Имущество за десетки милиарди евро на руски олигарси е запорирано в ЕС

Досега в ЕС е запорирано руско имущество за 24,1 млрд. евро на лица, засегнати от европейските санкции, обяви говорител на ЕК. По думите му продължават преговорите между страните от ЕС как да се постъпи с това имущество, защото пред отнемането му има правни пречки. Той отбеляза, че се предвижда имуществото на Руската централна банка да се използва за придобиването на печалба.
Санкциите на ЕС заради войната в Украйна предвиждат запор, но не и пряко отнемане на руско имущество заради липсата на съответното европейско законодателство. „ЕК предложи заобикалянето на санкциите да е европейско престъпление, преговорите по въпроса напредват“, заяви говорителят.

Освен това по думите му ЕС насърчава Грузия, която очаква да стане кандидат за присъединяване към Общността, да спазва европейските санкции, които забраняват полети от, до и над Русия. По неговите думи се очаква грузинските власти да следят за опити за заобикаляне на санкциите и да не допускат несигурни руски самолети в своето въздушно пространство.
„Заради наложените на Русия санкции, 95% от използваните от страната граждански самолети не преминават задължителната поддръжка“, поясни говорителят и добави, че грузинските граждани преценяват дали да се възползват от отпадането на визите за пътуване до Русия.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
ЕС лиши руските олигарси от десетки милиарди. Ще ги даде ли на Украйна?
Най-тежките санкции в историята: На Острова блокираха руски активи за десетки милиарди
Чешки милиардер купи къщата на руски олигарх в центъра на Париж за 21,5 млн. евро