Среща на високо ниво за „зърнената сделка“ ще се проведе в Истанбул

Планира се утре и в четвъртък в Истанбул да се проведе среща на високо равнище в четиристранен формат относно зърнената сделка. Това съобщи предаде ТАСС, като се позова на руския заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин.
„Имаме насрочена среща на високо равнище в четиристранен формат в Истанбул утре и вдругиден“, каза високопоставеният руски дипломат.
Почти 30 млн. тона украинска продукция са изнесени по зърнения коридор
Москва многократно е заявявала, че няма да продължи срока на действие на сделката, която позволява износ на зърно от украински пристанища, след изтичането му на 18 май, освен ако не бъде изпълнен списък с искания за премахване на пречките пред износа на зърно и торове от Русия, посочва Ройтерс.
Руското външно министерство посочи, че по-нататъшното решение за удължаване на срока на сделката ще зависи от присъединяването на Росселхозбанк към системата за международни разплащания СУИФТ, възобновяването на доставките на селскостопанска техника, резервни части и сервизно обслужване, премахването на ограниченията върху застраховането и презастраховането, отмяната на забраната за достъп до пристанищата, възобновяването на експлоатацията на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, както и деблокирането на чуждестранните активи и сметки на руски компании, свързани с производството и преработката на храни и торове.