Все повече компании по света не могат да посрещат задълженията си

Все повече компании по света изпадат в дефолт по задълженията си, като броят на бизнесите, които не са посрещнали плащания по дълга си, е на най-високото ниво от края на 2020 година.
През първите три месеца на тази година 33 корпорации, които получават кредитен рейтинг от Moody’s, са изпаднали в дефолт по дълга си. Това е най-високото ниво от последното тримесечие на 2020 година, когато компаниите, банкрутирали по дълга си, са възлизали на 47 броя, предава CNN. Причината през 2020 година се дължеше на COVID-19 пандемията и последвалите рестрикции и ограничения, навредили сериозно на бизнесите по света.
Близо половината или 15 компании в списъка от първото тримесечие на тази година са изпаднали в дефолт през последния месец – отново най-високото ниво от декември 2020 година насам.
Банкрутиралите фирми включват Silicon Valley Bank, която се срина през март, нейната компания майка SVB Financial Group, както и другата сринала се американска банка Signature Bank.
Сривът на двете финансови институции през миналия месец предизвика паника сред инвеститорите и потребителите на щатските регионални банки, хвърляйки сянка върху доверието в глобалната банкова система.
Историята: Как Credit Suisse се развиваше в продължение на 167 години?
„Въпреки че дефолтите във финансовия сектор заслужаваха внимание, повечето неизпълнения по задължения през миналия месец продължават да са в нефинансовите сектори.”, посочват от кредитната агенция Moody’s, отбелязвайки, че щатската компания за излъчване спортни събития Diamond Sports Group е публикувала най-големият дефолт в доларово изражение.
Бизнеси под натиск
Много бизнеси бяха ударени тежко през последната година от покачващите се лихвени проценти, високите цени на енергията и влошаването на перспективите пред глобалния икономически растеж.
Броят на компаниите, изпаднали в несъстоятелност във Великобритания през миналия месец изпреварва сериозно нивата, наблюдавани по време на пандемията, когато правителствената подкрепа помагаше на фирмите да останат над повърхността.
Космически колапс: Компанията Virgin Orbit на Ричард Брансън фалира
Броят на компаниите в несъстоятелност във Великобритания нараства с 16% през март спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на британската Служба по несъстоятелност.
Като сигнал за по-затегнатата среда за корпоративния дълг, инвеститорите обърнаха гръб на бизнес облигациите през миналата година. Така например, борсово търгувания фонд (ETF) на iShares, който следи облигациите, издадени от компании с инвестиционен кредитен рейтинг (с висок кредитен рейтинг), записа отстъпление от 20% през 2022 година. Оттогава до сега е нараснал със скромните 3%.
Предстоят още повече фалити?
Moody’s очаква, че комбинацията от по-високи разходи за кредит и забавящ се глобален растеж ще увеличи дефолтите по корпоративен дълг със спекулативен рейтинг до 4.6% до края на тази година, спрямо 2.9% през март.
Дългът с такъв рейтинг представлява корпоративни облигации от по-рисков вид, също така наричани “junk” или „боклук”. Дългови ценни книжа с тази оценка обикновено носят голям риск, предполагайки висока вероятност емитентът да изпадне в неплатежоспособност по тях.
Колапсът на Signature Bank е третият най-голям банков фалит в САЩ
До края на първото тримесечие на следващата година, глобалният процент на неизпълнение по този вид дълг вероятно ще се покачи до 4.9%, посочват от Moody’s. Това е далеч по-високо ниво от дългосрочното средно равнище от 4.1%.
Кредитната агенция S&P Global посочи през миналия месец, че очаква дефолт по 4% от корпоративния дълг със спекулативна оценка в САЩ до края на 2023 година, което е ръст спрямо 1.7% към края на 2022 година, тъй като „растежът се забавя, приходите изостават, натискът върху разходите продължава и строгите финансови условия ограничават достъпа до капитал”.
Moody’s преразглежда кредитния рейтинг на шест американски банки, понижи оценката на Signature Bank до ниво джънк
Еди от най-уязвимите сектори е този на търговските недвижимите имоти. Рязък спад в стойността на офис сградите в САЩ през миналата година в резултат на масовата работа от вкъщи, оставила офисите празни, може да предизвика дефолт по заемите на някои строителни компании, което от своя страна ще доведе до загуби за някои банки.