Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще сложи край на Google Search и Amazon

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс смята, че бъдещата топ компания за изкуствен интелект вероятно ще е създала личен дигитален агент, който може да изпълнява определени задачи за хората, пише CNBC.
Технологията ще бъде толкова дълбока, че е много вероятно коренно да промени потребителското поведение. „Който и да спечели личния агент, това е голямото нещо, защото никога повече няма да влезете в търсачка, никога няма да се насочите към сайт за продуктивност, никога повече няма да отидете в Amazon“, заяви той.
Този все още неразработен асистент с изкуствен интелект ще има способността да разбира нуждите и навиците на човека и ще му помага да „чете нещата, които вие нямате време да четете“, заяви Гейтс на събитие на Goldman Sachs и SV Angel в Сан Франциско, посветено на изкуствения интелект. Бил Гейтс посочи ново откритие, което ще промени света

Според Гейтс има 50 на 50 шанс този бъдещ победител в изкуствения интелект да бъде или стартъп, или технологичен гигант.
„Ще съм разочарован, ако Microsoft не влезе в тази ниша. Но съм впечатлен от редица стартъпи, включитено Inflection“, отбелязва той, като визира Inflection.AI, съоснован от бившия директор на DeepMind Мустафа Сюлейман.
„Ще отнеме известно време докато този мощен бъдещ дигитален агент стане готов за масово ползване. Дотогава компаниите ще продължат да интегрират т.нар. генеративния изкуствен интелект, подобен на ChatGPT на OpenAI, в собствените си продукти“, коментира Бил Гейтс.
Гейтс коментира и здравните си усилия, свързани с работата на Bill & Melinda Gates Foundation, като посочва, че изкуственият интелект ще ускори иновациите в областта и ще доведе до по-напреднала разработка на лекарства.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Бил Гейтс каза мнението си за атомната енергетика
Бивш директор в Microsoft: Никога няма да забравя тези три урока, които научих от Бил Гейтс
Бил Гейтс: Не бива да се отказваме от ядрената енергия