Вдигат минималната заплата в Гърция. Колко е там и колко е у нас?

На фона на нарастващите цени Гърция планира да увеличи минималната работна заплата в първите две седмици на март, съобщава вестник Kathimerini. Гърция вдига минималната заплата въпреки кризата
Правителството проучва перспективата за повишаване на минималната заплата от сегашните 713 евро до 780 евро на месец заради нарастващата инфлация. Очаква се решението да бъде взето в първите две седмици на март, в разгара на предизборния период.
Вече все по-често се говори за възстановяване на минималната заплата до нивата от преди меморандума – 751 евро. Икономическото министерство на Гърция обсъжда възможността за ръст на минималната работна заплата дори с 9-9,5%, за да покрие загубата на доходите на около 650 000 работещи в частния сектор, заради увеличението на индекса на потребителските цени. Гърция се готви да намали ДДС за основни храни
С колко ще се повиши минималната заплата
В момента предвид афиширането на управляващите на „нуждите и на обществото, и на бизнеса“, сценарият е минималната работна заплата да се вдигне с поне 7,75-8%, колкото ще се повишат и пенсиите. Това води до нова минимална заплата между 768 и 770 евро (ръст с 55-57 евро). Гърция вдига минималната заплата, дава ваучери за гориво

Държавните служители говорят за „изненади“ по отношение на размера на новата минимална заплата, а експертите дори прогнозират възможно увеличение, близко до нивото на инфлацията – до 9,5%. Това означава, че новата минимална заплата ще се увеличи с 67 евро до 780 евро на месец.
Окончателното решение ще бъде взето от министъра на труда Костис Хацидакис в първите 10 дни на март, след одобрение от кабинета. „Увеличението ще бъде справедливо, ще бъде значително, но няма да е увеличение, което ще създаде проблеми за конкурентоспособността на бизнеса на пазара и в крайна сметка за самите работници“, подчерта Хацидакис.
Увеличение на заплатите с 8-9% е нормално за еврозоната и няма опасност да влоши инвестиционния рейтинг на Гърция, тъй като ще се приеме като нещо очаквано от финансовите пазари.
Гръцката опозиция обаче иска по-сериозно повишение. Основната опозиционна партия СИРИЗА настоява за незабавно увеличение на минималната заплата до 800 евро и и приемане на механизъм за индексиране на заплатите спрямо цените. Така за настоящата година при инфлация от 10% минималната заплата ще стане 880 евро.
С увеличението на минималната работна заплата в южната ни съседка, стойността на заплащането ще се доближи до това у нас с разликата, че в страната ни то е в лева, докато в Гърция е в евро. Минимална заплата у нас и на Балканите: Колко е и за какво стига?
Припомняме, че на последното си заседание за годината МС реши размерът на минималната месечна работна заплата от 1 януари 2023 г. да стане 780 лева, за да компенсира нарастващата инфлация в страната. Преди това минималната заплата беше 710 лв. Окончателно: Вдигат минималната заплата от 1 януари
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Гърция сваля данъци и вдига пенсии, за да се бори с кризата
Гърция вдига двойно енергийната помощ за потребителите на газ