Русия готви пилотно въвеждане на цифровата рубла

Цифровата рубла ще бъде предложена на всички, след като бъде тествана сред тесен кръг реални клиенти. Това заяви в Държавната дума на Русия управителката на централната банка Елвира Набиулина, цитирана от ТАСС.
„Готови сме да пристъпим към пилотно въвеждане на цифровата рубла, към провеждане на истински операции с истински пари. Засега става дума за неголеми суми и малко на брой клиенти, след което ще може да предложим цифровата рубла на всеки“, заяви Набиулина.

По думите ѝ цифровата рубла е третата форма на пари, която ще бъде в обращение успоредно с наличните и безналичните средства, и всеки потребител сам ще реши коя форма да използва. „Всеки, който не може или не иска да ползва новите технологии, не трябва да бъде дискриминиран. Ще продължим да развиваме и наличното платежно обращение“, отбеляза тя.
Руската централна банка представи концепцията за цифровата рубла през октомври 2020 г. Тя ще бъде под формата на уникален цифров код и ще се пази в специален цифров портфейл. Потребителите ще могат да обменят въпросния код и така ще осъществяват парични трансфери.
Междувременно рублата продължи да пада на валутния пазар и се доближи до границата от 82 рубли за долар.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Русия пуска дигиталната рубла още през 2024 г.?
Банките в Русия вече превеждат пари в цифрови рубли
Русия подготвя тотална забрана на криптовалутите