Министър Алексиев: За първи път от 50 години насам в България е изграден жп тунел

От 50 години насам това е първият железопътен тунел, изпълнен в България. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев, който инспектира лот 1 от железопътен участък Елин Пелин – Костенец. Тунелът е с дължина 1 км.
Вицепремиерът добави, че над 200 човека с помощта на над 100 машини са работили година и половина, за да прокопаят тунела.
Министър Христо Алексиев уточни, че се работи и по другите два тунела, чиято дължина е по 6,7 км всеки. Той уточни, че най-тежък е двупътният тунел с дължина 6,7 км. Той трябва да бъде завършен в рамките на 3 години. Очаква се целият обект да приключи 2026 – началото на 2027 г.

От Министерство на транспорта припомнят, че железопътният участък Елин Пелин – Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Средствата се осигуряват от Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Проектът обхваща двоен жп тунел с дължина почти 7 км, какъвто досега не е имало в България. Ще бъдат изградени десетки съоръжения, сред които два тунела с по две тръби с обща дължина 1,5 км, пътен надлез и подлез, осем моста и естакади, системи за сигнализация и телекомуникация, нова гара Елин Пелин и спирка „Побит камък“. Участъкът между Елин Пелин и Вакарел е най-тежкият и труден за изпълнение от цялото трасе между София и Пловдив.
Изпълнител е турската фирма ДЗЗД „Джен-Дуй жп Елин Пелин“. Стойността на договора е 498,8 млн. лв. без ДДС.
С напредъка на строителството днес се запознаха посланикът на Република Турция Айлин Секизкьок и представители на местната власт. В проверката се включи и ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
126 години по-късно: Строят тунела под Шипка за 358 милиона лева
Държавата иска местене на тунели да става без допълнителни държавни разходи
330 000 лв. за варианти на тунела под Петрохан