Девет страни от ЕС записват икономически спад на тримесечна база в края на 2022 г.

Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз нараства с 3.5% през 2022 година, сочат предварителните сезонно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат.
Повишението конкретно за еврозоната също възлиза на 3.5%. БВП на ЕС забавя растежа спрямо предходната година. За сравнение, през 2021 година икономиката на ЕС нарасна с 5.4%, а увеличението в еврозоната бе 5.3%.
През последното тримесечие на 2022 година БВП на ЕС нараства с 1.7% на годишна база, докато растежът за еврозоната възлиза на 1.8%. През предходното тримесечие годишният растеж бе съответно 2.6% и 2.4%.
Икономиката на еврозоната се свива през последното тримесечие спрямо предходното трето тримесечие с 0.1%, докато за ЕС се отчита нулев растеж на тримесечна база. Еврозоната записва спад на БВП на тримесечна база след отчетен минимален ръст през предходните три тримесечия на 2022 година.
Най-висок ръст на БВП на тримесечна база в ЕС се отчита в Гърция (+1.4%), Малта (+1.2%) и Кипър (+1.2%). От другата страна на монетата са Полша (-2.4%), Естония (-1.6%) и Финландия (-0.6%). Девет страни от ЕС отчитат свиване на икономиката си на тримесечна база в края на 2022 година. Освен горепосочените това са още Швеция (-0.5%), Литва (-0.5%), Унгария (-0.4%), Германия (-0.4%), Чехия (-0.4%) и Италия (-0.1%).

От гледна точка на годишния растеж през последното тримесечие, свиване на икономиката се отчита в три страни от ЕС – Естония (-4.4%), Литва (-0.4%) и Швеция (-0.1%). Естония записва трето поредно тримесечие на годишен спад на БВП, което означава, че страната остава в рецесия, като засега е единствена в ЕС с повече от две последователни тримесечия с годишен спад на БВП. Ако приемем, че можем да говорим за рецесия при две последователни понижения на БВП на тримесечна база, то в тази сметка освен Естония попадат още Чехия, Унгария и Финландия.
Икономическият растеж на България се сви наполовина през 2022 година
На този фон България записва ръст на тримесечна база от 0.6% през последното тримесечие на 2022 година, което нарежа страната ни на осма позиция в ЕС в това отношение. Годишният растеж на БВП на България през последното тримесечие достига 2.8%. Според предварителните данни на Националния статистически институт българската икономика е нараснала с 3.4% през 2022 година.
Изработваме близо 30 лева БВП на час