Съоснователят на Twitter Джак Дорси пуска Bluesky – конкуркент на платформата

Съоснователят на Twitter Джак Дорси пуска конкурент на платформата, която в момента е собственост на Илон Мъск. Дорси представи своята алтернатива, която нарича Bluesky Social, съобщава Engadget.
Засега платформата е в затворена бета и е достъпна само през App Store на Apple. Затворена бета означава, че версията е пробна и достъпна само с покани, като желаещите да я пробват могат да се запишат в списък.
Bluesky много прилича на Twitter, но все пак има и някои основни разлики. Една от тях е категорията What’s Up, която показва последните публикации от профилите, които потребителят следи.

Създаването на публикация също ще е по-лесно. Потребителите ще могат да следят и търсят профили почти като в Twitter.
Bluesky е проект на Дорси от 2019 г. Платформата дори започна разработка с финансиране от Twitter, като идеята беше да е по-отворена алтернатива на Twitter. През 2021 г. тя се отделя от Twitter и става самостоятелна компания.
Концепцията на Bluesky е да бъде напълно свободна, без да зависи от корпорации и институции. Само авторите на съдържанието трябва да могат да го изтрият, предаде „Вести“.
Bluesky е един от многото конкуренти на Twitter. Друг по-известен такъв е Mastodon, като всички се опитват да привлекат вниманието на разочарованите от Мъск потребители. Засега обаче нито един от тях няма популярността на Twitter.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Напуска eдин от създателите на Twitter
Ключова услуга в Twitter, достъпна за всички, става платена
Мъск може да направи Twitter изцяло платен