Цената на газа през май вече е факт, по-ниска е

С 21% по-евтин е природният газ в България от 1 май. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за май в размер на 77,55 лв./MWh, без добавките за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на своите клиенти, съобщават от КЕВР.
Цената за април беше в размер на 98,16 лв./MWh. Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление. „Намалението ще се отрази пряко върху всички ползватели на синьо гориво и особено върху топлофикационните дружества, при които 70% от цената се формира от природния газ“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, цитиран от БГНЕС.
Интересното е, че 62,65% от необходимото за България количество газ идва от Азербайджан. Публично се знае, че оттам идват 1 млрд. кубични метра, а през 2022 година се говореше, че това покрива малко над една трета от потреблението в България.
След организиране на тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил за май два договора с търговци от региона за доставка на втечнен природен газ (ВПГ). Договорите са сключени по показатели минимална доставна цена и предложен начин на плащане.
ОЩЕ: Очаква се природният газ през месец май да поевтинее