Дай пример за страхотна бизнес идея?
Предприемачите винаги търсят следващото „голямо нещо”. По тази тема ChatGPT е изненадващо конкретен: „Идея би могла да бъде стартирането на абонаментна услуга за доставка на храна, която обслужва клиенти със специфични диетични нужди или предпочитания, като вегански, безглутенови или нисковъглехидратни диети.”
OpenAI ще плаща до 20 000 долара на потребители за докладване на грешки
От своя страна Bard не се ограничава до една възможност, дори когато е изискано от него да даде една идея, като вместо това възпроизвежда цял списък с предложения. Сред тях попадат разхождане на кучета, преводи, препродажба на уебсайтове и дори работа като „виртуален асистент”.
Кои акции, обещаващи дивидент, се оценяват като най-атрактивни?
След като подчертава, че „не може да предостави персонализирани инвестиционни съвети или да прогнозира представянето на акциите”, ChatGPT посочва книжата на телекомуникационния гигант AT&T. Тяхното по-ниско от средното съотношение цена/печалба, плюс 7,1% дивидентна доходност, изглежда е привлякло вниманието на чатбота.
Google пуска чатбота си Brad, конкурентът на ChatGPT
Междувременно Bard също посочва AT&T, но добавя и акциите на Verizon, Procter & Gamble, 3M и Johnson & Johnson.
Кои акции в растеж се оценяват като най-атрактивни?
ChatGPT посочва книжата на Amazon, като Bard посочва същата компания, но добавяйки и Apple, Tesla и Alphabet, компанията майка на Google (което навярно не е изненадващо).
Дай идея за кариерно поле в растеж?
Според ChatGPT кариера, която обещава развитие е работата с данни и анализи, като конкретизира роли като анализатор данни и инженер машинно обучение.
Китайският технологичен гигант Аlіbаbа пуска своя версия на СhаtGРТ във всичките си продукти
Предложенията на Bard са доста по-всеобхващащи, като включват кариерите на практикуваща медицинска сестра, разработчик на софтуер, мениджър на социални медии или дори монтажист на соларни панели.
Могат ли парите да купят щастие?
Чатботовете няма как да се разминат с този класически въпрос. ChatGPT признава, че парите могат да са фактор за щастлив живот: „Проучванията показват, че до определен момент увеличаването на богатството може да бъде свързано с повишено щастие, тъй като може да осигури достъп до основни нужди като храна, подслон и здравеопазване, както и възможности за образование и изживявания.”
Развитието на изкуствения интелект може да засегне над 300 млн. работни места по света
От своя страна обаче Bard е доста по-иделистичен в отговора си, посочвайки, че парите не могат да ни донесат удовлетворението, което търсим.
Сами по себе си парите не могат да купят щастие“, посочва чатботът. „Щастието е състояние на ума, което идва отвътре. Не е нещо, което може да се купи или продаде.”