Москва обяви, че имало опит за атака срещу Кремъл с дронове

Кремъл съобщи, че е бил атакуван от два безпилотни самолета снощи, и добавя, че смята това за „планирана терористична атака“ и опит за убийство на президента Владимир Путин, издирван за военни престъпления от трибунала в Хага, съобщава Bloomberg. През нощта срещу 3 май два безпилотни летателни апарата са се опитали да ударят президентската резиденция в Кремъл, обяви пресслужбата на руския президент. Държавният глава Владимир Путин не е бил ранен, предава и „Интерфакс“.
Безпилотните летателни апарати са извадени от строя от руските военни и специални служби. Никой не е пострадал от падането им и разпръснатите на територията на Кремъл отломки, няма и материални щети, посочват от Кремъл. Инцидентът не се е отразил и на работния график на президента.
Кремъл не предостави никакви доказателства за нападението, а Украйна не е коментирала темата.
Видео в Telegram обаче показа един от дроновете, който се взривява буквално на покрива на Кремъл, където се намира руското знаме. На видеото се вижда, че в този момент има хора, които се качват по стълба нагоре по купола, но не изглежда да са пострадали.
 

Drone attack against Kremlin pic.twitter.com/7SdpFad2Li
— actualno.com (@ActualnoCom) May 3, 2023

 
Малко преди да бъде публикувано изявлението на Кремъл, московските градски власти издадоха заповед, която забранява използването на безпилотни самолети в столицата, предаде държавната информационна служба ТАСС.
Но дори наистина никой да не е пострадал, инцидентът е най-сериозният удар по Русия и държавността ѝ от началото на войната в Украйна. Досега Киев атакува успешно Керченския мост, като предизвика сериозни щети, а диверсионни групи са атакували редица цели на територията на Русия.
Едва днес руската тайна служба ФСБ съобщи, че е арестувала няколко членове на украинска диверсионна мрежа на анексирания от Русия Кримски полуостров. „Агентурната мрежа на украинското военно разузнаване“ е „планирала „поредица от големи саботажи и терористични атаки в Крим“, каза ФСБ в изявление.
Съобщава се, че са арестувани 7 души и са иззети взривни устройства и детонатори. Твърди се, че компонентите са били контрабандно внесени от България през Турция и Грузия в Русия. Наред с други неща се твърди, че групата е смятала да убие високопоставени политици, както и назначения от Москва губернатор на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. „Няма никакво съмнение, че поръчителите са базирани в Киев“, заяви губернаторът на Крим Сергей Аксьонов в своя канал в Telegram.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна
Кремъл засилва натиска за наемане на войници, дължи им заплати
След взрива на Кримския мост: Рублата се срина