Държавната компания на Азербайджан получи лиценз за търговия с природен газ

Комисията за енергийно и водно регулиране издаде лиценз на държавната компания на Азербайджан СОКАР за търговия с природен газ. Срокът на лицензията е 10 години.
Преди дни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че няма пречки СОКАР да получи искания лиценз и отбеляза, че това ще засили позициите на България като страна, която става изходна за доставката на природен газ за други страни в региона.
Искането за издаване на лиценз бе подадено на 4 май не от самата СОКАР, а от нейно дъщерно дружество – СОКАР Трейдинг Газ енд Пауър САРЛ. В заявлението си то посочва, че навлизането му на българския пазар на природен газ е част от общото стратегическо бизнес развитие на компанията с цел разширяване на дейностите в страни от ЕС, като има интерес към „всеки всеки сегмент от пазара на едро“, както и към дългосрочни и стратегически проекти.
Още: Азербайджанската държавна газова компания иска да се конкурира с „Булгаргаз“
Към заявлението на СОКАР за лицензиране е приложен и 5-годишен бизнесплан (за 2023 – 2027 г.), според който компанията възнамерява да развива следните дейности: физически и виртуален поток и обратен поток по два стратегически коридора – Германия-Източна Европа и Италия-България, покупка, съхранение и транспорт на природен газ, договаряне на средносрочен гъвкав договор, трансгранична и спотова търговия.
СОКАР има дългосрочен договор с „Булгараз“, по който доставя за страната ни годишно близо един милиард кубически метра синьо гориво.