МАЕ: Световното потребление на въглища достига невиждани стойности през 2022 г.

Потреблението на въглища в глобален план е достигнало рекордни нива през 2022 г. и ще се задържи на подобно високо ниво и тази година, тъй като силното търсене в Азия надвишава спада на консумацията в Европа и САЩ, сочат най-новите данни, обявени днес от Международната агенция по енергията, цитирано от Reuters и БТА.
През 2022 г. употребата на въглища е нараснала с 3,3% до 8,2 млрд. тона, сочат данните на МАЕ.
„През тази и следващата година лекият спад при ползването на въглища за генериране на електричество ще бъде компенсиран от сериозен растеж при употребата им в промишленото производство“, посочва агенцията.

През първата половина на 2023 г. търсенето на въглища спада с 24% в САЩ и с 16% в Европа, но расте с по 5% в Китай и Индия, двете страни, най-големи потребители на въглища в световен мащаб.
През 2023 г. Китай и Индия ще са отговорни за около 70% от потребените въглища в света, а САЩ и ЕС – едва 10%, според доклада.
„Въглищата са най-големият източник на въглеродни емисии от енергийния сектор и в САЩ и ЕС ръстът на зелената енергетика поставя потреблението на въглища в структурен упадък. Търсенето в Азия обаче остава високо, въпреки че много страни развиват и възобновяемата си енергетика“, заяви директорът за енергийните пазари и сигурността в МАЕ Кейсуке Садамори.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Китай внася рекордни количества петрол и въглища от Русия на фона на продължаващата война
Светът се отдалечава от климатичните цели: Емисиите на парникови газове нарастват
Крачка назад: Предлагат удължаване на субсидиите за ТЕЦ-овете на въглища