Аржентина създава индустрия за производство и износ на канабис

Аржентина е напът да създаде нов производствен сектор – легално производство и износ на канабис, съобщава Reuters
През януари Буенос Айрес създаде Агенция по канабиса, която вече управлява над 50 проекта, свързани с изследването и развитието на растението, като целта е скоро да излезе на пазара. „Секторът има огромен потенциал“, посочва Габриел Хименес, директор на създадената преди два месеца агенция.
Проектите, управлявани от агенцията, са из цялата страна – Cannava е в провинция Хухуй, Agrogenetica Riojana – в Ла Риоха, Biofabrica – в Мисионес, а Medicinal Cannabis – в Сан Хуан.

Аржентина цели да създаде вътрешен пазар на канабис с медицински цели и да започне да го изнася. Страната разрешава ползването на растението във фармацията и разпореди на застрахователите да покриват рецепти за лекарства на основата на марихуана. Ползването ѝ без медицинско основание обаче остава забранено.
Властите в Буенос Айрес се надяват до 2025 г. секторът да създаде 10 000 преки работни места, да генерира 500 млн. долара от вътрешния пазар и още 50 млн. долара от износ, според правителствен доклад.
Латиноамериканските държави постепенно отпускат правилата за отглеждане, разпространение и използване на канабис, посочва Reuters. През 2013 г. Уругвай стана първата страна, легализирала марихуаната, а наскоро Парагвай представи законодателство за узаконяване на употребата ѝ с медицински цели.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Македония бързо разбра, че канабисът не носи лесни пари
Банките в САЩ ще могат да правят бизнес с компании за канабис
Столицата на Австралия легализира марихуаната