Германски автомобилостроители призоваха за предоговаряне на сделката за Brexit

Асоциацията на мощната германска автомобилна промишленост призова ЕС и Великобритания да отложат прилагането на приетите след Brexit правила, които, според нея, ще навредят на прехода към електрически превозни средства, предаде Reuters. Тя подкрепи базираните във Великобритания автомобилостроители, които призоваха за същото.
Според споразумението, сключено след като Великобритания напусна ЕС, 45% от стойността на електрическо превозно средство, продадено в ЕС, трябва да идва от Великобритания или от ЕС от 2024 г., за да се избегнат мита.
Проблемът е, че пакетът батерии може да покрие до половината от разходите за ново превозно средство, а Европа още не е развила достатъчно голяма собствена индустрия за батерии и е малко вероятно да успее до края на 2023 г., обяви в комюнике Германската асоциация на автомобилна индустрия (VDA).

Митата, както за износа, така и за вноса от и до Великобритания биха били „значителен недостатък за европейската автомобилна промишленост по отношение на азиатските конкуренти на толкова важния британски пазар“.
Те биха представлявали също „опасност за развитието на електрическата мобилност“, тъй като ще навредят на цялата верига за доставки и върху производителите на батерии. Така Европа ще изостане допълнително като място за производство.
„Това ще спре трансформацията“, обяви лобистката група.
По-рано Stellantis предупреди, че ще затвори британските си автомобилни заводи, ако въпросът не бъде уреден, което ще доведе до загубата на хиляди работни места.
Великобритания обяви вчера, че вече води разговори с Брюксел по въпроса. „Надяваме се да можем да постигнем решение с ЕС по тази тема“, заяви вчера пред медиите говорител на британския премиер Риши Сунак.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Още една автомобилна компания иска предоговаряне на сделката за Brexit
Брекзит задълбочава кризата в британската търговия с ЕС

Какво мислеха, какво стана: Нито работници, нито високи заплати на Острова след Brexit