ЕК разполага с още над 200 млн. евро до края на годината за земеделците, засегнати от вноса от Украйна

Европейската комисия обяви, че за тази година средствата, с които може да подкрепи земеделците в ЕС, засегнати от пазарни смущения, са 450 млн. евро. Досега вече около половината от сумата е изразходвана, включително в помощ за земеделците от 5 държави от ЕС, пострадали от вноса от Украйна, отбеляза говорител на ЕК на пресконференци.

По думите му от тези 5 страни, сред които е и България, още само Унгария не е премахнала едностранните мерки срещу украинския внос, за да се премине към изплащането на предвидените 100 млн. евро обезщетение. Готови сме да осигурим допълнителни средства, но засега е рано да се каже как ще използваме оставащите суми, поясни говорителят.
Разчетите на ЕК, представени в началото на май, предвиждат България да получи 9,77 млн. евро обезщетение. Унгария следва да получи 15,93 млн. евро, Полша – 39,33 млн. евро, Румъния – 29,73 млн. евро, Словакия – 5,24 млн. евро. ЕК предложи тези страни да осигурят средства и от своите бюджети като държавна помощ за земеделците, равняваща се на 200% от европейската помощ. В началото на годината ЕС осигури за българските земеделци над 16 млн. евро обезщетения заради вноса от Украйна.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
От днес: Нови помощи за земеделците заради войната в Украйна
Изплащат държавните помощи на фермери заради войната

ЕК дава 109 млн. евро на българските фермери
ЕК готви нова помощ за земеделците, засегнати от вноса от Украйна