Компанията „Дънди Прешъс Металс“ увеличи добива на злато в Челопеч

Канадската златодобивна компания „Дънди Прешъс Металс“ (Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ) съобщи, че е подобрила производствените си резултати в една от мините си в България в началото на 2023 г. С малко над 1% търговското предприятие увеличи добива в Челопеч.
2022 г. е била „предизвикателна“, но от компанията споделят, че не отчитат значителен ефект от енергийната криза и войната в Украйна.
Въпреки по-скромното производство на злато в другата мина – „Ада тепе“, прогнозите за 2023 г. са „обнадеждаващи“. Според главния изпълнителен директор Дейвид Рей изминалата година е била силна, благодарение на „стабилното производство на злато“.

Най-силно за 2022 г. за „Ада тепе“ е било последното тримесечие на миналата година c произведени близо 28 100 унции злато, или около 1/3 от златната годишна продукция. Компанията очаква условията през настоящата година да са благоприятна и нивата на произведено злато да бъдат по-високи и в тази мина.
Според изчисленията тази година продукцията от мината в Крумовград е с 29% по-малко на годишно равнище. Общо за 2022 г. от нея са излезли 94 000 унции злато – към горния край на годишните производствени насоки.
През за периода октомври-декември 2022 г. мината в Челопеч е произвела близо 45 300 унции злато и 7,4 млн. паунда мед. А за цялата 2022 г. количеството е около 179 100 злато и 30,8 млн. паунда мед.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Асен Василев вдига драстично концесиите за злато и мед
Турция с рекорден добив на злато
Търсят злато под пустинята Сахара