Енергийният министър каза ще заработи ли скоро ПАВЕЦ „Чаира“

Скоро ПАВЕЦ „Чаира“ няма да заработи, тъй като щетите по оборудването са значителни и ремонтът изисква много време. Това заяви пред журналисти в електроцентралата служебният министър на енергетиката Росен Христов, който днес направи посещение, за да обсъди с ръководството на Националната електрическа компания състоянието на съоръжението и бъдещите стъпки за пускането му отново в експлоатация. Единият агрегат на централата дефектира при пуск след ремонт в началото на 2022 г.
Министърът отбеляза, че досега са направени различни анализи както от български, така и от международни експерти, които да установят текущото състояние. Заключенията им показват умора на метала на всички 4 хидроагрегата, предаде БТА.

„След днешния анализ концепцията е да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, като паралелно върви и подготовка на мащабен ремонт на другите два“, уточни министър Росен Христов.
Енергийният министър заяви, че до 2 седмици експерти на Toshiba ще посетят централата и ще дадат по-конкретни мнения. Toshiba е компанията, основно участвала в изграждането на съоръженията на ПАВЕЦ „Чаира“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
ДСБ: ПАВЕЦ „Чаира“ може да излезе от строя във всеки момент