Cayдитcĸa Apaбия не смята, че OΠEK+ трябва дa yвeличава дoбивa нa пeтpoл дo ĸpaя нa гoдинaтa

Саудитска Арабия не намира за необходимо да преразглежда до края на 2023 г. споразумението за намаляване на добива на петрол, постигнато в рамките на алианса ОПЕК +. Това обяви саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, който е на официално посещение в Лондон.
„Ние винаги казваме, че поддържаме стабилен пазара. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия смята, че пазарът не се нуждае от каквато и да било промяна в обема на добив на петрол преди края на годината“, заяви външния министър, пише Reuters.

На 5 октомври 2022 г. страните, участващи в ОПЕК+, се споразумяха да намалят добива на петрол с 2 млн. барела на денонощие от ноември, а също така удължиха сделката до края на 2023 г. Според правителството на САЩ, решението на ОПЕК+ показа, че Саудитска Арабия съгласува енергийната си политика с Русия.
А генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс отбеляза на енергийната конференция CERAWEEK в Хюстън, САЩ, че организацията е по-загрижена от забавянето на търсенето на петрол в Европа и САЩ на фона на инфлацията, а не от добива на петрол в Русия. Според него сега в Азия е налице феноменално нарастване на търсенето на петрол. „Виждаме разделение на пазара, всъщност на практика има два пазара. Единият – с многообещаващо нарастване на търсенето, другият – със забавяне на търсенето“, добавя Гайс.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
ОПЕК+ вдига добива на нефт – предстои ли спад в цените?
ОПЕК+ вдигна добива с 50% над очакваното, но петролът държи висока цена
Саудитска Арабия вдига добива на петрол заради руското ембарго