Бивш икономически министър: Възможно е България да има повече газ от Азербайджан

Ако изследванията, че в българските води на Черно море има огромно количество природен газ, се окажат автентични, можем да станем по-голям износител от Азербайджан. Това заяви бившият икономически министър Трайчо Трайков в ефира на NOVA.
Той коментира, че данните за 13 млрд. куб. метра от горивото могат да бъдат добивани в период за 10 години, са гарантирани само от компаниите, които правят изследванията. Трайков обаче призна, че не е виждал изследванията и не може да даде сигурна прогноза.
„Ако тези данни са реални, това би било положително за българската икономика“, отбеляза енергийният експерт Мартин Владимиров.

Той обаче подчерта, че е по-скептичен в прогнозата си. По думите му двете компании явно търсят трети инвеститор в добива на газ в Черно море, което е знак, че те самите се колебаят.
Владимиров допълни, че цената на газа ще бъде основния въпрос за използването на находищата в български териториални води. „Потреблението на природен газ в Европа намалява. Ако цената не е достатъчно висока, компаниите могат просто да се откажат да добиват от морето“, обясни експертът.
Владимиров добави, че ако държавата реши, че иска да е инвеститор в добива на газ, е по-добре да се включи сега в процеса, защото инвестицията не е голяма.
Трайков също се съгласи с това. И обясни, че по времето, когато е бил министър, са започнали процедурите за изследване и използване на газовите находища в Черно море. „Знам какво е да имаш и какво е да нямаш участие в този процес“, отбеляза той.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Турция изгражда газопровод за пренос на газ от находище в Черно море
Турция разкри кога започва да добива газ от Черно море
Турция влага 10 млрд. долара, за да вади газ от Черно море