До 1 май трябва да са ясни всички подробности защо SVB фалира

Федералният резерв започва преглед на надзора и регулирането на Silicon Valley Bank, след като SVB бързо се срина, предаде АФП.
Миналия петък властите в САЩ спряха дейността SVB, с което отбелязаха най-големия банков фалит в САЩ от финансовата криза през 2008 г. насам и породиха опасения за потенциални последици за цялата банкова система.
Прегледът ще бъде ръководен от заместник-председателя на ФЕД по надзора Майкъл Бар и ще бъде публикуван до 1 май, се казва в съобщение на ФЕД. Бар добави, че е необходимо „да се извърши внимателен и задълбочен преглед на начина, по който упражнявахме надзор и регулирахме тази фирма“.
„Събитията около Silicon Valley Bank изискват задълбочен, прозрачен и бърз преглед от страна на Федералния резерв“, заяви председателят на Фед Джером Пауъл.
Пред БНТ икономистът Михаил Кръстев коментира, че фалитът на SVB е бил логичен заради портфолиото на банката – обезпечаване на много високо рискови инвестиции, в технологични стартъпи и предвид поредното надуване на технологичния балон това, което е станало, не е изненада. Кръстев обаче не видя проблем с технологичен балон в Европа. Колегата му Георги Ангелов пък изрази опасение, че сега банките ще затегнат условията за кредитиране.
ОЩЕ: Акциите на американската First Republic Bank се сринаха с близо 65%