Компенсации за цените на газа за домакинствата искат от „Продължаваме промяната“

„Продължаваме промяната“ предлага механизъм за компенсиране на битовите клиенти на природен газ. Това се налагало заради неуспеха на министерството на енергетиката да продължи политиката за поддържане на цените на природния газ за битовите потребители, по-ниски от средните на европейските енергийни борси, както е видно от последното решение на КЕВР. Рязко поскъпване на газа през януари
Идеята на партията е правителството да бъде задължено да въведе механизъм за компенсации на базата на количествата потребен природен газ за съответния месец с фиксирана сума на един MWh. Размерът да се изчислява като 50% от разликата между цена на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първо тримесечие на 2023 г. в размер на 122,58 лв./MWh, като в сумите не е включен ДДС. България е сред страните в ЕС с най-голям скок в цената на газа
Внесеният проект на решение в полза на битовите потребители ще помогне на хората да се справят с трудностите, пред които са изправени заради в пъти по-високите сметки за природен газ, оттам и за топлинна енергия, особено в разгара на зимния сезон. Мярката е в синхрон с европейските мерки в подкрепа на потребителите за справяне с растящите цени, както и с мерките от времето на последното редовно правителство. България е първа по енергийна бедност в Европейския съюз
Изслушване на енергийния министър за газа

От партията на Кирил Петков и Асен Василев са недоволни, че не е допуснато предложеното от тях изслушване на министъра на енергетиката в парламента заради съмненията, че се прави опит за връщане на доставките на газ от „Газпром“. До Нова година: България си осигурява нов източник на природен газ
„За нас е необяснимо отхвърлянето на искането ни за изслушване на министър Христов, когато то цели изясняване на параметрите, обхвата, условията и целите на 13-годишното газово споразумение с турската компания „Боташ“, сключено от „Булгаргаз“, вместо от системния газов оператор „Булгартрансгаз“, което касае стратегическа за националната ни сигурност област.“, посочат от „Промяната“.
И добавят, че все още очакват от министър Христов и информация за сключени договори за доставка на природен газ от служебното правителство в периода 02.08.22 – 03.01.22 г. – контрагенти, количества, тръжни процедури и цени.
Нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“

Партията ще внесе и решение за проучване на възможностите за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
Формацията твърдо подкрепя идеята за либерализиране на ядрената енергетика и предлага ядрените мощности да се избират на конкурентен принцип, съобразен и със санкциите срещу Русия. „Продължаваме промяната“ е против вземането на решение за конкретен доставчик без анализ на икономическия ефект и съпоставката на условията от различи доставчици.
Затова проекът на решение задължава министерството на енергетиката да възложи на „Българския енергиен холдинг“ да разговаря с всички потенциални производители и доставчици на ядрено оборудване за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
В срок от 4 месеца от приемане на решението, Министерският съвет ще трябва да внесе в парламента предложение за избор на технология и конкретен доставчик.
Партията на Кирил Петков и Асен Василев ще настояваме правителството и министерството на енергетиката да възложат на БЕХ да проведе и разговори с производители и доставчици на малки модулни реактори (ММР), като целта е да се проучат всички възможности и да се избере най-конкурентното решение за изграждане на нова енергийна ядрена мощност в България.