Германия отпуска милиарди в помощ на прехода на индустрията към зелена енергия

Германия смята да отпусне на своята промишленост милиарди евро в подкрепа на прехода към по-чисто производство. Това обяви германското министерство на енергетиката, цитирано от Reuters.
Съгласно механизма, наречен „въглеродни договори за (постигане на) разлика (CCD)“, който цели да пренасочи енергоемките производства от фосилни към възобновяеми енергийни източници и водород, компаниите могат да получат субсидии, ако намалят въглеродните емисии от производството си.
„Големи, енергоемки компании, средни и малки предприятия ще могат да се възползват от субсидиите“, посочи германското ведомство. Климатичните промени ще струват на Германия 900 милиарда евро

В процес на разработване е многоетапен модел, който да осигури достъп на промишлеността до евтино електричество, произведено от възобновяеми източници.
За да помогне на частните потребители да преминат към възобновяеми източници, министерството възнамерява да създаде друга програма за милиарди евро, в подкрепа на домакинствата с ниски и средни доходи.
На среща утре се очаква и да бъде одобрено представянето на повече земя за изграждане на фотоволтаични системи и осигуряването на по-лесен достъп до слънчева енергия в имоти под наем.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Стъпка към климатичните цели: Откриха модерно водородно съоръжение

Промените в климата – къде е България?

Рекордни нива на въглеродните емисии за 2022 година